Totaal aantal pageviews

maandag 16 februari 2015

Beetje cultuur (Sri Lanka 14)

Een beetje cultuur dan maar. Zo zagen wij dit gigantische, vergulde Boeddhabeeld. Uit 2000. Een van de grootste ter wereld en een cadeau van Korea, Thailand en  en Japan. De plaats is Dambulla.
Dit beeld bevindt zich aan de voet van een heuvel, een rots eigenlijk. En als je dan naar boven klimt wordt het pas echt interessant. Daar liggen namelijk vijf rotstempels. En in die rotstempels vind je ongeveer 150 Boeddhabeelden. De wanden en de plafonds zijn beschilderd en sommige beelden vond ik echt prachtig.
Hoewel ik altijd het meest geniet van de kleine dingetjes die er door het publiek ingebracht zijn.


Denk ik dan hè. Ik weet het niet zeker, misschien zijn het kleine Boeddha'tje en het blauwe kannetje wel van grote waarde. Maar dat leek me niet.
Voor óns betekende een tempel schoenen uit, geen hoofddeksel, schouders en knieën bedekt. Je mag ook niet met je rug naar de Boeddha staan of een selfie met een Boeddha maken. Voor de Boeddhísten is het echt een heiligdom. Een paar plaatjes dan:


Onze gids was Boeddhist. Hij heeft een heleboel verteld natuurlijk, o.a. over de houding van de Boeddha's. Ik heb het allemaal niet onthouden helaas. Wel weet ik nog dat als de voeten van de Boeddha evenwijdig zijn, betekent dat: hij slaapt. Als de voeten een beetje uit elkaar staan betekent dat: hij is dood en heeft het Nirwana bereikt.
En wat ik dan weer leuk vind is dit: Boeddha krijgt een paar keer per dag een maaltijd. Dan mag je niet in de grotten zijn.
Later wordt het voedsel dan verdeeld onder de aanwezige apen. En dat zijn er een heleboel!


Ps. Dat hele grote gouden beeld vond ik eigenlijk niet mooi. Morgen zal ik het beeld laten zien dat erg veel indruk op me maakte!

1 opmerking:

Mirjam zei

Ik deel je mening, die grote vind ik ook niet zo mooi, de kleine beeldjes zijn veel mooier... en waarschijnlijk ook veel ouder...
Boeiend verhaal hoor, over de tempels en de boeddhas..
Ik wens je een heerlijke nieuwe week,
Liefs,
Mirjam