Totaal aantal pageviews

vrijdag 26 april 2013

Speeltje voor Anna

A. en haar ouders hebben zoveel cadeautjes gekregen, voor en na de geboorte. Het is echt niet te geloven. En zulke leuke dingen. Kijk nou toch eens naar dit girafje. A. kreeg het gisteren van iemand die op kraambezoek kwam.  Ik vond het al zo'n vintage indruk maken, zo uit de sixties. Het zou op een rommelmarkt gekocht kunnen zijn en als ik het daar gezien had, zou ik het vast en zeker hebben gekocht.
Maar nee, het is niet van een rommelmarkt, het is spiksplinternieuw.
Wat de sixties betreft had ik het wel goed gezien. Het eerst exemplaar verscheen in 1961 en wel op 25 mei, de naamdag van de heilige Sophie. Het girafje heet dus ook Sophie. In die tijd waren de speelgoedbeesten huis-of boerderijdieren. Tot meneer Rampeau het concept bedacht van rotomoulding van rubber voor de vervaardiging van wat exotischer speelgoed. Hij maakte een girafje waarvan grootte en vorm ideaal waren voor de grijpreflexen van baby's . En er zit een gezellig piepje in dat baby's leuk vinden.
De Franse firma Vulli bewaart het fabrieksgeheim van dit beroemde speelgoedje nog steeds. Sophie wordt nog altijd 'handmatig' vervaardigd. 'Handmatig' omdat er meer dan 14 manuele interventies nodig zijn om het te maken. Mooi hè:  manuele interventies. Ik heb dat niet van mezelf hoor, maar uit het bijbehorende boekje.
Ik denk dat A. er veel plezier van gaat hebben. En anders haar oma wel, zo'n lief girafje!

Ik vond trouwens nog een youtube-je over de fabricage van Sophie la girafe. Wel leuk om te zien:

3 opmerkingen:

Zaanse Zolder zei

Wat een schatje ! Ik heb een zwak voor girafjes :-) Ik vond er laatst eentje bij de kringloop, wél een oudje.

Puur Arnika zei

Linus heeft Sophie ook, en wat zijn we er blij mee, en hij ook!

Madelief Weideveld zei

Dit is zo leuk. Wat een leuk filmpje, dat zoek jij er dan weer bij. Daar spreekt dan even de juf toch? (ja toch?) Ik wil 'm ook! Groet,
Madelief.