Totaal aantal pageviews

donderdag 17 april 2014

Secret Londen

Op onze een na laatste dag in Londen, vonden we dit boekje. Secret London, an unusual guide.
Nou zo unusual vond ik het nu ook weer niet, maar er staan wel een heleboel leuke dingen in om te bezoeken of te doen.
Wij zijn als we goed gerekend hebben 25 x in Londen geweest. Het kan 23 zijn of 26 maar veel meer of minder niet.
Er zijn dingen die we altijd doen, iedere keer weer.
Sommige musea, zoals Victoria & Albert, Tate Modern, The National Portrait Gallery. Meestal ook het British Museum.
We gaan altijd wel een keer Indiaas eten, meestal ergens in Brick Lane. We bezoeken ook bijna altijd een musical, hoewel deze keer niet. En we zijn altijd wel een poos op Trafalgar Square of in een van de vele parkjes.
Met dit boekje in de hand zagen we weer een paar dingen waar we anders gewoon aan voorbij zouden zijn gelopen. Dit bijv.

The Bread Basket Boy. Een klein stenen reliëf, naast een café en vlak achter St. Pauls. Dit staat eronder: When ye have sought the city round yet still this is the highest ground. August the 27, 1688.
Het relief is verplaatst, meerdere keren. Maar ooit was het in de bakkersbuurt, van Londen. In Panyer Alley. Dat heette daar zo omdat jongens hun waar verkochten uit baskets ofwel panniers. En dat kwam weer doordat er in de 14e eeuw een wet van kracht werd die verbood brood te verkopen vanuit het huis van de bakker of de bakkerij. Bakkers probeerden aan die wet te ontkomen door jongens vanuit mandjes het  brood te laten verkopen.
Nou leuk toch? Ik houd van zulke feitjes.

Zoals ik zei waren we heel vaak op Trafalgar Square, maar nooit heb ik gezien dat daar, onder aan de trappen, de 'Standard Imperial' measures zijn te zien. Koperen plaatjes die de Britse standaardmaten aangeven. An inch, a foot, two feet and a yard. Ok, het zijn replica's, de echte bevinden zich in Greenwich, maar ze zijn er al sinds 1874.Vreemde maten, maar wel leuk en lekker dwars van de Britten.


En dan tenslotte, ook op Trafalgar Square, het kleinste politie bureau van Engeland. Tegenwoordig niet meer als zodanig in gebruik, het is nu meer een schoonmaakkast. Maar toch.
Trafalgar Square was en is een plek voor protestdemonstraties en vanuit dit politiebureau dat een directe lijn had met Scotland Yard, kon dat allemaal goed in de gaten worden gehouden in case things got out of hand.
Er mag heel veel niet op dat plein: vogels voeren, kamperen, spreken in het openbaar, muziek maken, kleren wassen en of drogen, sporten. Dat mag allemaal alleen met permissie van de Mayor. Dus dat konden ze ook allemaal goed zien. En meteen Scotland Yard bellen als iemand toch zijn was te drogen hing.


En die lantaarn uit 1826, daar boven op het politiebureau is misschien wel afkomstig van Nelson's schip. May or may not be.
Nou en dit was nog maar 1 bladzijde uit dat boekje.
We moeten terug, zoveel is wel duidelijk!

1 opmerking:

KnutzEls zei

Heerlijk zulke weetjes, niet nuttig wel leuk!