Totaal aantal pageviews

zaterdag 10 november 2018

De boom is weg

Voor ons huis  is een plantsoen, beheerd door de gemeente.
Nou ja beheerd... het is een grote gribus, een totaal mislukt veldje.
Er in staat een zootje ongeregeld. En er staan een paar bomen in. Dat zijn bomen die er vanaf het begin staan. Zo zijn ze geplant.
Toen wij hier bijna veertig jaar geleden kwamen wonen, zag het er best goed uit. Geloof ik, want ik herinner het me eigenlijk niet zo heel goed.
Enfin,  er was in ons plantsoentje een boom die er totaal niet in paste. Nergens in de omgeving is zo'n boom. Hij is niet aangeplant, hij is daar gewoon gekomen.
Op zich is dat wel leuk, ware het niet dat de boom veel overlast veroorzaakte door de eeuwige naalden.
Die door je hele huis lagen als je niet oppaste. Maar ook door het licht dat hij wegnam.
We hebben daar regelmatig over geklaagd.  Ik heb er al eens eerder iets over geschreven: hier
Dan kwam er iemand kijken en dan zeiden wij dat het geen gezicht was.
De gemeenteman: IK vind het mooi.
Dat wij handtekeningen hadden,  van alle omwoners tegen de boom, mensen die het ook allemaal niet mooi vonden en/of er last van hadden, dat maakte niet uit.
'IK vind het mooi', daar bleef het bij.
Of ik zei dat de boom heel veel licht wegnam. Dan was het antwoord: 'Tja, dan moet u maar een groter raam nemen'.
Maar nu is er iets veranderd. Er was een bijeenkomst, georganiseerd door de gemeente waarop je allerlei zaken die met de wijk te maken hebben, kon bespreken. En voor het eerst werd er geluisterd. Dat was net voor de zomer. En er kwam een herhaalbijeenkomst.
Beide keren hebben wij uitsluitend over de boom gesproken en nu werd er voor het eerst in al die jaren geluisterd.
Ze zouden nog eens komen kijken, dat in ieder geval.
Dat is gebeurd en hoera... de boom mocht weg.
Hij nam teveel licht weg voor de andere bomen, de bomen die er wel horen, dat was hun argument. Prima, maakte ons niet uit.
De boom kreeg twee stippen en zou in de herfst verwijderd worden.
Het lijkt wel een gezichtje hè. Geen blij gezichtje, maar onze gezichten en die  van de buren uit ons rijtje, die waren wel erg blij, toen er deze week werd begonnen.


Ik was nogal naïef en dacht dat de boom gekapt zou worden. Maar dat ging anders. Deze man klom erin en haalde vanaf onderen steeds takken weg.

Tot hij helemaal boven was aangekomen. en er geen takken meer aan zaten.



 Daarna werd het bovenste deel van de boom er af gezaagd. Er staat nu nog een flink, kaal stuk stam, maar dat zal ook nog wel weggehaald worden,  neem ik aan.
We konden aan de jaarringen zien dat de boom ongeveer twintig jaar oud zou zijn.
We zijn echt hartstikke blij, het is al zo veel lichter in huis.
Onze missie is nog niet klaar hoor. Er zijn momenteel veel initiatieven, overal in het land, om, als bewoners,  zelf het plantsoen in te vullen en bij te houden. Dat zouden wij ook wel willen.
Er zitten nu in ieder geval mensen die luisteren en die (in het wijkcentrum) ook heel bereikbaar en aanspreekbaar zijn.


16 opmerkingen:

Judy zei

Ik vind het altijd triest als zo'n grote boom weg moet. Maar ik snap jullie argumenten heel goed, hij staat op de verkeerde plek. Hopelijk mogen jullie het stukje plantsoen zelf bij houden.

izerina zei

Hier heeft de gemeente de "kapziekte" Haalt leuke bomen weg in een klein bosje en zet niets terug.Onze vlier heeft daar veel "jonkies"gekregen.Brandnetels doen het ook goed

Nietzomaarzooo zei

Niet een boom die past op die plek, waar er denk ik verder alleen maar loofbomen zijn. Hoop dat jullie als bewoners inderdaad dat plantsoen mogen bijhouden en het een aanvulling aan jullie woongenot wordt.

