Totaal aantal pageviews

dinsdag 7 januari 2014

Israël: koppelen

Hij zit te wachten, deze jonge orthodox Joodse man. Hij zit te wachten in de lobby van het hotel tot zijn 'afspraak' komt. Dat is een meisje, orthodox Joods ook. En hun afspraak is gearrangeerd.
Als het meisje er is, zullen ze praten, beetje zenuwachtig, beetje druk of juist heel stil. Soms met enig enthousiasme en soms ook met een voelbare afkeer.
Ons hotel in Jerusalem grensde aan een orthodox Joodse wijk en de koppelingen werden in dit hotel gedaan. Er was ook iedere avond wel een bruiloft, waar we helaas niet konden observeren. Maar dit, dit hebben we heel goed kunnen zien.

 We reden  later met de bus ook door die wijk. Onze gids, vertelde dat hij op eerdere reizen met groepen ook altijd hier wándelde, maar dat hij de laatste keer was bekogeld met flessen en uitgescholden en dat dus niet meer deed.
En hij uitte een sterke afkeer voor en veel kritiek op deze landgenoten. Terwijl we door de wijk reden zagen we ze. Het ziet er mooi uit, de kleding, de hoeden, de vrouwen met pruiken. Veel kinderen ook. Sfeervolle beelden.
We zagen ook de biljetten op de muur. Voor ons onleesbaar, maar met waarschuwingen er op om niet te kopen bij die of niet te lopen daar of daar. Mensen in hun eigen wereld. Bijzonder om te zien.
De gids was erg negatief hierover. Vooral over de behandeling van de vrouw.
Ik vraag me nu af hoeveel  invloed  deze mensen hebben in het parlement, de Knesset.
Zelf las ik een paar jaar geleden het boek van Pearl Abraham:  Vreugde der Wet.
Geen radio, geen bibliotheek. Niet zingen of dansen of een man een hand geven. Een gearrangeerd huwelijk op je zeventiende met iemand die je nauwelijks kent. Je hoofd kaal scheren en een pruik dragen. De hoofdpersoon in het boek, Rachel, is zo'n meisje die het allemaal meemaakt en omdat Pearl Abraham zelf uit dat chassidische milieu komt kreeg ik, denk ik, een goed beeld van deze totaal andere wereld, waar ze zelf niet meer bij hoort, maar waar ze  wel liefdevol over schrijft.
Ik ga het boek  nog eens lezen.

6 opmerkingen:

Wieneke zei

Ik heb titel en auteur genoteerd. Die ga ik eens bestellen.
Mooi gefotografeerd. Ach, ik heb zoveel dolverliefde stellen uit vrije wil zien trouwen, die na een jaar of wat in een nare vechtscheiding verwikkeld waren, dat ik zo'n gearrangeerd huwelijk zeker niet minder kansen op slagen geef.

Stins zei

Wat bijzonder om een andere wereld zo dichtbij een klein beetje mee te maken....
Het lijkt me een mooi en interresant boek.
Ben het met Wieneke eens...er is geen recept voor een goed huwelijk hè? Maar ja, niet zelf kunen kiezen lijkt me ook wel vreselijk eigenlijk...

Therese zei

Ik ga je reis wel volgen. Het boek heb ik al gelezen. Heel interessant.
Groetjes Th.

Anoniem zei

Hoi Bettie,
Ik wil het boek graag van je lenen.
Iets voor de leesclub?

Nanos zei

JA, een aanrader, dit boek!
En ook zeker geschikt voor de leesclub

KnutzEls zei

Ja, dat boek heb ik ook gelezen. Fascinerend. In Antwerpen is ook nog zo'n Joodse wijk. Wij logeerden bij Belgische vrienden en zagen hoe "apart" de Joodse mensen daar leven. Apart in twee betekenissen.