Totaal aantal pageviews

maandag 8 januari 2018

Tekenles


Zelfportret, 1860
 De operatie... pfff, dat duurt nog een paar weken.
Tot die tijd maken we er maar iets moois van en doen we net als altijd nogal eens een museum aan. Kunst kijken, film...
Zondagmorgen was voor het eerst in lange tijd weer eens Rijksmuseumtijd.
We wilden de tentoonstelling van Matthijs Maris nog zien en gisteren was de laatste dag.
'Jij vindt altijd alles mooi hè' zei een bloglezer laatst tegen me.
Onzin! Maar ik vind het wel leuker om iets over een boek of een film of een tentoonstelling te vertellen, als ik het mooi heb gevonden. Dat wel.
Ik vind lang niet alles mooi of boeiend of spannend. Deze tentoonstelling bijvoorbeeld vond ik helemaal niks. Alleen dit zelfportret van Matthijs Maris, dat sprak me aan. Verder niets.
Ik ben snel nog even door de zalen gelopen en ben toen lekker iets anders gaan bekijken. Dat is zo heerlijk in het Rijksmuseum, er is zo veel dat wél mooi/leuk/boeiend/spannend is. Ik denk niet dat ik ooit uitgekeken raak.
Enfin, toen ik verder liep, stuitte ik in de hal hier op:

Een grote kring met schildersezels en op die ezels hoeden, alpino's, Op de schildersezel waren spiegels geklemd.

Kijk, dit was de bedoeling. Nou vind ik mensen kijken bijna net zo leuk als kunst kijken, dus ik ben hier een hele tijd gebleven. Kijkend naar hem En naar haar:


Dit stel vond ik ook leuk. De meeste mensen maakten (ik denk vanwege het spiegeltje) een zelfportret. Maar zij tekende haar vriend met zo'n 17e eeuwse kraag.


Er liep een man rond om aanwijzingen te geven en wat ik hoorde, leken me dat aanwijzingen van iemand met verstand van zaken.
Na afloop mochten de portretten worden meegenomen, maar niet iedereen deed dat. Er werd ook een en ander 'tentoongesteld'.

Aah, kon ik toch maar tekenen. Ik heb echt nog geprobeerd mijn man over te halen tot een zelfportret. Hij tekent nooit, maar ik heb altijd het idee dat hij het wel een beetje zou kunnen. Het zit bij hem in de familie. Maar hij deed het niet.


15 opmerkingen:

miekequilt zei

Wat een leuk idee. En wat leuk dat die hooofddeksels er ook bij waren.

izerina zei

Je was toch niet voor niets geweest.

Ageeth Mooij zei

Mooie initiatieven! Zo leuk dat musea niet meer zo statisch zijn.

Happy Earl Grey by Elly Embregts zei

Geweldig dat je dat trof, ik kijk zelf graag naar kunst in het Rijks, maar de mensen die naar kunst kijken zijn net zo boeiend. Ik ga in een museum ook heel graag op een bankje zitten om naar de levende portretten te kijken, mensen blijven boeien. Groetjes El

Het lieve leven... zei

Heerlijk dat dit dan op je pad komt na een saaie expositie. Ik denk dat jij zeker niet alles leuk vindt maar je verstaat wél de kunst om in bijna alles wel iets leuks te ontdekken ;) Liefs en sterkte met het wachten!

Jeanette Renting zei

Oh wat leuk. Daar had ik ook de hele middag wel kunnen zitten en kijken naar de mensen. Zo knap ook, als je kunt tekenen. Ik bak er niks van.
En ik vind het ook knap, hoe jj je eigen mening over dingen kunt geven, ook als je het niet leuk vond. Ik zelf vind dat lastig te formuleren.

Sjoerd zei

Haha, ik denk dat daar meer mensen hebben staan kijken.

Ferrara zei

Bertie wat weer een leuk bericht. En inderdaad mensen kijken en stiekem een beetje afluisteren is een boeiende aangelegenheid.
Ik vermoed dat je een workshop van de teekenschool hebt gezien. Ik plaats de link. Als je nog eens in de buurt bent, ga er eens kijken. Wie weet krijg je echtgenoot toch op gang. https://www.rijksmuseum.nl/nl/praktische-informatie/gebouw-en-presentatie/teekenschool.

Knap zoals jullie met deze spannende tijd omgaan en er iets van maken.

Matroos Beek zei


Wat een leuke bezigheid daar! Ik direct gaan tekenen.

Mirjam Kakelbont zei

Het idee op zich is al geweldig! Ik heb me altijd afgevraagd hoe mensen zelfportretten tekenen maar heb nooit aan een spiegel gedacht... Er zit talent tussen de workshoppers!
Zonnige groet

Marthy Berends zei

Ja, wat zou ik het fijn vinden om daar aan mee te doen, maar ik kan niet tekenen, zelfs niet een beetje.

schrijfselsvanmij zei

Spannende weken nog ...

In de weer zei

Goed van jullie om je zinnen te verzetten, knap ook.

Pippa's Hus zei

Ik wou dat ik ook kon tekenen. Maar helaas. Enne wachten duurt lang he? Ik weet er alles van. XX Esther

Alet Venhuizen zei

Zoiets lijkt me nou eens ontzettend leuk om aan mee te doen.