Totaal aantal pageviews

zaterdag 22 april 2017

Bedevaart

We zagen een bord: Fatima, Sanctuario. We waren in de buurt, dus we sloegen even af naar Fatima, een bedevaartsoord.
Tsjonge, dat is geen kleinigheid.
Het was er niet druk, tenminste, dat léék zo doordat het zo'n gigantisch complex is. Maar eigenlijk waren er toch wel veel mensen voor een gewone doordeweekse dag.

Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat Maria  hier verscheen aan drie jonge herderskinderen, Jacintha, Francisco en hun nichtje Lucia.
Zes keer verscheen Maria, zoals ze de kinderen had verteld: steeds op de dertiende van de maand.
De eerste keer op 13 mei en de laatste keer op 13 oktober. Dat zijn dus ook de hoogtijdagen hier in Fatima. Er komen tienduizenden bedevaartgangers.

Dit zijn de drie kinderen. Op de plek van de verschijning werd, in opdracht van Maria, een kapel gebouwd en een basiliek (die trouwens door de Nederlander Gerardus van Kriecken werd ontworpen)


Jacintha en Francisco stierven jong aan de Spaanse griep en Lucia overleed in 2005. Ze was Carmelites geworden. Alle drie zijn ze begraven in de kerk.
Ik zag een paar mensen op hun knieën een bepaald stuk afleggen, ook eentje die voor het gemak kniebeschermers had aan gedaan.
Maar de meeste mensen liepen gewoon net als wij.
Je kunt er kaarsen kopen en aansteken voor een geliefd persoon.
Wij deden dat, het is een gebruik dat ik nooit kan weerstaan. Mijn man sleept mij altijd kerken in en dan steek ik dus een kaarsje aan voor deze of gene. Deze keer eentje voor elk kleinkind.


Je kunt er ook ledematen van was kopen en die verbranden.

Het verhaal van de verschijningen en van wat Maria aankondigde vind ik wel bijzonder.
Daar had je het zonnewonder, op 13 oktober. Er waren 70.000 mensen verzameld en met de drie kinderen, zagen zij dat wonder.
Het leek of de zon in een razende vaart naar beneden daalde en op het laatste moment weer terugtrok. Voorafgaand was er een heftige regenbui geweest, iedereen was kletsnat, maar toen de zon terugtrok was niemand nog nat.
Ook bijzonder waren de voorspellingen van Maria. Ze kondigde het eind van de eerste Wereldoorlog aan,  wat ik niet zo gek vind, in 1917. Maar ook het begin van de tweede Wereldoorlog. Ze kondigde verder de moord aan op een paus. Die voorspelling heeft het Vaticaan lang, tot 2000, geheim gehouden.
In 1981 was er (op 13 mei!) inderdaad een aanslag op paus Johannes Paulus II.
Je kunt er alles over lezen: hier en hier ook nog een kritisch artikel, klik

Voor ons was dit een heel toevallig uitstapje.  Ik ben niet Roomskatholiek en een bedevaart en wonderen zeggen mij eigenlijk niks.
Ja zo'n tocht naar Santiago de Compostela spreekt me aan. Die tocht wordt door mensen ook uit religieuze overwegingen gemaakt natuurlijk, maar er zijn ook mensen die het gewoon doen om een prestatie neer te zetten. Dat begrijp ik, maar dat is iets heel anders lijkt me
Hoe dan ook,  ik vond het interessant om daar geweest te zijn. 

8 opmerkingen:

miekequilt zei

Ik ben van oorsprong katholiek en kende dit verhaal. Maar ik wist niet (meer) dat het toch vrij recent gebeurd was. het lijkt me iets ingetogener dan Lourdes.

Matroos Beek www.beekblog.com zei

Een prachtig stukje over dit bedevaartsoord. En wat is die lucht mooi blauw!

Mrs. T. zei

Interessant om te lezen. En oh, die blauwe luchten!!!

Marthy Berends zei

Ik ben opgegroeid met Jacintha, Francisco en Lucia. De nonnnen vonden dit prachtig en deze kinderen werden ons tot voorbeeld gesteld. Ik heb, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, er geen frustaties van overgehouden hoor;-)

Els04 zei

Boeiend, en Santiago spreekt me ook aan!

Emie zei

Groter dan de St Pieter in Rome, dat was het uitgangspunt voor de bouw van dit enorme complex. We zijn er geweest en zagen vrouwen met bebloede knieën er naar toe kruipen. Als kritische ex-katholiek kan ik daar slecht naar kijken. In tegenstelling tot Marthy heb ik nogal wat bedenkingen en frustraties bij de uiterlijkheden van geloofszaken. Hoewel we elke kerk in Italië wel even binnenlopen en ook kaarsjes branden. Lekker inconsequent dus.

lien zei

Wat leuk om te lezen! Onze parochie bestaat binnenkort 70 jaar en is gebaseerd op dit verhaal (Fatimaparochie). Hoorde er vorige week voor het eerst over en nu hier bij jou, toeval!

Ferrara zei

In 2013 schreef ik op mijn blog; Fatima, je wilt het gezien hebben en bent een ervaring rijker. Direct om de hoek vind je de overdaad aan commercie, ik kocht er een klein kerststalletje voor mijn verzameling.