Totaal aantal pageviews

vrijdag 11 december 2015

Hersentraining

Nou had ik het eerder deze week over de noodzakelijke lichaamsbeweging, vooral voor de ouder wordende mens. Met die stappenteller lukt dat vrij aardig.
Maar... de geest en het geheugen moeten ook getraind worden. Beweging is niet alleen lichamelijk heel goed, ook voor de geest is het belangrijk om te bewegen. Echt waar!

Toch zijn er ook nog allerlei dingen die je extra zou kunnen doen. Zo ben ik weer begonnen met cryptogrammen.
Vroeger was ik er heel slecht in. Mijn ouders deden het veel, maar ik begreep het pas als de oplossing duidelijk voor m'n neus stond. Veel later ben ik er vrij goed in geworden met als hoogtepunt dat ik het cryptogram uit de Volkskrant helemaal heb opgelost. Daar ben ik nog altijd trots op. Fanatiek was ik toen.

Maar zoals dat gaat... het verwaterde.
Tot nu:  ineens vind ik het weer leuk. Het kost me ook weer heel veel moeite.
Ik begon met die uit de plaatselijke krant. Die was in vergelijking met de Volkskrant nooit zo moeilijk. Maar ik kwam nog niet eens tot de helft. Kwestie van oefenen. Hoop ik.

Tja en dan doe ik nog steeds iedere dag: Beter Spellen, Beter Engels, Beter Duits en Beter Rekenen.
Rekenen bijna iedere dag.
Want als ik een som zie staan zoals deze, dan haak ik af. Onmiddellijk. Met dubbel d en dubbel l.

Zus Calcula en broertje Calculus zijn bij een 210 cm brede alleen in de lengte schuin aflopende voetgangerstunnel.
Calculus staat geblinddoekt op het hoogste punt van de tunnel met een bal van 30 cm in zijn handen.
Calcula legt op het laagste punt van de tunnel in het midden een bal van 30 cm neer.

Calculus weet niet of de bal helemaal links, een beetje links, een beetje rechts, helemaal rechts of in het midden ligt: elke denkbare plaats is mogelijk. Hij moet gokken waar in de breedte van de tunnel de bal van Calcula ligt. Daar legt hij zijn bal bovenaan neer, in de hoop dat zijn bal bij het omlaag rollen de bal van Calcula raakt.

De kans dat de ballen elkaar raken is 1 op .
(Vul een geheel getal in.)


Tip: Wat is de afstand tussen de meest linker en meest rechter mogelijke positie van de rollende bal? En hoe breed is de zone waarin de ballen elkaar raken?
 

12 opmerkingen:

Vlimbouter zei

Ik ben verzot op logikwissen. Maar voor je plezier in je vrije tijd rekenen? Daar heb ik bewondering voor, want ik kan me er echt niet toe brengen, hoor.

Anita Willems zei

Wat een breinkraker! Moet je misschien uitrekenen hoeveel ballen van 30 cm in 210 cm kunnen?
Verder kom ik niet....

Bertiebo zei

Het is maar heel kort hoor Vlimbouter. Elke dag vier opgaven, ook van Engels en Duits en spelling. Ik zit niet uren te rekenen hoor. Of te spellen. Die talige dingen duren vijf minuten met z'n drieën. En rekenen iets langer.
Logikwissen vond ik vroeger trouwens ook erg leuk. Moet ik ook maar weer eens naar kijken. In geen jaren gedaan.
En Anita, ik wil je de oplossing wel geven hoor.Niet dat ik die bedacht heb trouwens. Die verschijnt meteen nadat je hebt verzonden. Met uitleg!

Wieneke zei

*krijgt ineens pineholle*

Bertiebo zei

Ja zie je nou, Wieneke. Dat heb je d'r van!

Jolande zei

Ik heb nooit kunnen rekenen, dus daar hoef ik mijn geheugen ook niet in te trainen :-)
In de keuken heb ik een cryptogrammenboekje liggen, als ik dan moet wachten tot iets kookt, iets lang moet roeren enz, dan probeer ik er een paar op te lossen.

Lot zei

Rekensommen begin ik niet aan, daar ben ik te slecht in.

Maar de andere links ga ik eens bekijken. Op deze leeftijd (65) moet je ook de hersenen soepel houden.

Exman puzzelde graag zowel kruiswoord en cryptogrammen en daar deed ik dan wel aan mee.

Mien zei

En...vroeger maakte je zelf cryptogramopdrachten. Dat was pas leuk, maar tja weet niet of je ouder wordend brein dat nog kan. En of mijn dito brein dat nog zou kunnen oplossen...

Marthy Berends zei

Als ik zo een rekensom zie staan haak ik af. Ik probeer verder wat het rekenen betreft alles nog wel uit mijn hoofd te doen maar echt goed ben ik er niet in geweest. Verder train ik voorlopig mijn hersenen nog wel even met het door hebben van onze nieuwe GPS.

Emie zei

Wat goed om je elke dag aan dit soort uitdagingen te onderwerpen. Ik kom niet verder dan kruiswoordpuzzels uit de krant knippen en apart leggen voor als-ik- eens- een-keertje- tijd- heb :)

Hanneke zei

Lang niet gedaan, dat rekenen en spellen. Je brengt me op een idee.
Mijn moeder deed ook aan cryptogrammen, maar het heeft mij nooit kunnen boeien. Ik denk verkeerd, geloof ik, vind het allemaal te gezocht.

Marga zei

Leuk is dat hè, beter spellen en beter Engels. Met beter Duits ben ik gestopt, vond ik toch te lastig met die naamvallen :) Verder mag ik van mezelf 1 x per dag Wordfeuden (met 4 tegenstanders) en 1 x per dag Triviant ook met de Smartfoon, met onze Roos. Rekenen begin ik niet aan en zeker niet aan zo'n opdracht als deze. Ik had op school al een hekel aan die z.g. redactiesommen! En verder speel ik regelmatig "analoog" Scrabble, Rummycub en Woordrummycub (hoe schrijf je dat eigenlijk??) met vriendinnen! Zou mijn hoofd er baat bij hebben denk je? Cryptogrammen snap ik meestal pas als m'n vriendin 'm heeft opgelost :)En natuurlijk quizzen op de TV!