Totaal aantal pageviews

donderdag 2 mei 2013

Boven is het stil

Boven is het stil. Het boek van Gerbrand Bakker las ik al een hele tijd geleden. Ik vond het mooi, rustig, stil.  Echt enthousiast  was ik trouwens over Bakkers boek Perenbomen bloeien wit. Maar dat boek is volgens mij niet verfilmd en Boven is het stil wel.
Door Nanouk Leopold. Zij was maandag aanwezig in het filmhuis en sprak na afloop van de film die we daar zagen,  met het publiek. Bijzonder vind ik dat en gezien de antwoorden die ze gaf op soms bijna aanvallende opmerkingen, lijkt het me ook een bijzonder leuke vrouw.
De 'aanvallen' gingen vooral over punten waarop de film verschilde van het boek. Leopold vertelde dat Gerbrand Bakker had gezegd dat het boek van hem is en de film van haar, wat haar een grote mate van vrijheid gaf.
Maar het verhaal in de film is niet echt heel anders dan het boek. Het gaat over een  boerenzoon,
Helmer, die voor zijn oude bedlegerige vader zorgt en voelt dat dit niet het leven is dat hij zich zou wensen. Hij verhuist zijn vader naar boven om een nieuwe start te maken.
Het is een mooie rol van Jeroen Willems, die helaas vorig jaar overleed.
Voor ons was een leuke bijkomstigheid dat de locatie van de film Zeeuws-Vlaanderen was (het boek speelt in Noord-Holland).  Echtgenoot zag dat al bij het eerste shot, ik niet, maar toen ik het wel zag, vond ik het meteen weer heel erg mooi. Ik snap nog steeds niet dat ik vroeger niet zag hoe mooi Zeeuws Vlaanderen is en dat ik er toen maar wat  graag weg wilde.
Maar ook dit heeft niet veel met de film te maken. Laat ik dus maar eindigen door te zeggen dat het een prachtige film is. Als je niet iets spectaculairs verwacht. Misschien is dat juist wel spectaculair.


2 opmerkingen:

Wieneke zei

Je hebt dit mooi geschreven, Bettie. Laat ik nu toevallig vanmiddag dit boek gaan afhalen in de bieb. Ik had het op aanraden van iemand daar gereserveerd.

Kitty zei

Ik heb het boek ook gelezen, mooi! De film komt nog wel een keer ;)