Totaal aantal pageviews

woensdag 7 mei 2014

Dordrechts Museum: Rembrandt, Willem en Anna (Paulowna, niet onze Anna deze keer)

'De Rembrandt mag niet gefotografeerd worden', werd ons van verschillende kanten verteld toen we aan het rondkijken waren in het Dordrechts Museum .
'De Rembrandt niet, maar verder alles wel hoor mevrouw'.
We hebben braaf geluisterd.  Deze 'Man in Oosterse kledij' ofwel 'Dé Rembrandt', stond gewoon op de folder van het museum.
We waren op de tentoonstelling Willem II- Kunstkoning.
Willem II verzamelde nl. kunst. Hij had geld genoeg en dat werd dus een grote collectie.Maar na zijn dood waren er schulden en dus werd een groot deel weer geveild.  Toch  is nu een deel weer samengebracht in dit museum en zo krijg je een goed beeld van de koninklijke smaak. In de 19e eeuw. Toegevoegd zijn ook nog meubels, kleding, gravures en juwelen, zodat je echt een compleet beeld krijgt.


Willem was getrouwd met Anna Paulowna en samen met deze Russische prinses, zuster van Tsaar Nicolaas I,  omringde hij zich met kunst. Anna was mooi en gaf het koningshuis wat meer schwung om het zo maar eens te zeggen. Eigenlijk een beetje zoals Maxima dat in onze tijd deed en doet.
Anna borduurde samen met haar hofdames de bekleding van een stoeltje. Ook te zien, dat stoeltje en ik zie voor me hoe ze daar zaten te borduren en te kwekken, de dames.

Dan nog een paar voorbeelden van de kunst die Willem uitkoos. 

Dit schilderij is lang toegeschreven aan Leonardo da Vinci. Het heet La Colombina, werd gemaakt rond 1520 en wordt nu toegeschreven aan da Vinci's favoriete leerling Melzi. De vrouw is Flora, de godin van de vruchtbaarheid en beschermster van bloemen en planten.

En wat te denken van dit doek, super romantiek uit de 19e eeuw, getiteld 'Moederliefde' van Hyppolite Delaroche.


Gelukkig kwamen we toen we het museum bijna gingen verlaten weer met twee benen stevig op de grond na al die romantiek. Hierdoor:Tenslotte natuurlijk nog de link naar meer informatie: klik

Ps.: Venetië moet blijft nog wel even liggen, maar deze tentoonstelling is volgende maand afgelopen, dus vandaar.


1 opmerking:

Chantal zei

Dit museum is meer iets voor mijn moeder, echt haar interesse