Totaal aantal pageviews

woensdag 18 februari 2015

Museumbezoek (niet helemaal geslaagd)

Onze oudste zoon was jarig op een woensdag en vierde dat in een weekend. Was erg gezellig.
Maar ik vond het niet leuk om op zijn echte verjaardag, op woensdag dus, hier thuis te zitten en te denken aan de bevalling van 34 jaar geleden.
Dus ik had bedacht dat we op woensdag met hem en z'n vriendin uit eten zouden gaan. Kreeg hij ook traditiegetrouw zijn 34 sneeuwklokjes. Een extra cadeautje dus.
We gingen 's middags meteen uit school al naar Den Haag waar oudste woont. Konden we meteen deze tentoonstelling zien:

'Van Arendsoog tot Wiplala' heet die tentoonstelling en ik had er echt zin in. Ik hou van kinderboeken en van illustraties.
Ik had begrepen dat het te doen was in het Kinderboekenmuseum. Daar hebben we een tijd rond gelopen en ik vond het een hartstikke leuk museum. Maar die tentoonstelling was er niet.
Desgevraagd werden we verwezen naar museum Meermanno.


Het museum stond niet op de borden, maar we vonden het natuurlijk toch.
Meermanno is het oudste boekenmuseum ter wereld en het op een na oudste Nederlandse museum. Ook een leuk museum, met nu veel aandacht voor kinderboeken, dat wel. Maar de gewenste tentoonstelling was daar niet.
Uiteindelijk kwamen we er achter dat die in het Letterkundig Museum was en daar waren we al geweest, want het Kinderboekenmuseum is daar gevestigd.
Weer waren we superblij met de museumjaarkaart, want als je nou twee entrees had betaald (vier dus eigenlijk) en je had dan niet gezien wat je wilde, dan was dat balen geweest.
Nu niet hoor. We hadden zelfs nog tijd over om naar het Mauritshuis te gaan.
Daar was de veel geprezen Frick Collectie te zien. Dat zijn 36 kunstwerken uit de collectie van verzamelaar Henri Frick (die uit 1100 werken bestaat). Het was er zo verschrikkelijk druk dat ik er sikkeneurig van werd. Ik kon echt niet goed kijken. Bovendien was wát ik zag niet zozeer dat waar ik van houd, dus ik ben niet lang gebleven.

Die Frick was een staalmagnaat die in 1913 voor vijf miljoen dollar een huis liet bouwen aan Central Park.
Na zijn dood in 1919 werd dat huis verbouwd tot een permanente tentoonstellingsruimte voor die 1100 kunstwerken.
En omdat gedurende de verbouwing van het Mauritshuis Het Puttertje en Het Meisje met de Parel, daar in New York te zien waren geweest, mocht nu een deel van de Frick Collectie naar Den Haag. Voort wat hoort wat, nietwaar.

Ps. Het lijkt nu of het niet leuk was, maar dat Meermanno, daar wil ik nog wel eens op mijn gemak gaan kijken. Ik was nu iets te ongeduldig. Het Mauritshuis is ook super en dat Kinderboekenmuseum daar ga ik vast nog eens met Anna naar toe. Ze zou nu al de Rupsje NooitGenoeg zaal leuk gevonden hebben, weet ik zeker!

6 opmerkingen:

Bart zei

Ik vind het wél een goed stukje hoor! Vooral dat gedeelte over de sneeuwklokjes.

Mirjam zei

Wat een leuke traditie, dat van die sneeuwklokjes...
Maar ook de museumbezoeken zijn geweldig. Ik hou ook van musea, niet allemaal natuurlijk, maar de genoemde musea vind ik wel super... alleen het Meermanno ken ik niet...
Handig dan zo'n museumjaarkaart...
En je kunt een keer terug gaan als het niet zo druk is...
Ik wens je een heel fijne avond,
Liefs,
Mirjam

Hanneke zei

Ken je dit boek?
http://www.bol.com/nl/p/de-verbeelders/9200000028812734/

Bertiebo zei

Ja De verbeelders ken ik, Hanneke. Er lagen trouwens stapels in het Kinderboekenmuseum.

Katrien zei

En die 34 sneeuwklokjes droeg je ook mee van museum naar museum? ;-)

Bertiebo zei

Nee, Katrien, die stonden in een glazen potje voorin de auto. Een hoog potje met een klein laagje water. Mijn man organiseert zulks, want als ik het had moeten doen...