Totaal aantal pageviews

woensdag 23 april 2014

Granola

 'Knapperig, zoet, zacht, fruitig, gewoon alles wat lekker is zit hier in!', schrijft mijn vriendin S.  'Als je deze muesli eenmaal geproefd hebt wil je nooit meer muesli uit de supermarkt. En het is nog makkelijk om te maken ook. Fijnhakken, mixen, in de oven.. en klaar ben je. Strooi het over de soyayoghurt, over een romige smoothie of neem een paar lepels voor extra energie'.

Ingrediënten voor een grote pot muesli
Ongeveer 350 gram havervlokken (of 4 theekopjes)
2 kopjes gemixte, rauwe, ongezouten noten
1/3 kopje sesamzaad
2/3 kopje zonnebloempitten
1 kopje kokosrasp
2 kopjes gedroogde abrikozen
2 tl kaneel
1/4 tl zeezout
4 flinke el kokosolie
6 el ahornsiroop

1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Hak de noten grof en mix de droge ingrediënten, behalve de abrikozen, door elkaar.
2. Laat de kokosolie vloeibaar worden door deze 25 seconden in de magnetron te verwarmen. Meng met de ahornsiroop en giet over de mueslimix.
3. Bedek een bakplaat met bakpapier of zilverfolie en vet deze met een beetje olie in. Stort het mengsel erin en zet in de oven.
4. Zet de timer op 35 minuten. Schep de muesli iedere 5 minuten om. Wanneer de muesli knapperig en goudbruin in haal je het mengsel uit de oven en laat je het afkoelen. (en meng er de in stukjes gesneden abrikozen door)
Aangezien ik de laatste tijd erg aan het lijnen ben en daardoor bezig met gezondere voeding besloot ik dit recept maar eens te proberen.
Voor de ingrediënten ging ik naar een natuurvoedingswinkel. Niet echt voor het eerst van m'n leven, maar vaak was ik er niet geweest.
Ik schrok wel een beetje van de prijs van de produkten die ik er kocht. Ik had er ook nog een speltbrood (3,99) bij en een potje broodsmeersel (1,80)  en het totale bedrag was 32 euro. 
Het is wel een grote hoeveelheid muesli hoor, moet ik er bij zeggen en bijv. van de kokosolie is maar een klein deel gebruikt. Maar toch... flink aan de prijs.
Tja, als ik echt gezonder wil, moet ik er natuurlijk wel wat voor over hebben.
En het is waar wat iemand tegen me zei: van zo'n speltbrood eet je misschien één sneetje en dan heb je genoeg. 
We zullen zien wat ik allemaal verander. Voorlopig ben ik wel zes kilo kwijt. Hiha!
ps.: De muesli is inderdaad erg lekker.
ps.2: Als ik het weer maak, rooster ik de noten apart, gewoon in de koekenpan. Er waren nu toch wel wat noten te zwart geworden.
ps. 3: Ik doe de abrikozen er niet in een keer door. De muesli is ook heel lekker met bessen en granaatappelpitjes of ander fruit. Dus dat bekijk ik per keer.

2 opmerkingen:

Marloeskreatief zei

Ja heerlijk en gezond hier houd ik ook zo van

Anoniem zei

paleo, voedselzandloper, oerdieet,broodbuik??? De Quinoa komt me langzamerhand.....je weet wel! Maar succes! Ik val NIET af...Blijf nu even anomien, dussss