Totaal aantal pageviews

maandag 30 april 2012

Something old ...

Een traditie die teruggaat tot Victoriaanse tijden is dat een bruid Something Old, Something New, Something Borrowed en Something Blue moet dragen op haar huwelijksdag. Ik houd van zo'n traditie en omdat ik het zelf niet heb gedaan toen ik trouwde (ik denk dat ik het gebruik toen helemaal niet kende),  vind ik het extra leuk dat dochter het wel deed.
Old staat voor een link van de bruid met haar moeder of grootmoeder. N. droeg de parels van haar grootmoeder, mijn moeder.Dat ontroerde me.  Het is een symbool voor de voortgang van het leven.
Iets nieuws, dat staat voor geluk en succes in het nieuwe leven als getrouwde vrouw. Iets nieuws is makkelijk natuurlijk. De jurk, de schoenen, de lingerie, de oorbellen, de ring, de bloemen. Er was nogal wat nieuw deze dag.
Something borrowed moet gedragen worden als teken dat vrienden en familie er zullen zijn als het nodig is. Het geleende dingetje moet afkomstig zijn van een gelukkig getrouwde vrouw die daarmee de bruid iets leent van haar eigen geluk. N. had een geleend zakdoekje met roosjes en een kantje. Van mij.
Something blue, dat waren bij N. de nagels van haar tenen die blauw waren gelakt. Dat zag niemand gelukkig. De kleur blauw staat voor trouw en zuiverheid.


3 opmerkingen:

KnutzEls zei

Bewust was het niet, maar ik droeg ook iets ouds, nieuws, geleend en blauw.
Als het staat voor geluk en eenlang huwelijk: Bij ons klopt het, wij zijn bijna 39 jaar getrouwd. Dus.....

Bertiebo zei

Natuurlijk klopt het!

Nanos zei

Volgen mij heb ik niet aan deze voorwaarden voldaan. Niets ouds, niets geleend, geen blauw ook. Ik had ook al geen bruidsjurk, wilde ik niet. Daar zou ik spijt van krijgen, is me gezegd. Daar wacht ik op, al 38 jaar.