Totaal aantal pageviews

woensdag 4 april 2012

Mijn zus woont op de schoorsteenmantel

Die titel alleen al: Mijn zus woont op de schoorsteenmantel. Van Annabel Pitcher. Eindelijk weer eens een boek dat ik achter elkaar uit wilde lezen.

Het is het verhaal van de tienjarige Jamie. Een van zijn tweelingzusjes, Rose, is toen Jamie vijf was, bij een terroristische aanslag om het leven gekomen.

Sindsdien is er in het gezin geen normaal leven meer. Moeder is er vandoor met iemand van de praatgroep; het andere zusje Jas(mine) heeft eetproblemen en lijkt in niets meer op de dode Rose; vader is aan de drank, haat moslims en verwaarloost zijn kinderen. Jamie ziet zijn moeder nooit meer en moet zien te handelen met dit leven. Als ze naar het platteland verhuizen omdat daar geen moslims zijn, wordt Jamie op zijn nieuwe school gepest. Maar hij sluit vriendschap met Sunya, nou net het enige moslimmeisje. De gevoelens en gedachtes van Jamie zijn prachtig, bijna onderkoeld beschreven. En juist dát maakt het ontroerend. Het liefst zou ik nu willen vertellen hoe het verder gaat, maar dat doe ik niet.


1 opmerking:

Lidwien Bruin zei

Helemaal met je eens... wat een indrukwekkend boek. Ik heb het in één adem uitgelezen. En ik heb ook die lintjes krans gezien, heel mooi. Die gaat op de to-do lijst!