En het heeft weer met kunst en musea te maken.
In 'ons eigen' Westfries Museum in Hoorn, werden in de nacht van 9 januari 2005, vierekunstwerken gestolen en nog een berg oud zilver. Ik schreef er hier wat over. Dat was een ingrijpende gebeurtenis. Zelfs voor ons, als liefhebbers van kunst en als liefhebbers van het museum.
In 2016 kwamen er vijf van de kunstwerken terug. Dat was heel bijzonder. Ze werden tentoongesteld en dat was fijn. Nog negentien te gaan!
Dinsdagavond organiseerde het museum een tocht in het donkere museum, een tocht langs plekken die met de diefstal te maken hadden. Spijkertjes zagen we en lege lijsten en verbrijzeld glas.Daar kon je dan met een blacklight op schijnen. Om zo een idee te krijgen van wat de museummensen aantroffen de ochtend na de diefstal.
Het was natuurlijk moeilijk fotograferen in de duisternis, maar je krijgt een idee toch?
We waren op de plek waar de schilderijen uit het museum waren gegaan, in de eeuwenoude kelder namelijk.We zagen de oude doodskist waarin de dader zich naar alle waarschijnlijkheid had verborgen om na sluitingstijd, gedurende de nacht, in het stille museum zijn gang te kunnen gaan.
En we hoorden via beeldschermen de verhalen van de museumwerkers.
Hoe het op hun allemaal een verschrikkelijke indruk heeft gemaakt. Dat het voelde alsof er in hun eigen huis was ingebroken. Een oud-conservator over een schilderij dat weg was en dat hij zelf nog had aangeschaft. De rechercheur van politie vertelde een en ander. En de 'Kunstdetective', Arthur Brand, die er veel mee te maken had en die zelf in de Oekraine (waar de teruggevonden schilderijen waren) was en hoe dat allemaal gegaan was. We leerden over die ene vingerafdruk en over een achtergelaten sjaal met DNA.
Een boeiende avond was het, in het museum. Daarna konden we nog een expositie bezoeken over kunstroof in het algemeen.
Dat schijnt zeer vaak voor te komen. veel vaker dan je denkt. En daarna werden de teruggevonden werken nog in de schijnwerpers gezet.
Ja, dat zijn mooie dingen voor de mensen.
Spannend!! Wat leuk om zoiets mee te maken.
BeantwoordenVerwijderenTragisch eigenlijk dat mensen musea beroven, daar waar kunst voor iedereen toegankelijk wordt gemaakt. Maar, als er geen vraag naar zou zijn zou dit ook niet gebeuren.
BeantwoordenVerwijderenDoor deze blog kwam een heleboel terug: een paar jaar geleden is er ingebroken in onze kerk. Ik was de eerste die het ontdekte. In de sacristie (zeg maar de consistorie) was het een puinhoop: de kelken en schalen lagen op de vloer, de sloten van het tabernakel en de kasten waren opengebroken. Ik heb er bij staan janken. Het enig wat weg was, waren de collectegelden, gelukkig maar van twee weken, we storten per maand af. Ook op de zolder van het parochiecentrum was een kastje opengebroken. Afschuwelijk was het. Hoe kun je: de offerblokken leeghalen, een puinhoop maken en dat alles voor een kleine 200 euro. Het werd wel vergoed door de verzekering, maar sindsdien ga ik meerdere keren kijken of in ieder geval alles op slot is.
BeantwoordenVerwijderenWat een aparte, boeiende rondgang moet dat geweest zijn.
BeantwoordenVerwijderenWat bijzonder dat het museum zo'n excursie organiseert. Leuk om mee te maken.
BeantwoordenVerwijderenWat een bijzondere actie van het museum en leuk om aan deel te nemen.
BeantwoordenVerwijderenGroet El
Verstopt in een doodskist? Hoe komt iemand er op? Wel speciaal om nu zo'n rondgang te organiseren. Lijkt wel recht uit een politieserie te komen. DNA onderzoek en toestanden... En die andere kunstwerken zijn nooit teruggevonden?
BeantwoordenVerwijderenSpannend!
BeantwoordenVerwijderenHeel bijzonder dat dit in 'jullie' museum georganiseerd werd, ik had er graag bij geweest.
BeantwoordenVerwijderenDit is voor het eerst dat ik lees over een speciale avond en/of tocht over een museuminbraak. Meestal zijn musea bijzonder terughoudend over wat er is misgegaan.
BeantwoordenVerwijderenEen boeiende tocht voor jullie!
Bijzonder!
BeantwoordenVerwijderen