Totaal aantal pageviews

woensdag 22 maart 2017

Vêrlanders

Wat zagen we prachtige portretten, gisteren in het Westfries Museum. (Hoorn)

In de tentoonstelling Vêrlanders, Weeskinderen van de VOC,  hangen portretten gemaakt door de fotograaf Geert Snoeijer. De vraag die hij zich stelde was: wat is er nog overgebleven uit de tijd dat de Verenigde Oost-Indische Compagnie op verschillende plaatsen in de wereld heerste en contacten had met de plaatselijke bevolking. De tijd zo'n beetje tussen 1600 en 1800.

Dat werd onderzocht en resulteerde in deze expositie, die gelijktijdig gehouden wordt in Bloemfontein (Zuid-Afrika), Geraldtown (West-Australië) en Jakarta (Indonesië). Dat zijn de gebieden waar de foto's werden gemaakt.

Zo mooi en ik kon er gewoon lopend naar toe. Het Westfries Museum is echt fantastisch, vind ik. Een groot voordeel van wonen in Hoorn.
Maar dus die portretten.

Kijk, het portret van  dit meisje, Peidence Lawson, was natuurlijk zeer opvallend. Dit is in Australië, waar niet zozeer werd gehandeld, maar waar overlevenden van een scheepsramp, (er verging nogal eens een schip) aanspoelden en mengden met de Aboriginals.
Maar andere portretten waren dat evenzeer.
Dit bijvoorbeeld is Sarce (Saartje) Lerrick. Kisar, Indonesië.

En uit Namibië is dit Erika Vleermuis.

Op de reis van Geert Snoeijer, de fotograaf waren ook een taalkundige en een antropoloog en een historicus mee. Zij reisden twee jaar, interviewden mensen en maakten meer dan honderd portretten.
Ik zou ze wel allemaal willen laten zien en de verhalen erbij willen vertellen. Zo interessant.
Maar bij deze foto's (een uit alle drie de bezochte gebieden) laat ik het.
De tentoonstelling is nog tot 9 april te zien. Klik

8 opmerkingen:

Marloes Kreatief zei

Wat. Mooi zeg ,misschien maar is heen gaan

Ferrara zei

Mooi verslag. Ik heb de expositie gezien. Wie in de buurt is, een aanrader. Overigens heb ik ook genoten van de virtuele reis door Hoorn. Ik had in de eerste minuten bijna de neiging mijn fototoestel te pakken.

Mrs. T. zei

wow, mooi!

Jeanne zei

Ja, ik heb de tentoonstelling ook gezien, prachtige foto's, indrukwekkende levensverhalen......

Marthy Berends zei

Oh, wat had ik dat graag gezien. Ik hou van foto's en ben gek op geschiedenis. Maar over ruim een week reizen we af naar het Franse land. Ach, een mens kan niet alles hebben (gezien).

Mirjam Kakelbont zei

Vooral de verhalen achter de foto's. Wat de mensen zelf te vertellen hebben. En wat staan ze er allemaal trots op. De tentoonstelling lijkt me zeer de moeite waard.

Vlimbouter zei

Jammer dat Hoorn voor mij zo ver weg ligt. De levensverhalen achter die portretten zouden me zeker interesseren.

Ageeth Mooij zei

Fascinerend!