Totaal aantal pageviews

woensdag 11 april 2012

Beter Rekenen

Oh wat krijg ik dan toch de pest in. Heb ik met Beter Engels alles goed. Met Beter Spellen ook. Komt er bij Beter Rekenen iets over hexadecimale getallen en een zestientallig stelsel. Tja, dan haak ik af, ik snap er echt helemaal niks van. Hexadecimaal, ik heb de term zelfs nog nooit gehoord. Vroeger moest er op mijn opleiding wel eens gerekend worden in het tweetallig stelsel. Waarom weet ik niet meer hoor, misschien om te laten zien hoe moeilijk het is voor een kind om het tientallig stelsel te gaan beheersen. Als dat inderdaad de boodschap was, kwam die goed over want ik begreep er niet veel van. Nou ja, ik had deze som dus ook niet goed: grrrrr!

In de computerwereld kom je weleens in aanraking met hexadecimale getallen. Deze getallen horen bij het zestientallig stelsel. Behalve de cijfers 0 t/m 9 zijn er ook nog de letters A t/m F:Voor getallen vanaf 16 zijn twee tekens nodig: hexadecimaal getal 10=16, 11=17, enzovoort tot 1F=31. Dan komt hexadecimaal 20=32 en telt de reeks weer verder.De decimale waarde van het hexadecimale getal 2E is .

4 opmerkingen:

KnutzEls zei

Daar snap ik ook niks van.

Marga zei

huh?? nooit het woord gehoord, laat staan dat ik weet wat het betekent!

Nanos zei

Daar heb ik nog nooit van gehoord.

Bij Engels deed ik wel eens iets fout. Dat zat in dat verschil in spelling in de US en het UK. Beide spellingen zien er heel vertrouwd uit. Inmiddels heb ik het verschil aardig door, geloof ik.

Nanos zei

Ik heb het even nagevraagd, de oude HBS b heeft dit nooit behandeld. Dit zal wel van na de Mammoetwet zijn. Wij hier zijn van ervoor.

Ik had hem wel goed, MMS-meisje :-)