Totaal aantal pageviews

vrijdag 6 december 2013

Kenau

In februari volgend jaar komt de film 'Kenau' uit. Dus is er een filmscript. Tessa de Loo werd gevraagd een boek te schrijven naar aanleiding van dat scenario. Vreemde gang van zaken eigenlijk. Meestal is het andersom.  Maar Tessa de Loo deed het en het resultaat is de roman 'Kenau'.
Kenau Simonsdochter Hasselaer. Kenau, de naam heeft een ongunstige betekenis. Als iemand een Kenau is, dan is zij bepaald geen zacht en zonnig tiepje. Maar de naam wekt ook interesse: waarom dan, wat deed die Kenau dan allemaal in de tachtigjarige oorlog, waardoor haar naam tot vandaag ongunstig bekend staat?
Dat is te lezen in deze roman. Fictie, maar wel gebaseerd op feiten. Alleen zijn niet zo heel veel feiten bekend over Kenau, zij was een legende en legendes worden doorverteld en veranderd, zo gaat dat.
Na lezing ben je op de hand van Kenau, tenminste ik wel en vind je de naam Kenau juist positief.
Je moet van geschiedenis houden om dit boek te willen lezen. Maar als je dat doet, leef je mee met Kenau. Je leest over haar twee dochters, waarvan er een voor haar ogen op de brandstapel moest. Je leest over haar houding en inzet tijdens de belegering van Haarlem. Dat ze van haar stad hield en andere vrouwen overhaalde zich te verzetten tegen de Spanjaarden. Dat ze moedig was. Dat ze alleen de werf van haar overleden man bestierde.
Kenau, een dappere en zelfstandige vrouw.

Geen opmerkingen: