Totaal aantal pageviews

donderdag 14 september 2017

Likeurtje?

Toen we laatst mosselen hadden gegeten in Philippine, natuurlijk in Philippine, nam iedereen ijs als dessert. Maar ik had in dat restaurant prachtige flessen zien staan. Flessen met de leukste namen die er maar zijn. Likeurflessen.


Ik drink nooit likeur. Ik denk dat er bij ons thuis ergens nog een fles cointreau moet staan. Ooit lang geleden aangeschaft voor een toetje. En er staat een fles Cherry Heering. Dat is meer gekocht omdat mijn moeder dat zo lekker vond. Maar er is misschien twee keer iets uit gedronken. Daarna vergeet ik dat dan weer.
Maar nu dus die flessen, met die namen:
Ik kende er een paar, maar de meeste niet

Ineens kreeg ik er gewoon zin in. Vanwege die namen. Maar ja, wat te kiezen? Dus ik vroeg een toelichting aan de baas, die vervolgens met een hele lijst op de proppen kwam. Daarin precies aangegeven wat er inzit en vooral wat de betekenis is van ieder drankje. Toen was het nog moeilijker kiezen.

Hoewel het al later was, vond ik bijvoorbeeld 'Kwartier na vijfen' erg leuk. Maar die was heel gewoontjes en werd vroeger in ieder café na vijven geschonken. Sinaasappel, citroen en een esprit van Pommeranzappelen. En brandewijn natuurlijk

Nee, dan 'Volmaakt geluk'. Werd en wordt (misschien wel ) gedronken door lieden van beiderlei kunnen, na grootse opwinding.

Verder met 'Hoe langer hoe liever'. Hoogwaardige brandewijn om en om met gist van onvergiste druivensap. Maar ook La Vazkruiden, koreander, Indische nagelen en kaneel uit China en Japan. Een langzaam werkend middel, voor 'sleepstaartende' die niets liever willen dan bij de tijd en bij elkaar blijven.

Die laatste was natuurlijk wel een optie. Achteraf heb ik een beetje spijt dat ik die niet probeerde.
Maar gedane zaken nemen geen keer en ik koos voor 'Papegaaiensoep'. Vanwege de smaak.
Gestookt van de allerfijnste noten, zoals amandelen, walnoten, hazelnoten, pijnboompitten en pistachenoten. De kleur van dit drankje is als het ware een schutkleur, die van thee of slappe koffie. Bedoeld voor regelmatige gebruikers die liever niet wilden laten weten dat zij nogal eens een likeurtje dronken.

En het was... overheerlijk! Ik ga geen flessen kopen, maar in plaats van een ijsachtig dessert, doe ik het misschien nog wel eens!

11 opmerkingen:

KnutzEls zei

Ja, lekker. Niet vaak,maar zo nu endan een likeurtje vind ik heerlijk. Ik zou dat Hempje licht op wel eens willen proeven.

Marlou zei

Hoi Bertiebo,

ha! Likeurtjes... Zooo lekker...
Maar verraderlijk, want vaak toch wel zo'n 40%!
Die ene: Hoe langer hoe beter...
Die wil ik wel eens proeven.
Ben benieuwd of ze hier in de drankwinkel Melcher's deze likeurtjes hebben...
Alleen de etiketjes vind ik al leuk!

Tot over een week!
Groetjes van Marlou

.

Els04 zei

Oh grappig, die hebben ze ook In het Café aan het Verdronken land van Saefthinge. Ik heb er al verschillend geproefd door de jaren heen! Tof hé!

Kitty zei

Heel leuk, ik herinner me wel een paar namen van vroeger maar van dit rijtje heb ik er geloof ik nog nooit een gedronken. Bruidstranen, daar zaten geloof ik stukjes bladgoud in. Gaaf, alleen al om de namen en de verhaaltjes erachter.

Sjoerd zei

Ik drink eigenlijk nooit likeur, maar als ik dit hier allemaal lees moet ik het ook eens proberen...

In de weer zei

Als ik vanavond thuiskom ga ik eens kijken wat we ook weer kochten bij de middag likeur proeven die de personeelsvereniging een tijd geleden had georganiseerd. Volgens mij zat er ook een lijst bij met alle namen en de betekenissen.

Ferrara zei

Een heel enkele keer na een etentje een likeurtje bij de koffie, vind ik wel lekker. Het lijkt me moeilijk kiezen als je zo'n leuk lijstje krijgt voorgeschoteld.

Wieneke zei

Enig en ze hebben vaak van die prachtige kleuren ook. In mijn ouderlijk huis was altijd wel likeur. Ik kan me een knalgroene herinneren (Juffertje?) en ook de bruidstranen met goud. Een heel erge dieppaarse staat me ook nog bij. De heren dronken NOOIT likeur, die wilden jonge klare en bier. Maar de visitedames lustten het best. Mijn ma hield erg van stijl en had de likeur altijd in kristallen karaffen en schonk in dito glaasjes. Ik weet eigenlijk niet hoe al die leuke namen van jouw lijstje smaken, maar een beetje Tia Maria over roomijs vind ik altijd wel erg lekker.

Marthy Berends zei

Wat ontzettend leuk, al die namen, ik zou ze allemaal wel eens willen proeven. Ik ben gek op likeur alhoewel ik een matige drinker ben.

Alet Venhuizen zei

Die papegaaiensoep klinkt leuk en lekker.

Matroos Beek zei

Ik krijg er zin in... een likeurtje na, sla ik nooit af!