Totaal aantal pageviews

woensdag 4 december 2013

Verzetsmuseum Junior

Gistermiddag waren we op weg naar Artis. De bedoeling was om daar een poosje rond te struinen, dan ergens wat te eten en 's avonds weer terug naar Artis, omdat Toon Tellegen daar ging voorlezen. Een leuk plan, maar...
Tegenover Artis is gevestigd Het Verzetsmuseum. Een museum waar we al vaak geweest zijn. De vaste opstelling hebben we regelmatig gezien en we bezochten er verschillende tentoonstellingen.
Nu gingen we even vragen of er misschien iets nieuws was. Waarop een enthousiaste dame ons vertelde over het Verzetsmuseum Junior. Geopend op 16 oktober en daarom inderdaad nogal nieuw.
Dus we gingen even kijken, waarna we  Artis niet meer haalden.
Want wat een fantastisch museum(onderdeel is dat). Ik was echt diep onder de indruk van hoe het allemaal bedacht en gemaakt is.
De conservator van het museum is Karen Tessel. Zij heeft het Verzetsmuseum Junior natuurlijk niet alleen gemaakt, maar werkte met een heel projectteam, twee jaar lang. Wat een baan trouwens.
Je ziet en hoort er de verhalen van vier oorlogskinderen. Eva, die samen met haar moeder een concentratiekamp overleefde. Jan, zoon van de bekende verzetsman Frits Slomp. Henk, een jongen uit Haarlem, die het allemaal wel spannend vond, maar die zijn Joodse vriendje Sallie wel erg miste. En Nelly die opgroeide in een NSB-gezin in Zeeland en na de oorlog werd geïnterneerd.
Vier kinderen in de oorlog, mensen die nu nog in leven zijn en aan het eind van de tentoonstelling zelf vertellen hoe hun leven door alle gebeurtenissen werd beïnvloed. 
Animaties, bewegende collages, tekeningen, historische filmbeelden, spellen, allerlei prachtig materiaal.
En het gaat niet alleen over kinderen in Nederland. In een cockpit kun je over de wereld vliegen en landen in Nederlands Indië, Suriname en de Antillen. 
Ik kan gewoon niet zeggen hoe geweldig ik het allemaal vond, niet alleen voor kinderen dus. Heel bijzonder.
'Duik onder in het nieuwe Verzetsmuseum Junior' staat op de kaarten en ik kan alleen maar zeggen: doen!

En hier is een link naar de website: http://www.verzetsmuseum.org/museum/nl/exposities/kindermuseum

2 opmerkingen:

Juffrouw Waardvleugel zei

Tsss, als Amsterdamse nog nooit in dit museum geweest. Komt op mn lijstje om eens te gaan kijken.
Xx

Lidwien Bruin zei

Wat leuk om te lezen dat je zo enthousiast bent! Deze staat op onze verlanglijst, maar pas geschikt vanaf de bovenbouw, begreep ik... Met Fieke kunnen we er al naartoe, maar met Meike nog niet...