Totaal aantal pageviews

vrijdag 24 oktober 2014

Goud der Goden, in Rotterdam

Ik denk dat ik een bijzondere tentoonstelling heb gezien. Eentje waar ik vooraf niets over had gelezen of gezien. Eentje waar ik eigenlijk toevallig belandde.
Dat kwam zo: al jaren geef ik mijn vriendin M. voor haar verjaardag een dagje uit.
Met mij.
Best gemeen eigenlijk, want het is háár cadeau en ik geniet er ook van. Gelukkig heb ik nog geen klachten gekregen.
Deze keer voerde de reis naar Rotterdam. Een stad die ik altijd al waardeerde, maar die ik eigenlijk nog steeds mooier vind worden.
De uitzichten die je er hebt. De prachtige gebouwen, de hele sfeer...Erg prettig. En (voor mij een groot pluspunt) altijd water in de buurt.
Maar goed, op onze wandeling kwamen we langs het Wereldmuseum. Er tegenover was een terras, maar we kozen toch voor het museum. Zo makkelijk met de Museum Jaarkaart, als het niks zou zijn waren we er ook zo weer uit.
Maar het was wel wat.
Wat we zagen was een collectie gouden sieraden, gedragen door Javaanse vorsten. Een prachtige collectie, bijeengebracht door een particuliere verzamelaar. Complete sets zijn het en het is dus heel speciaal dat dit allemaal zo bij elkaar is gebracht. Het is ook nog nooit eerder te zien geweest en de enthousiaste dame bij de kassa vertelde dat het onwaarschijnlijk is dat het nog een keer zal gebeuren. 
We hebben het over de 7e tot de 11e eeuw. De sieraden zijn allemaal op maat gemaakt en ook echt gedragen, wat te zien is aan de slijtplekjes.
Op speciale dagen tooiden koningen en koninginnen zich met deze sieraden, die oorspronkelijk werden ontworpen en gemaakt voor de goden. De vorsten die het droegen betuigden daarmee eer aan de goden.

Dus als je nou toch in Rotterdam bent (of er woont, hihi) zou ik zeggen: gaan!
M. en ik hebben echt niet ieder sieraad uitgebreid bestudeerd hoor, maar we kregen wel een mooi en interessant overzicht.
Er is meer moois in het museum. We pikten ook nog een stukje Tibet mee. Mooi!

Meer info en een aardige trailer over het museum:  klik


2 opmerkingen:

Katrien zei

Dat de tentoonstelling bijzonder is spreekt wel uit de trailer en je verhaal.

Wist niet dat Rotterdam zoveel schoonheid bevat ik dacht dat het oude centrum verwoest was tijdens de WO 2 en de opbouw erna zo goedkoop mogelijk moest.
Leuk dat jij een ander beeld schetst.

Chantal zei

helaas, niet zo museumganger