Geheel geïnspireerd door de tentoonstelling Breien! in het Fries Museum in Leeuwarden wilde ik gaan breien.
Iets voor de kleine dametjes of het kleine meneertje.
Op de terugweg van onze vakantie in het strandhuisje deden we (uiteraard) Middelburg aan. Een geliefde stad (met vijf kringloopwinkels!).
En daar aan het begin van de Langeviele zit een brei/borduurwinkel, al minstens vijftig jaar. Daarvoor waarschijnlijk ook al, maar toen lette ik nog niet op wolwinkels.
Heel ouderwets en zo ruikt het er ook.
De eigenares is ook al erg oud, maar nog wel zeer bij de tijd. Beetje pinnig.
Daar zag in de etalage een schattig klein 'overslagvestje' liggen, waarvan ik dacht: dat moet toch te doen zijn.
Dus binnen geïnformeerd en ja hoor, daar was een patroon van. Jammer genoeg zonder afbeelding, gewoon een getypt half A-viertje.
Over de wol , nou ja de katoen, waren we het snel eens. En de dame wist me ook precies te vertellen hoeveel ik nodig zou hebben. Drie knotten en als ik dan twee vestjes zou maken hoefde ik er maar vijf, want voor een vestje waren drie knotjes eigenlijk wat te veel.
Toen wilde ik het patroontje eens even goed bekijken, want ik ben een sukkel op het gebied van patronen snappen en helemaal als er geen plaatje op staat.
Maar dat vond ze belachelijk: 'Echt mevrouw, dit is wel het allermakkelijkste patroon. Dat kan een meisje van zes nog wel breien!'.
Hmmm, een meisje van zes...
Ik heb JAREN handwerken gehad, als vak op school. Echt jaren. Ik ben zelfs bevoegd om handwerken als vak te geven, op een basisschool, geloof ik.
Dus ik kocht de wol, kreeg het patroon en we gingen lekker struinen in Middelburg.
Thuis wilde ik natuurlijk meteen beginnen. Patroon kwijt. Vond het pas twee dagen later.
Vervolgens had ik de verkeerde naalden. En ik wist al meteen niet meer hoe ik moest meerderen.
Staat ook niet in mijn boek De Nuttige Handwerken. Lekker nuttig zo'n boek.
Enfin, ik had alles al weer uitgetrokken, toen ik bezoek kreeg van Breimien, mijn oud-collega. En zij tekende het vestje en snapte hoe het moest.
Dus nu ben ik opnieuw begonnen.
En mocht het toch nog wat worden, dan zal ik zeker niet nalaten er hier verslag van te doen.
Uitgebreid verslag, geloof me...
Goedemorgen Bertie, ik ken het winkeltje want ik kocht er ook wol en een beschrijving voor ouderwetse sokjes tegen koude voeten in de winter... Het patroon schreef de oude dame op een vodje van papier, zomaar uit haar hoofd. Dat vond ik heel bijzonder.
BeantwoordenVerwijderenIk heb 1 sok gehaakt, maar er klopte iets niet want hij kon niet over mijn enkel. Aan de tweede sok ben ik niet meer begonnen. Nu lig ik hier met één sok die me niet past. Een mooie herinnering aan het ouderwetse breiwinkeltje in Middelburg!
Op internet staan duizenden tutorial filmpjes over de bepaalde handelingen bij breien en haken. In ouderwetse wolwinkels hoort een pinnige oudere dame te staan. In Drachten is er ook eentje en van de eigenares is de hele handwerkende regio doodsbenauwd :-) Maar ze weet wél waar ze het over heeft.
BeantwoordenVerwijderenWat leuk Bertie. Je zult zien dat je helemaal de smaak te pakken krijgt. Kijk ook eens bij http://www.garnstudio.com/search.php?page=2&sort=default&lang=nl&c=3
BeantwoordenVerwijderenallemaal leuke patroontjes en met afbeeldingen. Er zijn ook instructievideo's, http://www.garnstudio.com/lang/nl/video.php?sort=2&thumbnails=on&categoryid=1
Veel plezier met breien!
