Totaal aantal pageviews

zaterdag 9 augustus 2014

Bruidsjurken in het Rijksmuseum

Mijn grootouders trouwden (of moet ik zeggen mijn grootouders traden in het huwelijk) op 22 december 1910. Hendrik Lodewijk en Lubarta Pieternella Woudenberg.
Dit is voor zover ik weet de enige foto. Ik vind het een prachtig paar.
Mijn grootmoeder heeft haar slanke taille overigens niet doorgegeven aan haar nakomelingen. Beetje jammer, maar dit terzijde.
De jurk vind ik echt heel mooi. De bloemversiering, het kant aan de mouwen en dan de witte sluier. Bijzonder toch?
Ik weet niet waarom de jurk van mijn grootmoeder zwart was.
Zwart werd in die tijd volop gedragen, maar wit was toch ook al sinds het begin van de 19e eeuw in zwang.  Misschien was het een teken van rouw, dat lijkt me nog de meest logische verklaring.
Ik heb ook ergens gelezen dat een zwarte jurk na het huwelijk beter bruikbaar was dan een witte.
En dat een zwarte ook als doodskleed gebruikt kon worden. Of mijn grootmoeder vond het gewoon mooier. Of ze kon (net als haar kleindochter) maar moeilijk kiezen. Ik neem zwart, maar dan wel met een witte sluier heeft ze misschien gedacht.
Hoe dan ook, ik hou van bruidsjurken, dus toen in zag dat er in het Rijksmuseum een tentoonstelling van bruidsjurken was, wilde ik daar graag heen.
Er zijn niet veel jurken te zien, dertien witte en een zwarte. Maar ze zijn prachtig. Zeker in combinatie met de eveneens tentoongestelde  bruidssieraden en accessoires. Echt heel leuk om te bekijken.

Die jurk met de pofmouwtjes, die zou nu toch ook gewoon nog kunnen? Ha, maar hij is uit 1822.
Als je alleen voor deze tentoonstelling naar het Rijksmuseum zou gaan, is het wat weinig. Zeker als je niet naast de deur woont.
Maar als je er toch bent,  zou je wel mal zijn om niet even naar de bruidsjurken te gaan kijken.
Of als je er bent voor de bruidsjurken, zou je wel mal zijn om het museum meteen na het zien van die bruidsjurken te verlaten.
Wij deden dat in ieder geval niet. Maar daarover later weer.

8 opmerkingen:

Madelief Weideveld zei

Wikipedia zegt dat de witte trouwjurk pas na 1920 mode werd.....voor die tijd werd vaak zwart gedragen. Dat vind ik leuk om te weten. En o...die slanke taille....had jij dat ook zo graag gewild? ;-)Ik ook echt.
Dag, Madelief.

Chantal zei

Lijkt me een leuke collectie

Katrien zei

Leuk weetje van die zwarte trouwjurken.
Rijksmuseum is top. :-)

Ingrid Orens zei

Ook mijn grootmoeder is nog getrouwd in een zwarte jurk. Dat was toen gewoon zo. Heb nooit geweten waarom, maar je uitleg over het "hergebruik" van de jurk, lijkt me heel plausibel. Toen was het immers nog niet zo dat 'n mens voor elke gelegenheid een nieuwe jurk kocht...

Marloeskreatief zei

Oh leuk die trouwjurken, tja dat slanke taillletje,dat is voorbij
Ook ik heb mijn jurk nog ,zacht groen en een hoepel onder de rok bijna 40 jaar oud ,,,,poeh poeh .....

Happy Earl Grey zei

Wat een prachtige foto van je grootouders. Zo mooi om te weten wie ze waren. Voor die tijd ook chicq om op de foto te gaan. In het Rijks is zoveel te zien ook al is het een beperkt aantal bruidsjurken is een bezoek zeker de moeite waard.
Groetjes

Hanneke zei

De witte jurk kwam volgens een krantenartikel dat ik kortgeleden las, in zwang na het huwelijk van koningin Victoria, die in een witte jurk trouwde.
Overigens vind ik de meeste trouwjurken lelijk, of in elk geval lelijk staan, net als de meeste bruidskapsels. Zelf deed ik het zonder. Daar zou ik spijt van krijgen, werd me voorspeld. Daar wacht ik na veertig jaar nog steeds op.

KnutzEls zei

Een geel mantelpakje, dat was mijn bruidstoilet. Uit principe, want we "hokten" al meer dan een jaar. En Leo en ik kochten het samen, in Amsterdam. Daarmee werd ook mijn lot voorspeld, want het zou ongeluk brengen als je man je trouwjurk van te voren zag. Maar ja, wij vieren deze week net 41 jaar huwelijk....
De tentoonstelling wil ik wel graag zien, net als het Rijksmuseum. Dus binnenkort misschien.