De techniek schrijdt voort... nou ja, schrijdt is het juiste woord niet. De techniek dendert voort. Met een niet bij te houden tempo.
Techniek op allerlei gebied bedoel ik dan, echt op allerlei gebied. Niet altijd positief natuurlijk, maar heel vaak ook wel.
Voor een a-technisch mens zoals ik, is het allemaal niet echt te volgen. Misschien voor techneuten ook niet allemaal, als het niet hun specialisatie betreft.
Hoe dan ook, je leest wel eens wat en dat is het dan wat mij betreft.
Zo had ik wel eens gehoord van een robot-gestuurde operatie, niet over de techniek, maar een jaar of wat geleden ging het over de kosten van zo een operatie-robot en of de aanschaf wel genoeg voordeel op zou leveren in verhouding tot die kosten.
Verder wist ik er niets van af.
Nu nog steeds niet veel hoor, maar mijn man is wel geopereerd met gebruikmaking van zo'n robot. De Da Vinci.
En dat vind ik dan heel erg leuk, dat men bedacht heeft om die robot te noemen naar Leonardo da Vinci. Een van de grootste denkers ooit. Een creatieve duizendpoot, een alleskunner.
Leonardo da Vinci, die de homo-universalis bedacht. De mens die alles kan leren en dan dus ook alles zou kunnen doen.
Een optimist, een scherpe geest, die Leonardo. Levend in de Renaissance, wat wedergeboorte betekent. Ook weer toepasselijk voor zo'n apparaat.
Dus mooi om die robot naar hem te noemen.
Terug naar die robot in het Antoni van Leeuwenhoek. Die kan niet alles en zeker niet alleen.
De foto bovenaan, gepikt van de site van het AVL, laat het een beetje zien.
De chirurg is degene die linksboven zit. Echt op een paar meter afstand van de patiënt.
De chirurg voert de operatie uit.
Hij, (in Frits' geval was het trouwens een zij), stuurt de robot aan. Het ding is een groot apparaat met verschillende armen waarmee gewerkt wordt en een camera.
De chirurg ziet het operatiegebied zeer sterk vergroot en bovendien in 3-D en kan dus zeer nauwkeurig laten handelen.
Er zijn ook maar een paar kleine sneetjes nodig voor de operatie om de apparaten naar binnen te brengen en er is bijna geen bloedverlies.
De robot heeft geen last van trillende handen, ha dat leek mij een heel groot voordeel, omdat het natuurlijk precisiewerkbetreft.
Ik denk dat de houding van de chirurg veel minder vermoeiend is en ook dat lijkt mij een groot voordeel.
Nog zoiets.
Ik vertelde aan de verpleegkundige dat ik tegen onze zoons had gezegd dat ze hun psa-waarde ook maar eens moesten laten controleren. (Dat is een bepaalde waarde in het bloed en een een indicator voor prostaatkanker).
'Hoe oud zijn jullie zoons?' vroeg ze. 'De oudste is bijna 37' zei ik. 'Dan is dat niet nodig' vond ze, 'dat leidt dan alleen maar tot onrust. De kans is heel klein als er geen klachten zijn en bovendien, over een paar jaar is zo'n onderzoek helemaal niet meer nodig. Dan plas je gewoon even en daaruit wordt dan afgelezen of je kanker hebt'.
Dan plas je gewoon even...
Vooruitgang, techniek...
Het blijft me verbazen en hoe ouder ik word, hoe meer ik met verwondering en vaak ook met bewondering, kijk naar dat wat er om ons heen gebeurt.
Tja, dat is dan weer wel een super ontwikkeling. Daar heb ik ook bewondering voor. En absoluut geweldig.
BeantwoordenVerwijderenMooi hè al die uitvindingen en, wanneer je in een situatie terecht komt net als jullie nu, ben je daar héél blij mee. Je komt dan ook achter mogelijkheden waarvan je niet wist dat er nog feuze mogelijkheden zijn. Wij kwamen daar achter met C. zijn hart operatie. Wil je dat het gebeurd op een kloppend hart of een stilgelegd was de vraag. En de ene dokter deed het ook met een robot en de andere hield nog van het ouderwetse handwerk. We kunnen er maar blij mee zijn dat we in deze tijd leven. Goed herstel verder voor je man.
BeantwoordenVerwijderenMaar dat vind ik eigenlijk een keuze die je niet kunt maken als leek
Verwijderenje weet er weer een mooi blogje van te maken, hihi..jouw pret om de naam van de robot....Ik heb het al eens eerder gezegd...dat is écht ten volle uit leven hé...zo knap van je! Liefs Petra
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij staan we nog maar aan het begin van een evolutie in de medische wetenschap. Maar ik denk ook dat de generatie na ons daar pas profijt van zal hebben.
BeantwoordenVerwijderenWat bijzonder he? Niet bij te houden allemaal, maar gelukkig hoeven wij dat ook niet. ;-)) XX Esther
BeantwoordenVerwijderenJe hebt er weer een boeiend verslag van gemaakt.
BeantwoordenVerwijderenIn 1967 begon ik te werken in de verpleging, het is niet meer bij te benen wat er in de loop der jaren veranderd en verbeterd is. Ik herinner me de cardioloog die apetrots was op de eerste monitor op de afdeling die voortdurend de hartslag van een patiënt liet zien.
Ook het vak van verpleegkundige is steeds specialistischer/technischer geworden. Genietend van pensioen zie ik het met bewondering aan.
Prachtig dat dit allemaal kan. Het geeft hoop voor de toekomst.
BeantwoordenVerwijderenWat ze niet allemaal kunnen, knap hoor!
BeantwoordenVerwijderenLijkt me inderdaad dat die ontwikkelingen heel snel gaan. En hopelijk altijd ten goede van de patient.
BeantwoordenVerwijderenDe voordelen van een robot zijn legio. Heel knap om zoiets te verzinnen, ontwerpen en uiteindelijk uit te voeren.
BeantwoordenVerwijderenInderdaad heel indrukwekkend. Wel een vreemd gezicht die chirurg met zijn rug naar de operatietafel toe.
BeantwoordenVerwijderen