Totaal aantal pageviews

dinsdag 26 augustus 2014

Ed van der Elsken in het Stadsarchief

Een leuke tentoonstelling in het Stadsarchief van Amsterdam.
Naar aanleiding van de herdruk van het fotoboek Amsterdam! van Ed van der Elsken, zijn er zo'n beetje honderd prints van zijn foto's te zien. Het zijn de originele drukken die voor het boek gebruikt zijn.
Leuk om te zien, het gaat om een roerige periode in de Amsterdamse geschiedenis, de rellen rond het huwelijk van Beatrix en Claus, de bouwvakkersrellen en vooral (en dat vind ik het leukst) het leven op straat. De jaren na de oorlog en daarna, de Dijkers en de Pleiners, de nozems... Nou ja, echt van alles.
Er was een prima audiotour bij, ingesproken door Nellie Frijda en door Laus Steenbeke als Ed van der Elsken. Bijzonder goed gedaan.
En verder is er nog werk van drie andere 'straatfotografen' te zien, waar ik de namen nu even kwijt ben. Het stadsarchief zelf, het gebouw bedoel ik, is ook de moeite waard. Dus als je de tentoonstelling kunt combineren met een rondleiding in het gebouw is dat helemaal leuk! 
Hier vind je meer informatie: klik.
En helemaal beneden in het archief is een filmzaal, daar werden filmpjes vertoond over oud Amsterdam. Lekker om even bij te komen en uit te rusten.
Maar val niet in slaap zoals ik deed. Dat zou jammer zijn.

4 opmerkingen:

Ingrid Orens zei

Ben je echt in slaap gevallen ? ;-)))

Chantal zei

Het zou niet mijn soort uitje zijn

Bertiebo zei

@ Ingrid Orens: Ja echt, ik val ook bijna altijd in de gewone bioscoop in slaap. Of het nou 's middags of 's avonds is. Moe of niet moe maakt niet uit. Nooit lang trouwens, ik kan de film altijd nog volgen en mijn man probeert er op te letten en me wakker te porren. Ach iedere gek heeft zijn gebrek...
@Chantal: Hoe zo dan Chantal, het zijn echt prachtige foto's, ik dacht dat jij dat juist leuk zou vinden

Ineke Jonker zei

Je fietst toch graag? Het huis waar Ed van der Elsken tot aan zijn dood woonde met Anneke (Hilhorst) en waar veel foto's (die in zijn boeken staan) genomen zijn staat onder de IJsselmeerdijk in Edam. Prachtig fietsen daar! (ik werkte ooit met haar voor project over Jarig zijn'.