Totaal aantal pageviews

maandag 15 september 2014

Kwartet

Toen ik op de achterflap las 'Dit boek is een onconventionele maar niettemin onvervalste thriller', dacht ik dat het dan de eerste echte literaire thriller zou zijn.
Want die term literaire thriller kun je overal opplakken natuurlijk en waar nu precies het verschil zit kan ik niet duiden, maar Anna Enquist is wel een literator en bepaald niet de eerste de beste. Als zij dus een thriller schrijft, vind ik het een literaire thriller.
Kwartet is door recensenten enigszins afgekraakt en het is maar goed dat ik me daar nooit iets van aantrek in mijn boekenkeuze, want ik vond het een zeer lezenswaardig boek.
Het verhaal: Carolien(huisarts) en Jochem (vioolbouwer) hebben twee zoontjes verloren bij een busongeluk tijdens een schoolreisje. Zij vormen een kwartet met Heleen (vriendin en assistente) en Hugo, gescheiden, met een dochtertje en zojuist ontslagen als directeur van een muziektheater. Zij vormen een zeer goed geschoold kwartet. Dan is er nog een hoofdpersoon, Reinier, een oude man en de muziekleraar van Carolien. Hij gaat steeds meer achteruit.
Over deze mensen gaat het boek.
Over hun levens, hun problemen, over verlies en hoop en over de kracht van de muziek. Ook over de maatschappij met alle misstanden die er zijn en zullen zijn.
Het thrillergedeelte begint pas ver over de helft en dat is wel een beetje vreemd, maar in mijn ogen past het precies.
Een aanrader!

Geen opmerkingen: