Totaal aantal pageviews

woensdag 24 september 2014

De gele ogen van de krokodillen

Hoe kies je je boeken wordt me gevraagd. Dat weet ik niet altijd, maar van deze weet ik het wel. Ik zag een aanplakbiljet met iets erop als DE zomerhit. En toen noteerde ik de titel en reserveerde het boek in de bieb. Want die titel, ja die is wel bijzonder. Toch?
En dat is het boek ook: zeer bijzonder. 584 bladzijden, bijna niet in bed te lezen. Maar dat ik het toch deed en niet alleen in bed, maar ook op de bank en in de auto en aan het strand en op de wc, ondanks voortdurende twijfel, dat zegt wel wat
Het is echt een heel raar boek.

Het verhaal:
Josephine Cortes is een zeer onzekere, lieve vrouw. Ze heeft gestudeerd en is gespecialiseerd in 'de vrouw in de 12e eeuw'. Ze is in het begin nog getrouwd met Antoine, maar die gaat er van door met zijn vriendin Mylene. Antoine is ontslagen en gaat in Afrika werken: krokodillen kweken.
Er zijn twee dochters, pubers, Hortense en Zoë.
Hortense is een heel mooi klein kreng die haar moeder telkens weer de grond in trapt.
Geld is er niet meer en Josephine krijg vertaalwerk van haar zwager Philip Dupin, de man van haar zuster Iris. Iris zelf doet eigenlijk niets behalve mooi zijn en haar stand ophouden.
Op een bepaald moment vertelt Iris,  om zich interessant te maken,  dat ze een boek aan het schrijven is, over de vrouw in de 12e eeuw. De verwachtingen en de voorschotten zijn hoog, maar Iris kán helemaal niet schrijven. De twee zussen spreken af dat Josephine het boek zal schrijven en het geld zal opstrijken (zij heeft geld nodig en Iris absoluut niet), terwijl Iris alle promotie voor haar rekening zal nemen en ook de eer zal krijgen.
Voor Josephine is het een goede deal, want ze kan schrijven en inmiddels zijn er veel schulden. Ook die van haar man Antoine komen voor haar rekening omdat ze nog steeds getrouwd zijn.
Er zijn nog meer personen belangrijk in het boek. De man met de houtje touwtjejas bijv. En
Henriette, de moeder van Jo en Iris. Háár tweede man is Marcel die weer een verhouding heeft met Josiane en met haar een kleine Marcel krijgt. En Shirley, de beste vriendin van Jo met haar zoon Gary. Gary die ineens opduikt op foto's met de Britse prinsen William en Harry. Ook die relatie is weer erg bijzonder.
Nou kan ik nog een uur verder vertellen, het boek is eigenlijk net een film. Je moet erbij blijven om het allemaal te kunnen volgen.
Misschien is er wel een film van gemaakt. Zo'n soort boek is het.
En dit is dan nog maar het begin, want deel 1 van een trilogie. De andere fascinerende titels?
De trage wals van de schildpadden
De eekhoorns van Central Park huilen op maandag

3 opmerkingen:

Anita Willems zei

Klinkt als een heel aanlokkelijk boek.
Kan ik best gaan lezen in het kader van het #leesvrouwen2015 project. :-)

Tineke zei

Zelfs als ik deze review van jou lees, vind ik het al een intrigerend boek. Ik ben trouwens wel heel erg dol op houtje touwtje jassen. Maar dat even terzijde :-))

Wieneke zei

Zoals gewoonlijk volg ik je advies trouw op en gaat de hele bubs op de bieblijst. Dankjewel. Ik ben momenteel druk doende met 'Het Koningsboek' van de IJslandse schrijver Arnaldur Indridason. Heel apart.