Oh jee! Babyvestjes.... er moet hier ergens nog eentje liggen, half afgebreid. Daar ben ik aan begonnen in .... 1975. Voor ons 1e kind, die nu een heer van 40 is. Later nog wel veel gebreid, zeer ingewikkeld zelfs. Maar dat babyvestje zit als een schuld op mijn bult. Veel succes, want jij breit het vast wel af!
BeantwoordenVerwijderenAls je ooit eens in Sittard komt, daar ligt een pracht van een breiwinkel. Alleen al voor die winkel is een bezoek aan (het overigens mooie) Sittard de moeite waard :-) De wolwinkel heet Wollstreet, de eigenaresse Sandra. En als je daar bent, die je haar maar de groetjes van mij :-)
BeantwoordenVerwijderenDat gaat vast goed komen. Mooi wol!
BeantwoordenVerwijderensucces!
BeantwoordenVerwijderenWat betreft breien hebben we geen raakvlak. Jeugdtrauma vanaf de lagere school, sokken breien op vier pennen, kleine en grote hak, ik bakte er niets van.
BeantwoordenVerwijderenSucces met het vestje. Mooie kleuren.
Een schaterlach bij het lezen van dit stuk!
BeantwoordenVerwijderenIk zie je al staan in de winkel bij die kundige dame. Haar expertise durf je niet in twijfel te trekken natuurlijk. Een kind van zes kan het ook. Misschien moet je even wachten tot Anna oud genoeg is, dan kun je vragen of zij het wil maken.
Mijn oud-collega (twee jaar geleden met pensioen gegaan) was ooit (1980 of zo) aan een trui voor zichzelf begonnen. Sinds een paar jaar is ze in het gelukkige bezit van kleinkinderen en heeft ze die trui (die dus niet af was) uitgehaald en er een babytruitje van gebreid. Uit haar hoofd, dat ook nog een keer.
Heerlijk verhaal. Een overslagvestje, dat vind ik zo leuk. Ben benieuwd naar je foto's.
BeantwoordenVerwijderenHeel veel succes! Ik ben benieuwd!
BeantwoordenVerwijderenHaha, dat is mevrouw Mes-van Lokven, berucht op ons eiland! Al ver in de 90 als je het mij vraagt ;o) Ben er ooit twee keer geweest - gewoon voor de belevenis. Maar om heel eerlijk te zijn doe ik mijn handwerk-inkopen toch liever bij twee andere winkels hier in de omgeving ;o) Succes met je vestje en als je er niet uit komt: gewoon hulptroepen inschakelen!
BeantwoordenVerwijderenIk bewonder je moed. Zie ook de allermooiste en makkelijkste zaken op dat gebied op blogs aan me voorbij trekken. Let op, voorbij trekken, want ik begin er niet aan. Ik moet al in mijn geheugen gaan graven hoe je steken moet opzetten, laat staan de rest. Ik ril al als ik er aan denk. De nonnen waar ik handwerk les van heb gehad draaien zich nu om in hun graf, nou, ze doen maar.
BeantwoordenVerwijderenIk vind je dapper!! Ik gruwel van meerderen en dus ook van minderen.
BeantwoordenVerwijderenOp de lagere school had ik zo'n type als handwerkjuffrouw ;-)
Ik hoor Mevr. Fikkert lachen op haar wolkje!
BeantwoordenVerwijderendat is grappig.
BeantwoordenVerwijderende schrijfster van,,nuttige handwerken,,is mijn lerares op de kweekschool geweest in Rotterdam.(heel lang geleden
Mevr.Vlietstra hield niet van treuzelaarsters.
mijn moeder hielp mij met het breien van losse hieltjes.Geen sokken maar alleen het hieltje.
leuk om in gedachten even terug te gaan in de tijd.
Zonnige groet,Anneke*
Ah, geen foto gemaakt van het vestje in de etalage!
BeantwoordenVerwijderenMaar verder heel dapper hoor, ik ga nooit nooit nooit meer breien. (En ja, ik heb die aantekening ook, K was dat toen op de ouderwetse kweekschool, nuttige handwerken. Hieltjes en teentjes en stoppen en mazen. Smocken, borduren, enzenzenz.)
Dat wordt zeker en vast een leuk vestje. Ik ben benieuwd...
BeantwoordenVerwijderen