Totaal aantal pageviews

zaterdag 21 december 2013

Droomtaart

Toen we vorig jaar met Kerst bij Gerrit en Nienke gingen eten, had onze schoonzoon (het is geloof ik voor het eerst dat ik de term schoonzoon echt gebruik en ze zijn al bijna twee jaar getrouwd) een verrukkelijk toetje gemaakt.
Ik vond het de allerlekkerste taart ooit. Echt waar. Droomtaart heet het. En ik heb er inderdaad van gedroomd.
Met zijn verjaardag had Gerrit  weer droomtaart gemaakt. De dag na die verjaardag waren we er toevallig weer daar en was er nog wat over. Zo lekker! De tweede dag nóg lekkerder.
Natuurlijk, als je ziet wat er allemaal in zit, móet het ook wel smaken.
En dan snap je waar de naam vandaan komt en ook dat het (zeker in mijn geval), meestal maar beter is om er alleen van te dromen.
Toch heb ik even gegoogled en het recept was gewoon te vinden. Het schijnt ooit een wedstrijd geweest te zijn bij A.H. : wie bedenkt de lekkerste taart? Deze won. Terecht!                                                          Hier is het recept:

Nodig voor de taart:
- 3 eieren
- 200 g suiker
- 1 tl vanillesuiker
- 150 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd

Voor de vulling en de garnering
- 4 repen witte chocolade a 90 g, op kamertemperatuur
- 3 bekertjes slagroom a 200 ml -3 el suiker
- 2 zakjes klopvast (slagroomversteviger)
- 150 g geraspte kokos (zakje)
- 1 el poedersuiker
- 200 g frambozen (vers of diepvries)

.Bereiden
Verwarm de oven voor op 160 C. Vet de springvorm in met (room)boter en bestrooi deze met paneermeel. Klop de eieren met de suiker en vanillesuiker in ca. 5 min. tot een romig beslag. Zeef het bakmeel boven het beslag en spatel het er voorzichtig door. Doe het beslag over in de vorm (een springvorm van 26 of 28 cm) en zet deze 40 min. in de oven. Laat minstens 1 uur afkoelen. Snijd de cake in twee gelijke lagen.

Schaaf voor de garnering driekwart van de witte chocolade met een dunschiller tot mooie krullen. Leg ze op een bord en zet dat in de vriezer. Bewaar de stukjes chocolade op een koele plaats. Klop 2,5 bekertje slagroom stijf met de suiker en de klopvast. Meng er voorzichtig een kopje kokos door en zet het mengsel koel weg. Verwarm voor de vulling de resterende brokjes chocolade au bain marie met de overgebleven slagroom, de poedersuiker en een half kopje kokos. Laat de massa als de chocolade is gesmolten, al roerend afkoelen door de beslagkom in koud water te zetten. Bestrijk de onderste cakelaag met het afgekoelde mengsel en dek af met frambozen. Leg de bovenste cakelaag erop. Bestrijk de zijkanten en de bovenkant met de geklopte slagroom.Bestrooi de zijkanten met de kokos en leg de chocoladekrullen boven op de taart.

Jammer genoeg kon ik niet achterhalen wie de taart heeft bedacht. Zijn of haar naam zou ik hier graag met grote letters willen noteren. Is er misschien iemand die het nog weet?

5 opmerkingen:

Wieneke zei

Oh ja, dit is zo'n taart die rechtstreeks op je heupen gaat zitten. Mailtje naar de redactie van Allerhande?

Kitty zei

Klinkt niet verkeerd... of wel natuurlijk, het ligt er maar aan hoe je het bekijkt :)

Unknown zei

Mmmmmmm, ik wil! Ik wil!

KnutzEls zei

M'n tante zou zeggen dat je op die manier keistenen wel lekker kon maken. Die zou ik er niet aan toevoegen, zo is ie al te lekker (lees calorierijk) voor doordeweeks ;-)

Joke zei

Enorm leuk dat je hem zo lekker vond en er zelfs van gedroomd hebt :-) Ik voel me vereerd!
Het was namelijk mijn recept (Margriet in 2008), dat ik had verzonnen voor mijn man die zo van kokos en witte chocolade houdt. Het is niet echt een slankmaker, maar je wordt er wel blij van!