Totaal aantal pageviews

donderdag 8 augustus 2013

Laura Knight

Zoals ik al vertelde waren we in de National Portrait Gallery in Londen. En daar zag ik een expositie aangekondigd van het werk van Laura Knight. Dame Laura Knight mag ik wel zeggen. Ik had nog nooit van haar gehoord, maar het zien van dit zelfportret was voldoende om de expositie te willen bezoeken.
We werden niet teleurgesteld. Wat een interessante vrouw en  wat een boeiend werk maakte ze.
Voor alle duidelijkheid, Laura Knight is de vrouw met de hoed.

Zo jammer dat we er geen foto's mochten maken. Anders was ik waarschijnlijk nu nog bezig geweest.
Laura Knight leefde van 1877 - 1970. Laura's ouders waren gescheiden en ze leefde met haar moeder, twee zussen en haar grootmoeder. Ze trouwde met een kunstenaar en kreeg door dat huwelijk alle kansen om te schilderen. Laura en haar man werkten in Cornwall, maar bijv. ook een tijd in Laren. Ze portretteerde zigeuners en ballerina's en clowns. En ze was de eerste vrouw die toetrad tot de Royal Academy of Arts in Londen.
De Knghts gingen ook een tijd wonen en werken in de Verenigde Staten. Daar schilderde ze bijv. dit werk: Madonna of the Cottonfields.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog maakte ze o.a. portretten van vliegeniers en vrouwen in de oorlogsindustrie. Na de oorlog wilde ze graag de processen in Neurenberg schilderen. Ze werd dus aangesteld als oorlogscorrespondent en kon zodoende aanwezig zijn.

Puur toeval dat we op deze vrouw stuitten. Op een doodgewone zondagmorgen in Londen. Het leven zit vol verrassingen!2 opmerkingen:

Zaanse Zolder zei

Ik heb ook nog nooit van haar gehoord maar wauw, dit is mooi zeg. Vooral Madonna of the Cottonfields, prachtig!

Jeanne zei

Mooi hoor!