Totaal aantal pageviews

maandag 21 juli 2014

Kunstenaar van het jaar (2015)

Zoals ieder jaar kreeg ik in mijn mailbox een verzoek van de Stichting Kunstweek om te stemmen. Ik werd verzocht te stemmen op diegene die ik 'Kunstenaar van het jaar' zou willen noemen.
Het doel van de stichting en die verkiezing is om kunst onder de aandacht van het publiek te brengen. De kunstenaar die gekozen wordt, krijgt de eer en een geldbedrag. En hoewel je natuurlijk kunt twijfelen over zo'n verkiezing (is kunst een wedstrijd?), lijkt het mij gewoon leuk voor de kunstenaar van het jaar, dus ik doe mee.
Het gaat zo:

Verkiezingsrondes

De eerste verkiezingsronde is de nominatieronde. Circa 100 kunstkenners dragen hun meest gewaardeerde kunstenaars voor nominatie voor. De 90 meest voorgedragen kunstenaars zijn de genomineerde kunstenaars.
De tweede verkiezingsronde is de eerste publieksronde. In deze ronde kan iedereen stemmen op maximaal twee genomineerde kunstenaars en desgewenst op een kunstenaar naar eigen keuze. Deze ronde leidt tot de bepaling van de 25 halve finalisten.
In de derde verkiezingsronde brengen de 100 kunstkenners een stem uit op de vijfentwintig halve finalisten. Deze ronde leidt tot de 8 finalisten.
De vierde en laatste ronde van de verkiezing is weer een publieksronde. Deze vindt kort voor de Kunstweek plaats, zodat op de eerste dag van de Nationale Kunstdagen in de Kunstweek, de Kunstenaar van het jaar bekend gemaakt kan worden. Ook de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars is dan bekend. Hierin worden de 100 meest gewaardeerde kunstenaars vermeld in de volgorde van het aantal stemmen dat ze kregen. Naast de Kunstenaar van het jaar , worden het Talent van het jaar en de Briljanten Kunstenaar van het jaar bepaald. Talent van het jaar is de kunstenaar die jonger is dan 35 jaar en het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars. De eretitel Briljanten Kunstenaar gaat naar de kunstenaar die ouder is dan 65 jaar en het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars. 


Het allerleukst van deze verkiezing vind ik dat je dus die lijst genomineerden ziet en - met een simpel klikje -  werk van die genomineerden.
Er zijn in de lijst kunstenaars die ik ken. Marlene Dumas bijv. Maar een groot aantal ken ik niet. Ik neem mijn taak serieus, dus ik ga dat allemaal bekijken.
Dit jaar ga ik stemmen op Marlene Dumas. Ik vind haar werk geweldig. En eigenlijk vind ik het raar dat zij niet al lang Kunstenaar van het jaar was.
Vorig jaar, won Erwin Olaf en daar was ik het helemaal mee eens. Ik had ook op hem gestemd als ik me goed herinner.
Ik mag trouwens twee stemmen uitbrengen en mijn tweede stem gaat naar de fotografe Rineke Dijkstra.

Vorig jaar is er 56.000 keer gestemd, dus als al die mensen goed kijken, heeft de Stichting Kunstweek, haar doelstelling bereikt lijkt mij. Een goede zaak.

Meer info vind je hier: http://www.kunstweek.nl/verkiezing2014/ronde2/   
(De foto's van het werk van Marlene Dumas en Rineke Dijkstra zijn niet door mij gemaakt, maar van het internet geplukt, hier http://www.saatchigallery.com/artists/marlene_dumas.htm en hier
http://www.dutchartevents.com/tag/rineke-dijkstra/ )

4 opmerkingen:

Ineke Jonker zei

Goed gekozen! Ben dol op het werk van beide kunstenaars,al krijgen zij natuurlijk al wel heel veel aandacht.
Groeten vanuit een perenboomgaard.

Bertiebo zei

Ja, Ineke, daar heb ik ook over getwijfeld. Marlene Dumas zit niet echt op een prijs te wachten lijkt me en Rineke Dijkstra ook niet. Misschien had ik toch beter voor een minder bekend talent kunnen kiezen. Er was genoeg moois. Maar ik kan het niet meer veranderen. Stemmen kan maar één keer.

Bertiebo zei

Maar ja, Marlene Dumas verdient wel alle eer die er maar gegeven kan worden. Als ik nog eens heel veel geld win, dan zou ik het wel weten!

Chantal zei

beiden bekende namen, Rineke en Erwin, en beiden goede kunstenaars.