Totaal aantal pageviews

woensdag 17 mei 2017

De passie van een verzamelaar.

In het Stedelijk Museum van Alkmaar zagen we een tentoonstelling getiteld: Sluijters, Gestel, Kelder, de passie van verzamelaar Wim Selderbeek.

Kijk, hier zie je hem W. F. Selderbeek, 1884-1963. Dit portret is geschilderd door Jan Sluijters. Wim Selderbeek was een echte handelaar, een koopman. Hij handelde in wild en gevogelte en in auto's en dat deed hij zo goed dat er blijkbaar geld genoeg was om een prachtige kunstcollectie op te bouwen.
Echt heel veel schilderijen (350) bezat hij, die hij graag in bruikleen gaf aan musea. Maar na de tweede wereldoorlog kwam er een andere kijk op kunst en werden de in bruikleen gegeven schilderijen geretourneerd. En een beetje vergeten.
Tot een gastconservator, Kees de Geer,  de collectie  reconstrueerde. En daardoor is er nu in Alkmaar werk te zien van Charley Toorop

Zelfportret 1921, Charley Toorop

Van Jan Sluijters dus,

Portret van Anna van Leyden, Jan Sluijters, 1921.
Dit schilderij werd nadat het in bruikleen was geweest in het Van Abbemuseum en in het Stedelijk, geretourneerd en door Seldenbeek teruggegeven aan de kunstenaar.

En van eh...  o jee, ik blijk eigenlijk behalve van Charley Toorop, alleen maar foto's te hebben gemaakt van werk van Jan Sluijters.
Nou ja, de rest was ook zeer de moeite waard, maar dat moet je dan zelf maar gaan bekijken daar in Alkmaar. Naast Sluijters, ook werk van Leo Gestel, Toon Kelder en Kees Maks.

Hier nog even de link naar het museum, klik.
Het is niet een hele grote tentoonstelling, zeker niet. Maar er is in het museum ook nog een vaste collectie ' Bergense School'.
En als je uitgemuseumd bent, nou dan trek je gewoon Alkmaar in. Leuke stad hoor, Alkmaar.
Echt leuk!!!


2 opmerkingen:

Jeanne zei

Leuk om te gaan doen als we straks weer thuis zijn.

Mirjam Kakelbont zei

Wij hebben nog geen dagjes-uit gepland. Mocht het ervan komen, dan houd ik Alkmaar in gedachten. Bedankt voor de tip!