Totaal aantal pageviews

zondag 8 juli 2012

Einde van de rit- Mathilde- Louis van Beek en David Cantens

Louis van Beek werd genomineerd voor een Louis d'Or voor zijn rol als Mathilde in de gelijknamige voorstelling. Hij won hem niet, geen Louis voor Louis, maar wat mij betreft had dat wel gemoeten. Ik zag de voorstelling vrijdagavond in het DeLaMar en ik was diep onder de indruk. Zo prachtig gespeeld, zo ontzettend knap gedaan. Ontroerend en bij vlagen ook grappig. Ik denk dat Mathilde Willink zo was als Louis van Beek haar speelde. Ik zou de hele dag reclame willen maken, maar het is afgelopen helaas. Dit was de laatste voorstelling als ik het goed heb begrepen en het was al een reprise. Mathilde Willink, Mathilde de Doelder... Ze kwam uit Terneuzen, de stad waar ik jaren woonde. Ik heb haar niet gekend, ze was uit 1938 en dus een stuk ouder dan ik. Maar ik heb wel bij haar zusje Cerila in de de klas gezeten. Dat zorgde natuurlijk altijd al voor een bepaalde belangstelling.Ik volgde de ontwikkelingen ook in de jaren zeventig. En ik was vaak in het Scheringamuseum in Spanbroek, waar haar Fong Leng gewaden hingen. (Oh wat mis ik dat museum, maar dit terzijde) Daarbij vriendin S. die superenthousiast was over de voorstelling. Dat maakte dat ik baalde dat ik het had gemist. En nu had ik geluk, echt geluk dat er nog een extra voorstelling was. Ik denk dat veel mensen van nu niet meer weten wie Mathilde was en wie Fong Leng. Willink zal natuurlijk nog wel bekend zijn. Weer laat ik een Youtubefilmpje zien. Dat waarin Louis van Beek en David Cantens een klein, maar prachtig liedje doen, waarin je kunt zien hoe Louis van Beek er uit ziet als zichzelf én als Mathilde. Maar vooral de tekst, hoe treurig, hoe eenzaam...

2 opmerkingen:

KnutzEls zei

Ik heb Mathilde met Willink en Fong Leng een keer ontmoet, bij de opening van zijn tentoonstelling in Boymans. Ik moest ze begeleiden naar de aula, maar we bleven met de lift op de grond staan. Ik wilde van ellende wel door de liftvloer zakken, maar Mathilde bleef ijzig kalm. Ze was een kunstwerk op zich, heel bijzonder!

Marga zei

Ik zag de voorstelling hier in Tholen in het eerste seizoen en later nog eens op Omroep Zeeland TV. Prachtig! Ik was zeer onder de indruk.