Totaal aantal pageviews

dinsdag 27 augustus 2013

Babyboekje (2)

Ja ik ben echt helemaal weg van de plaatjes van A. Kermer. Zo zoet!!!. Maar nog leuker vind ik de teksten in mijn babyboekje. Eerst wordt Elsje geïntroduceerd:   
Elsje is een gezonde baby met blauwe ogen en blond, nog wat sluik haar. Moeder heeft reeds voor een keurig uitzetje voor Elsje gezorgd zodat zij daarover gerust kan zijn, maar er is nog veel meer belangrijks, waarop Moeder moet letten en daarover willen wij iets vertellen.
Dan volgen er vele aanwijzingen. Bijv. over de zuigfles:
De fles wordt direct na gebruik goed omgespoeld en met koud water weggezet. Eenmaal per dag wordt de fles met zeepwater, waarin liefst wat soda, met een flessenwisser gereinigd en daarna gedurende 10 minuten uitgekookt (opzetten met koud water) De speen wordt, als het water kookt, drie minuten meegekookt en ná iedere voeding goed afgespoeld en als leidingwater ontbreekt, in afgekoeld gekookt water. In een nieuwe speen wordt met een gloeiend gemaakte naald een gaatje geprikt, iets naast het midden.
Of over spel:
Vader en Moeder hebben besloten ervoor te zullen waken dat Elsje niet teveel speelgoed heeft en dat het speelgoed altijd overeen komt met haar leeftijd en behoeften. Biij vrienden viel het hun wel eens op dat bij teveel speelgoed rond het kindje in de box het eindresultaat was: alle speelgoed op de grond buiten de box en alleen een verdrietig of driftig kindje in de box. Vader en Moeder begrepen dat de keuze te moeilijk was bij zulk een overdaad. 
Over slaap:
Moeder weet dat de slaap van haar kindje de eerste tijd alleen zal worden onderbroken door voeding en badje. Langzamerhand zal zij ook eens een uurtje wakker liggen . Als Elsje ongeveer 6 maanden is, zal blijken, dat zij behoefte krijgt af en toe in de familiekring te komen. Een half uurtje, twee maal per dag, anders wordt zij te moe.
Over infecties:
Zoveel mogelijk zal Moeder steeds trachten alle infectiegevaar verre te houden van haar Elsje. Als zij zelf verkouden is, zal zij een masker van gaas of een zakdoek voor haar neus en mond binden. Alle andere verkouden mensen en zeker die keelpijn hebben zal zij uit Elsjes nabijheid weren. Moeder zal haar kindje niet op het mondje laten kussen en nooit haar eigen zakdoek voor Elsje gebruiken. Zij zal de uiterste zindelijkheid betrachten bij de gehele verzorging van haar kindje.

Op het gebied van voeding is er wel veel veranderd. Ik zie dat ik mijn eerste echte hapje, te weten bruine bonen met appelmoes, kreeg op 7 januari. Toen was ik precies 5 maanden. Daarvoor had ik sinaasappel gekregen met banaan. Met precies drie maanden, op 7 november dus.
Mijn vader heeft ook nog genoteerd dat ik mijn eerste treinreis maakte op 8 december, naar Sliedrecht. Of all places. Maar twee weken later naar Amsterdam. Kijk, toen werd het wat!


1 opmerking:

Marga zei

Moeder met een hoofdletter, prachtig!