Totaal aantal pageviews

maandag 30 juni 2014

Graf

Gek, ergens vaag in mijn hoofd wist ik wel dat mijn grootouders (van moeders kant) begraven zijn op de Noorderbegraafplaats in Amsterdam. Zij woonden ook in Noord.
Echtgenoot was er zelfs wel eens geweest met mijn oom uit Nieuw Zeeland, maar dat is ook wel een jaar of dertig geleden.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet echt behoefte aan had om dat graf nou eens te bezoeken. Mijn grootmoeder heb ik nooit gekend en mijn grootvader overleed toen ik een was.
Mijn moeder heeft me wel altijd verteld dat hij stapelgek op mij was. Zijn twee kleinzoons, mijn neven,  woonden in Nieuw Zeeland en mijn nichtje was nog niet geboren. Dus ik was de enige.
Ik heb nog een mooi zilveren bestekje dat ik bij mijn geboorte van hem kreeg. En mijn grootmoeder was een hele lieve vrouw heeft mijn moeder altijd gezegd. Maar ik ken haar dus alleen van een paar foto's.
Nu is het zo dat onze kleindochter vlak bij die begraafplaats woont. Als we met Anna gaan fietsen, rijden we er langs. Het is echt heel dicht bij.
De gedachte dat mijn grootvaders achter-achterkleindochter om de hoek woont, spreekt me aan. Als een soort cirkel die rond is.
En hoewel ik het eerst raar vond om met een zo'n klein meisje naar een begraafplaats te gaan, deden we het toch, vorige week.
Het was er mooi, erg rustig.

Bijzonder, het graf was er nog.
Ik ben maar eens gaan informeren en het blijkt een eeuwigdurend graf te zijn.
Toch had het zomaar geruimd kunnen worden omdat mijn moeder de rechthebbende was en men met haar niet in contact kon komen. Nee logisch, mijn moeder leeft niet meer. En omdat er nooit rekeningen kwamen heb ik er nooit bij stil gestaan dat ik dat had moeten melden.
Ik vroeg of er nog meer mensen in konden, want het leek me zo groot.  En toen bleek dat er behalve mijn grootouders nog iemand begraven is.
Dat leek me een beetje luguber, ik wist van niks. Maar toen ik de naam hoorde, wist ik dat het een ongetrouwde zuster van mijn grootvader betrof. Haar heb ik nog wel gekend. Wel gek dat zij niet vermeld staat op de steen. Zij overleed in 1972.
Ik vind het graf, hoewel verwaarloosd, eigenlijk erg mooi. Ik ben van plan het op te knappen. Nog geen idee hoe hoor. Wrschlk is de enige mogelijkheid om de letters met een penseeltje duidelijker te maken.  En dan zou ik het verder mooi kunnen maken met bloemen of planten.

Mijn grootvader Hendrik Lodewijk (geboren op Terschelling en gestorven in Amsterdam).
En mijn grootmoeder Lubarta Pieternella Lodewijk - Woudenberg.
Ik ben naar haar genoemd.
Ja, ik ga het opknappen daar.

9 opmerkingen:

Ingrid Orens zei

Moet je doen, het graf opknappen. Da's een heel mooi initiatief... Familie verdient immers respect, altijd...

Marloes Kreatief zei

Mooi,ik heb wel wat met begraafplaatsen .......

Marga zei

Mooi. Maar zo te zien wordt er wel onderhoud gepleegd op die begraafplaats, anders zou het graf toch overwoekerd zijn? (ben beheerder van "onze" begraafplaats, hier van de Thoolse parochie, dus ik weet er een klein beetje van!)En ik heb ook wel wat met begraafplaatsen, bezoek ze wel eens op vakantie, gewoon, omdat het meestal mooie, rustige plekken zijn.

Stins zei

Mooi hoor... Inderdaad is zo de cirkel weer rond!

Wieneke zei

Een eeuwigdurend graf.... dat zinnetje moet ik eens laten bezinken. Heel mooi, dat jij je er om gaat bekommeren. Ik denk dat er lang geleden een bepaalde som ineens gestort is, want anders moeten nabestaanden toch grafrechten betalen.

Bertiebo zei

Ja, dat is waarschijnlijk ook zo. Mijn moeder had er geen papieren meer van, die zou ik anders hebben gevonden. Het is nu over geschreven op mijn naam en ik hoef ook niets te betalen. Toch hadden ze het graf kunnen ruimen en het is gek, maar ik ben blij dat het niet is gebeurd!

Wieneke zei

Hm, ik denk dat ze de ruimte niet nodig hadden/hebben. Trouwens, ze moeten nabestaanden wettelijk verplicht in kennis stellen, zodat die eventueel voor die tijd in actie kunnen komen.

Kijk even hier:

http://www.uitvaartinformatie.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=75%3Aruimen-graven&catid=67%3Abegraven&Itemid=116

Bertiebo zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Lidwien Bruin zei

Wat bijzonder, zeg!