Totaal aantal pageviews

maandag 2 februari 2015

Eten (Sri Lanka 5)

Die Jan Heagel van gisteren brengt me op eten in Sri Lanka.
Als ik zeg dat ik drie kilo ben aangekomen in 16 dagen, ben ik dan duidelijk genoeg?
De allereerste avond kregen we een Sri Lanka diner.
En dat moest met de vingers worden gegeten. Het was echt ontzettend leuk en ook lekker.
Rijst met de vingers eten is niet heel eenvoudig en ik ben blij dat het niet altijd hoefde, maar het was wel leuk.
Op straat, maar ook in de hotels wordt er met de handen gegeten:


Wat we precies aten die eerste avond, geen idee. Maar superlekker. We dronken er arak bij (de kruiswoordpuzzelaar weet het meteen: sterke drank, vier letters) en na de eerste slok was dat ook erg lekker. De zon ging net onder, het was aan het water.

 Er werd door iedereen een lichtje ontstoken voor een goede reis en er werd muziek voor ons gemaakt. Het was een heerlijke avond.


We aten verder voornamelijk in de hotels waar we logeerden en daar waren gigantische buffetten. Met heel veel rice en curry en vis en kip en groenten en... toetjes!!!!!!
Ik vind curry heerlijk. Al heb ik wel een paar keer naar adem gesnakt, want het kán heet zijn.
We hadden ook een keer een echte Sri Lanka lunch, met de vingers dus. Maar toen was ik al zo slim dat ik een stukje kroepoek als lepeltje gebruikte.


Verder kregen we ergens een demonstratie van hoe een curry kán worden gemaakt. En daar mochten we later van proeven.  Was lekker! Voor de liefhebber hier het recept:
Nodig:
* 1 theelepel curry poeder (voor vlees en vis de donkere poeder, voor groente de lichte)
* 1 ui
* 1 limoen
* 3 tenen knoflook
* 1 stukje verse gember
* een paar laurierblaadjes of kerrieblaadjes
* een snuifje saffraanpoeder of geelwortelpoeder
* een stukje kaneel of wat kaneelpoeder
* 2 cardamoms
* 1 theelepel azijn
* 1 kopje cocosmelk
* een snuifje zout
* 2 kruidnagels
* 500 gram vlees of vis of groente
Bereiding:
Snijd de ui in stukjes en fruit hem samen met de kaneel, cardamom, kruidnagel, en kerrieblaadjes goudbruin. Voeg de fijngesneden knoflook en gember toe en als de knoflook begint te kleuren ook de overige ingrediënten.
Voeg bij het gewassen en gesneden vlees/vis/groenten de azijn toe en daarna de cocosmelk. Breng het geheel aan de koo en laat koken tot het gaar is op een middelmatige vlam. Daarna nog 5 min. doorsudderen op een laag pitje. Voor een iets dikkere saus een half kopje yoghurt toevoegen.



In ons geval werd deze curry gemaakt met vis. Makreel uit een blikje.

4 opmerkingen:

Jolande zei

Dat klinkt lekker. Ik maak regelmatig een of andere curry, we zijn er hier gek op.

Tineke zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Mirjam zei

Hoi Bettie,
Dit ga ik bewaren hoor, wij houden wel van een lekker curry op z'n tijd...
Het ziet er heerlijk uit en de foto's zijn super...
Ik wens je een heerlijke avond,
Liefs,
Mirjam

Ingrid Orens zei

Een goeie curry kan me altijd bekoren (zolang-ie niet te heet is...) !
Wel grappig, die makreel uit blik die gebruikt werd bij de curry die jij gegeten hebt :-) ! Ik had geen idee dat zoiets lukte met vis in blik !