Totaal aantal pageviews

zaterdag 17 september 2016

#Enid Blyton#Pitty#Malory Towers#kostschool

Zo, ik heb mijn 'Pitty Naar Kostschool' boeken weer eens even te voorschijn gehaald. Zes boekjes zijn het, geschreven door Enid Blyton (1897-1968).
Enid Blyton schreef veel, ongeveer zeshonderd boeken, waaronder een heleboel series.
Ik hield als kind ook erg van 'De Vijf', echte avonturenboeken. Later vond ik daar niet veel meer aan.
Maar Pitty.... Ja Pitty is recht overeind gebleven tot op de dag van vandaag.
Enid Blyton schreef het eerste deel al in  1946.
De serie heet eigenlijk Malory Towers en Pitty, de hoofdpersoon, heet ook helemaal niet Pitty, maar Darrell. Heel raar.
Enfin, Pitty is een eerlijk, sportief, aardig, populair meisje en haar kostschool Malory Towers is fantastisch.
Oh wat had ik graag naar Malory Towers gewild. Die meisjes daar beleefden van alles. Wat had ik graag in Pitty's jaar willen zitten. Kennis maken met haar jaargenoten, die ieder hun eigen karakter hadden. Ik kan ze nu nog steeds beschrijven. Wim met haar zeven broers en haar paard. Sally, Pitty's beste vriendin en  Alice en Betty die altijd 'streken'uithaalden. De kleine Mary Lou en de verwende Eline. En Irene die goed is in wiskunde en muziek.
De leraressen; die van Frans heet uiteraard Mam'zelle. De kostschool zelf, ergens in Cornwall, met vier torens en veel sportvelden waar de meisjes lacrosse spelen. En Matrone, door mij tot op hoge leeftijd uitgesproken als Matrone, zoals het er staat. Zij was de vrouw die voor de meisjes zorgt als ze ziek zijn.

Pitty kwam gisteren weer  in mijn hoofd doordat er een stuk in het Parool stond over een nieuwe kostschoolserie genaamd: Sterren van Morgen.
Het is een jeugdreeks in de geest van Enid Blyton.
Vier schrijvers (Hans van der Beek, Judith Eiselin, Nicolien Mizee en Jet Steinz),  schreven ieder een deel, vanuit het perspectief van een Nederlands kind dat debuteert op Mortimer Mansion, een kostschool in een oud kasteel op de kliffen van Cornwall.
Wat heb ik een zin om ze te lezen, deze vier boeken. Maar ik koop ze niet en zal moeten wachten tot ze in de bieb verschijnen. Dat gaat vast en zeker gebeuren.

En tot die tijd...Pitty! Ik ga er lekker weer eens eentje lezen en dan daarna waarschijnlijk nog een en nog een...
Met dank aan Enid Blyton, die niet altijd gewaardeerd werd, maar mij (en heel veel andere meisjes) veel plezier bezorgde.19 opmerkingen:

KnutzEls zei

Ik denk dat ik ook die boeken verslonden heb. Geleend uit het winkeltje tegenover ons, van meneer Perceel (die niet echt zo heette). Zou ze graag nog eens lezen. Puur jeugdsentiment!!

Bertiebo zei

Els, we moeten binnenkort weer afspreken en dan neem ik ze mee. Alle zes. Ze zijn niet zwaar, klein pockets. Maar je mag ze niet houden, hahaha, want over tien jaar wil ik ze beslist weer lezen. Of over vijf.

Jolande zei

Ik heb ze vroeger ook gelezen en als ik jouw logje lees krijg ik ook weer zin om ze nog eens te lezen.

Katrien zei

Jaaaa, Pitty was ook mijn favoriet. Leuk dat je de herinnering ophaalt. De Vijf boeken ook verslonden. Dit waren inderdaad boekjes die je voor je verjaardag kreeg of kocht van je spaarcentjes. ♥
Ik ga je bieb-boeken-tip noteren.

Purperpolletje zei

Ah, ja, alles komt weer boven als ik je stukkie lees. Die karakters van de vriendinnen en de Matrone en de streken. Zo leuk dat je als kind altijd in zoveel werelden kon leven. Enorm zoals ik me kon inleven in de Pitty's, de Pietjes, de Jets en de Joops... Je maakte wat mee!

En die lieve foto van Enid kan ik me ook nog goed herinneren.

Bertiebo zei

Gewoon doen, Jolande, niks mis mee

Bertiebo zei

Dan zal jij ze eerder lezen dan ik, Katrien, ben benieuwd

Bertiebo zei

Ja haha, de Jets en de Joops. Jet van Marle en Joop ter Heul I presume. En de Bells?

Bertiebo zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Jolande zei

Hahaha, ik heb net deel 1 online gevonden :-)

Inge zei

Oh, die heb ik ook allemaal gelezen!

Ageeth Mooij zei

Ik kan me niet herinneren dat ik ze gelezen heb. Mijn jongste zoon heeft een paar jaar geleden de boeken van De Vijf verslonden, voor zover ze nog aanwezig zijn in de bibliotheek. Heerlijk vind ik dat, wanneer ze zo genieten van boeken.

Marga zei

Ik was niet zo van Pitty en De Vijf, wel van Jet van Marle en Joop ter Heul. En van de serie van Sanne van Havelte! Weet je nog Bert: van Havelte of van Havèlte! Die herlees ik nog af en toe, ik heb ze jaren geleden allemaal gekocht!

Marga zei

En dat zou ik bijna vergeten: De tuinfluiter! Dat is nog eens als hoorspel uitgezonden, dat heb ik ook beluisterd, in de tijd voordat we TV hadden. Was geweldig.

izerina zei

Helaas was er geen bibliotheek in mijn geboortestadje. En moest ik mijn leeshonger stillen met lenen van meestal neefjes. Vandaar Arendoog en witte Veder,Bram Vingerling of Bob Everts. Pas later kon ik wat eenvoudiger meisjesboeken lenen,zoals die van Lenie Saris.

miekequilt zei

Ik heb heel wat gelezen, heb hier nog de zusjes Sandelhout en een serie over Marieke. Maar De Vijf en Pitty ken ik niet. Bram vingerling was trouwens spannend!

Marthy Berends zei

Ik heb heel wat boeken verslonden van haar, maar 'de Vijf', och wat heb ik daar van genoten.

Villa Zeezicht zei

Héérlijk even terug in de tijd, ook ik heb de boeken van Enid Blyton altijd met veel plezier gelezen! Heb onlangs de boeken van de vijf nog in mijn handen gehad, maar niet opnieuw gelezen ;o) Die nieuwe serie lijkt me ook wel wat, bedankt voor de tip!

Vlimbouter zei

De vijf heb ik verslonden in mijn kindertijd.