Totaal aantal pageviews

vrijdag 3 oktober 2014

Fietsen in Amsterdam en in Kopenhagen

Als ik terug ben van een korte van een korte vakantie lees ik altijd nog even de kranten door. Heel oppervlakkig hoor.
Deze keer waren we naar Kopenhagen. En net thuis zie ik in het Parool een heel groot artikel (twee pagina's), getiteld: In Kopenhagen lukt het wel.
Ja dan is mijn interesse natuurlijk gewekt.
Het gaat over fietsen in Kopenhagen. Er zijn daar net zo veel fietsers als in Amsterdam, maar nauwelijks problemen. 'Kopenhagen verzint slimme oplossingen voor de gigantische aantallen fietsers die de stad aandoen' staat er. 'Daar kan Amsterdam nog wat van leren'.

Als wij in Amsterdam zijn, fietsen we vaak. We parkeren ergens buiten de stad, vaak in Noord. De fietsen zijn mee op de auto en in de stad fietsen we.
Ik heb vaak verzucht dat ik net op tijd begonnen ben met fietsen in 'de grote stad', want als ik er nu mee zou moeten beginnen, denk ik dat ik meteen ook weer zou afhaken. Je riskeert op sommige punten en in sommige gevallen gewoon je leven.
En het zijn echt niet alleen de toeristen die nauwelijks kunnen fietsen en als kippen zonder kop rondrijden.
Het zijn ook de haastige, ongeduldige, bellende, scheldende en toeterende Amsterdammers die er soms een zootje van maken. En de bussen, de trams, de soms onduidelijke regels.Dat dus niet in Kopenhagen. Er zijn superbrede fietspaden, zeer duidelijk aangegeven. Er is een groene golf voor fietsers bij de verkeerslichten. Echt heel prettig. En... de mensen gedragen zich. Iedereen wacht bij een stoplicht. Maar dat wachten duurt door die golf nooit lang. Er zijn fly-overs voor fietsen en speciale fietsbruggen die er voor zorgen dat fietsers niet hoeven te stoppen voor een drukke weg.
Fietsers (en voetgangers) komen op de eerste plaats!

De eerste dagen hebben we gewandeld. De laatste dag hadden we fietsen gehuurd. En het was heerlijk, echt waar. Een groot bereik hadden we die dag en werkelijk geen moment dat we dachten: o jee, linke soep hier. (Het Paroolartikel had ik toen nog niet gelezen).
'Zoiets zou in Amsterdam toch ook mogelijk moeten zijn' is de conclusie in het Paroolartikel en daar ben ik het helemaal mee eens!


Maar nu heb ik nog niets over Kopenhagen zelf verteld. Nou ja, dat komt dus nog, want Kopenhagen was super.  
Ps.: Ik hou ook heel erg van Amsterdam trouwens hoor, heel erg. Maar dat fietsen vind ik echt een probleem.

6 opmerkingen:

Wieneke zei

Eigenlijk zou er dus een zware delegatie van het Amsterdams gemeentebestuur naar Kopenhagen moeten. Zeg: een week volledig verzorgd in een sjiek hotel met e-bikes en de partners mee.
Ze kunnen dan goed gaan zien hoe het moet, er zeventig dikke rapporten over maken, maar er dan niks meer mee doen. Of ben ik nou té cynisch? Ja, vastwel :-)

Marloes Kreatief zei

Tja ik fiets mijn hele leven al in amsterdam en ja er zijn er altijd die maar wat doen maar verder vind ik het best prima ,wel heel goed opletten maar voornamelijk het autoverkeer wat overal denkt te kunnen rijden ,maar misschien kunnen ze wat van kopenhagen leren alhoewel ik meteen denk dat de politiek hier erg hardleers is
Gewoon maar oplettend door fietsen dus.........

Katrien zei

Mijn interesse voor Kopenhagen heb je gewekt.
Zo juist ook tegen Donald gezegd :-)

Chantal zei

Fietsen in NYC, dat is pas uitdagend...

Ingrid Orens zei

Hier, net zoals bij Katrien, is de interesse voor Kopenhagen gewekt...
Lijkt me leuk, in een grootstad veilig kunnen fietsen ! In de meeste grootsteden durf ik gewoon niet op de fiets...

Marga zei

@ Wieneke: nee hoor, je bent niet cynisch, volgens mij gewoon realistisch!