Totaal aantal pageviews

donderdag 8 november 2012

De donkere kamer van Damocles

De bedoeling van de tekst op deze boekenleggertjes ontgaat me. Wie dit leest is goed? Of slecht? Ik snap het echt niet.
Voor de actie Nederland Leest is dit jaar gekozen voor een van mijn favoriete boeken: De donkere kamer van Damocles van W.F. Hermans. Ik schrijf een c in Damocles, want in mijn uitgave (uit 1967) werd het met een c geschreven. In de uitgave die je nu gratis in de bibliotheek kunt krijgen is het Damokles geworden. En die boekenleggertjes krijg je er bij. Wat boek betreft kun je kiezen uit een rood of een groen exemplaar. Kiezen kan ik niet, dus ik heb ze maar alle twee meegenomen. Legaal hoor, we zijn allebei lid van de bibliotheek. En zo kan ik er toch mooi twee kinderen mee verblijden.
Zelf kreeg ik het boek na mijn eindexamen,  het was het eerste boek in mijn 'grotemensen' bibliotheek. Het tweede boek weet ik trouwens ook nog. Dat was 'Vrouw en vriend' van Anna Blaman. Dat kocht ik zelf en ik vond die twee boeken buitengewoon interessant staan naast alle kinderboeken.
Ik vond en vind De donkere kamer een mooi boek. Op de middelbare school moest ik een scriptie maken over een schrijver en dat werd W.F. Hermans. Voor die scriptie heb ik veel van Hermans gelezen. 'Moedwil en misverstand' o.a. en 'Nooit meer slapen'. En een boek waar ik helemaal niets van snapte. 'De God Denkbaar Denkbaar de God' was dat. Ook later heb ik Hermans altijd 'bijgehouden'. Een tijd geleden heb ik die scriptie nog eens helemaal doorgelezen en heb ik versteld gestaan over wat ik als 16-jarige allemaal dacht te weten en dus opschreef. De scriptie zag er wel prachtig uit, gebonden in zwart en getypt op m'n oude typemachine. Ik heb er ook een heel goed cijfer voor gekregen. Maar nu, terugkijkend, weet ik dat ik beslist veel te jong was voor het meeste Hermanswerk. Sowieso voor de meeste boeken die toen gelezen moesten worden.

4 opmerkingen:

Wieneke zei

Ik zal dat van die boekenleggers eens vragen aan mijn eigen biebpersoon vanmiddag. Die weet nogal veel :-)))

Als je als 16 jarige door die Hermans boeken kon ploegen... geweldig, hoor. Ik kan het nu nóg niet.

Wieneke zei

Ik heb het in onze bieb even gevraagd en het antwoord luidde: Dat komt vanwege het feit dat dit boek gaat over de bezettingstijd en dat mensen toen werden beoordeeld als 'goed' of 'slecht/fout'. De biebmeneer vond het ook erg ver gezocht, maar dat is nu eenmaal het thema dit jaar. Ik heb mijn exemplaartje klaargelegd om het toch nog eens te proberen.

Bertiebo zei

Oh, nou dat had ik nooit uit me zelf begrepen. Thanks, Wieneke. En ik denk dat je De donkere kamer best mooi zult vinden. ben benieuwd!

Nanos zei

Ik haalde het boek vanmiddag op bij de bieb. Ik vind die boekenlegger niet zo gek, had het antwoord van Wieneke zelf al bedacht vanmiddag. Niet alleen in oorlogstijd zijn er dingen die zowel goed als slecht zijn. Of waarvan je niet weet of het goed of fout is. Daar gaat het in het boek om en daar gaat het hier volgens mij ook om.