Efficiente manier van een boom kappen, want die takken maken zo'n boom enorm zwaar en moeilijk te besturen bij 'van onderen!!'. Heb ik mijn eigen tuin een aantal bomen gekapt/gezaagd ooit, maar verkeek me inderdaad op het gewicht van toch een iel boompje.

Neeltje zei

Begrijp je argument, maar toch jammer van zo'n prachtige boom.

mar zei

Dit is een mooi geval van: de aanhouder wint.

Ageeth Mooij zei

Lelystad is enorm groen, maar er wordt sinds jaar en dag bijzonder weinig aan het openbaar groen gedaan. Nu gaat er veel gekapt worden in verband met de essenziekte, een fatale schimmel in de bomen. En met veel bedoel ik heel veel.
Op ons eigen stukje groen van 1900 m² merken we dat de grote bomen in onze bosrand steeds meer licht wegnemen, zoveel dat er in de moestuin nauwelijks iets groeit. Maar het neerhalen van één grote beuk kost al een honderden euro’s.
Ik ben blij voor jullie dat er eindelijk geluisterd wordt en er actie is ondernomen. We hebben licht nodig in ons leven!

sjannesblog.com zei

Toevallig heb ik gisteren bij onze buren in de tuin ook het proces van een boom weghalen kunnen bekijken. Het zijn knappe staaltjes werk. Een auto, die onder die boom geparkeerd stond, kon gewoon blijven staan en had geen schrammetje van een afgezaagde tak of zo.

schrijfselsvanmij zei

Onze buren hebben hun tuin opgeschoond. Heel wat lelijke coniferen zijn nu eindelijk weg. Het is heerlijk licht en luchtig nu

Anoniem zei

Die eerste twee reacties van de gemeente... jullie moesten je dus maar aanpassen. Vervolgens geven ze aan dat de boom weg moet omdat andere bomen er last van hebben... Het niet willen toegeven dat ze het ook doen voor de bewoners... bang voor gezichtsverlies bij het moeten toegeven dat de wijkbewoners gelijk hadden? Dergelijke toestanden zijn zo ergerlijk.

Sjoerd zei

Niet inheemse bomen mogen van mij ook wel weg. Sparren en dergelijke bomen horen hier niet thuis.

Janne zei

Onze, meer dan 90-jaar oude, kastanjeboom moest gekapt worden, De (‘n) tondelzwam heeft de boom dermate verzwakt dat het niet meer veilig was. Op dezelfde manier als de naaldboom in jullie plantsoen en binnen 8 uur.

Marlou zei

Hoi Bertiebo,

daar ben ik weer en meteen lees ik een goed stukje van jou.
Heel herkenbaar!
Mijn buurman had een boom in de tuin, die heel veel licht bij mij wegnam.
Ik hou van licht, dus ik was al eens bij hem geweest om er wat aan te doen, een paar takken weg of liefst nog de hele boom...
"Over m'n lijk!", zei hij
En nu is buurman dood en de boom gekapt door zijn erfgenamen.
Ik heb licht!
Maar vind het wel jammer dat buurman dood is... Ja, dat dan weer wel.

Groetjes van Marlou

Ferrara zei

Wat een specialist. De man past ook mooi in je serie beroepskleding. Succes met de buurtplannen en het onderhoud van het plantsoen.

Marthy zei

Naaldbomen horen niet thuis in een plantsoen in Noord-Holland, geen gezicht. Kan me voorstellen dat jullie blij zijn dat ie weggaat.

Floor zei

Prachtig zoals die vakmensen dat doen om een boom te vellen. Nee, omhakken is er niet bij, dat zou heel gevaarlijk zijn voor alle omwonenden.
Nu gaat er als het goed is geen takje verkeerd, alles komt rustig aan naar beneden, meestal aan een touw.
Wel fijn dat jullie nu licht hebben.

Jeanne zei

Wat fijn dat je weer meer licht in huis hebt!