Totaal aantal pageviews

vrijdag 12 september 2014

Anderhalf!

Dit prachtige kleine meisje is vandaag precies 18 maanden en 3 dagen oud. Anderhalf jaar.
Het is bijna niet te geloven, anderhalf jaar Anna.
Toen ik de foto maakte, was ze zojuist geheel zelfstandig op dit grote steenblok geklommen. Opa stond er natuurlijk wel vlak achter hè. 
'Niet doen, Anna' zegt ze dan, kijkt je stralend aan en vervolgt haar weg.
Wat een ontwikkeling zie je bij zo'n kindje. Vorige week hoorde ik haar een zin zeggen van vijf woorden. Ze zegt zelfs woorden in het meervoud. Paarden bijv. als ze een groepje paarden ziet.
Ik geloof dat ik dat nog het leukst vind, die taalontwikkeling.
De combinaties die ze weet te maken. Dan zeg je bijv. opa en...? En dan weet ze: oma. Of Bart en ...? En ze weet: Annès
Ze weet trouwens ook dat we dat  leuk vinden, de manier waarop ze Agnes uitspreekt en dan gaat ze het een heleboel keer zeggen.
De dieren die ze kent en weet te benoemen: zebra, giraf, nijlpaard, leeuw, tijger, krokodil en nog veel meer. Met indien mogelijk de bijpassende geluiden. Ik wilde gisteren een lijst maken van woorden die ze kent, maar er is geen beginnen meer aan.

Als je een liedje met haar zingt en je laat het laatste woord van een zinnetje weg, vult ze dat moeiteloos aan.
En als ik alleen nog maar zing Hooooofd (lang aangehouden) gaat ze de gebaren alvast maken die horen bij het liedje: Hoofd, schouders knie en teen.
Als ik zeg: Anna, wil jij je schoenen even op de verwarming in de gang zetten, dan doet ze dat.
Als ik zeg dat oma best een kopje thee zou lusten, komt ze aanzetten met haar theepotje en de kopjes.
Ze geeft haar baby de fles en maakt daarbij onderscheid tussen de baby (een echte kleine, kale babypop) en de pop (een lappenpop met wolhaar).
En dan slingert ze de baby in de wagen en gaat aan de wandel.
Verantwoordelijkheidsgevoel ontbreekt nog hoor, als ze iets anders ziet (en alles is interessant) vergeet ze kind en wagen.
Ze probeert te springen. Dat is zo grappig. Ze maakt de beweging en komt ook wel een enkele keer van de grond, maar nog lang niet altijd.
En wij? Wij gaan (als we dat zouden kunnen) op onze kop staan om haar aan het lachen te krijgen en onze (oppas)dag is goed als we een uitgebreide knuffel van haar in ontvangst mogen nemen.

9 opmerkingen:

Jolande zei

Wat een geweldig verhaal over een geweldig meisje, bedankt dat je dit met ons wil delen.

Ineke Jonker zei

Door jouw schrijven zou je zin krijgen om oma te worden!

Marloes Kreatief zei

Oh ja zo heerlijk ik geniet zelfs van die van jouw mee

KnutzEls zei

Hihi, Ineke, maar dat hangt niet van onze zin af, hè?
Wij zijn ook geen grootouders, maar genieten toch van alle oma- en opaverhalen van onze vrienden ;-)

Ingrid Orens zei

Ach wat een klein schatje !!

Wieneke zei

Ik ben altijd weer verbaasd over hoe snel ze dingen oppikken. Wat is nou 18 maanden? Elke dag weer leren ze ongelooflijk veel erbij. Dat dat allemaal in zo'n koppie kan, he? Het is een lekkere meid en jullie moeten er maar zo veel mogelijk van genieten. Voor je het weet is ze verloofd :-)

Onlie Mie zei

Hallo Bertiebo! Wat een schattige kleindochter... knap dat ze al zoveel woordjes kent.
Vraagje? Was er iets fout aan mijn reactie op je ochtendrun? Ik had er niks slecht mee bedoeld? Maar ik zie dat ze verwijderd is...dus als ik iets fout zou gezegd hebben...? Excuses dan maar ik had het niet fout bedoeld.
Fijn weekend!

Bertiebo zei

Goeiemorgen Onliemie. Ik schrok toen ik je reactie bij mij zag, daarnet. Want ik heb zeer zeker jouw reactie niet weggehaald. Natuurlijk niet, ik vind het juist superleuk dat je reageert. Ik herinner me de reactie ook, Katrien had daar weer op gereageerd. Geen idee wat er is gebeurd. Ik heb wel vorige week een anonieme reactie weggehaald, maar die was in het engels. En die is ook echt weg. Heb net nog even bij de spam gekeken en daar staat die anonieme niet en ook niet die van jou. Misschien dat ik ergens verkeerd op heb geklikt??? Hoe dan ook: het was zeker niet expres of bewust. Sorry dat je dat moest denken, maar nogmaals ik vind het juist hartstikke leuk als er gereageerd wordt en je hebt zeer zeker niks miszegd. Ik zag trouwens dat er nóg een reactie is verwijderd, van Katrien. Verwijderd door EEN blogbeheerder staat er. Huh EEN blogbeheerder? Ik dacht dat ik dat was, DE blogbeheerder. Ik vind het nu wel heel raar. Want één keer verkeerd klikken, zou zomaar kunnen. Maar twee keer? Ik snap er niks van

Katrien zei

Wat een gaaf gezichtje, Anna lijkt zelf wel een grote pop.
Fijn dat jullie zo'n intens contact gegund is.