Totaal aantal pageviews

zaterdag 28 juni 2014

Over het Paleis op de Dam en wij bijna 'in' de Nachtwacht

Hij was er nog nooit geweest, mijn eigen rasechte Amsterdammer. Nog nooit een voet gezet in het Koninklijk Paleis, in het Paleis op de Dam.
Ik wel, haha. Maar dat was al lang geleden.
Dus toen we een enthousiaste Eberhard van der Laan hoorden vertellen over de eenmalige opening van twee zalen op de derde verdieping, voor het eerst in 200 jaar(!) wilden we dat wel eens gaan bekijken.
Die twee zalen hadden oorspronkelijk rijk versierde zalen moeten worden. Maar door geldgebrek ging dat niet door en liet men als aankleding allerlei groepsportretten van schuttersverenigingen ophangen, waaronder de Nachtwacht. (Die moest precies tussen twee deuren passen en werd derhalve gewoon een stukje kleiner gemaakt.)
Al die schuttersstukken hangen inmiddels in musea, maar zijn voor de gelegenheid voor één keer opgehangen op de oorspronkelijke plaats.

Nou, dichterbij de Nachtwacht dan dit zijn wij nooit geweest. De suppoost vroeg of hij misschien een foto van ons moest maken terwijl we daar stonden te kijken. Nou ja, dan zeg je geen nee natuurlijk.We staan zowat in het schilderij. Wie maakt dat nou mee?
Verder konden al die schuttersstukken me gestolen worden om eerlijk te zijn.
Maar het was wel erg leuk om in het paleis rond te lopen en te kijken. Met een audiotour ingesproken door Job Cohen.  Je kunt er trouwens altijd een virtuele tour maken.  Hier, klik

Het allerleukst vond ik trouwens dat Koningin Wilhelmina na de oorlog in één van die twee zalen een schildersatelier had.
En dat er in die zaal  een foto hing waarop te zien is dat ze op het dak van het Paleis zit te schilderen.
Dat vind ik zo superleuk. Ik bedoel als je nou toch koningin bent geweest (de foto is uit 1953) mag je best in 'jouw' paleis op het dak gaan zitten en lekker schilderen.  Wat een vrouw!
Zie je d'r zitten?
Ze zal best plezier hebben gehad om het feit dat niemand haar zag. Een beetje ontsnapt aan de publiciteit denk ik.
Toen we het paleis verlieten stonden onze fietsen zo leuk tegen het hek geleund. Daar had ik ook wel een foto van willen maken, maar dat bedenk ik nu pas!

P.s.: Deze Nachtwacht was natuurlijk een reproduktie hè, maar dat hadden jullie vast wel begrepen.

Geen opmerkingen: