Dat is deze straat, de Rozenstraat. In Amsterdam
En hoe komt het dat ik deze straatnaam ken?
Dat komt door een gedichtje van Han G. Hoekstra, een dichter die wat mij betreft niet onder doet voor Annie M. G. Schmidt.
Het gedichtje over de Rozenstraat 'De kinderen van de Rozenstraat', komt uit een door mij gekoesterd boekje, 'Het Verloren Schaap'. Met plaatjes van Fiep Westendorp. Uiteraard.
Tot op de dag van vandaag kan ik nog moeiteloos verzen citeren uit dat boekje.
Niet meer alles en niet meer de complete gedichten, dat niet meer. Maar nog wel veel.
Han Hoekstra schrijft in een inleiding 'Aan de vaders en moeders', dat kinderen die al leerden lezen, deze liedjes zelf kunnen lezen.
'Er is echter geen bezwaar ze aan de kleineren voor te lezen. Maar één ding. Ze willen graag góed worden voorgelezen. Al staan ze er af en toe eigenwijs bij, met soms één of twee woorden op een regel, soms een heleboel. Als u begrijpt waarom dat gebeurd is, dan begrijpen wij elkaar een beetje'.
Vervolgens meldt hij dat hij een heleboel zou kunnen zeggen over de verschillend teksten , dat hij nog tal van gebruiksaanwijzingen zou kunnen geven maar dan zou de inleiding zo lang worden.
'En ik houd net zo min van lange inleidingen als van aardbeien met spek'.
Nou, je zou het niet zeggen op dit moment, maar ik houd ook niet van lange inleidingen. Dus hier is het gedicht:
Ik heb zojuist het hele boekje nog eens gelezen en er van genoten. Daarom ben ik zo laat vanmorgen. En hoewel ik voor Anna iedere week op oppasdag, 'een boek van de week' mee neem, uit eigen collectie, is dit boek nog niet aan de orde geweest. Daar komt met ingang van volgende week verandering in. Dat snap je! (Han G. Hoekstra leefde van 1906-1988 en 'Het verloren schaap' verscheen in 1947.) | ||
Wat een heerlijk gedicht, gewoon een lekkere volkswijk, sociaal en (w)arm. In Rotterdam is ook een Rozenstraat en daar speelden ook van die kinderen. Bedankt voor het delen.Groetjes
BeantwoordenVerwijderenTof al die leuke gedichten! Anna heeft toch wel geluk met jou als oma.
BeantwoordenVerwijderenZo leuk!
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk gedichtje. Ga ook eens zoeken naar dat boekje.
BeantwoordenVerwijderenLeuk idee, leuk gedicht! Veel plezier ermee op de oppasdag!
BeantwoordenVerwijderenIk vind het een leuk gedicht, alleen een beetje aan de tijd...
BeantwoordenVerwijderentof!
BeantwoordenVerwijderenJe zal zo'n OMA hebben, die met het voorleesboek van de week komt.
BeantwoordenVerwijderenIk moest bij je blog meteen denken aan juffrouw Scholten, die is gesmolten, helemaal gesmolten, op de Dam. Dat kwam door de hitte, daar is ze in gaan zitten.
Te vinden in de Lapjeskat van Annie M.G.
Ik dacht net hetzelfde als sommigen hier voor me... je zal maar zo'n oma hebben! Echt leuk.
BeantwoordenVerwijderenWat een ge-wel-dig gedicht! Ik begrijp je jaloezie (-:
BeantwoordenVerwijderenAls kind moest ik vooral zorgen dat mijn kleding schoon en netjes bleef. Aangezien ik meer een jongen dan een meisje was, mislukte dat jammerlijk. Dat leverde de nodige straf op.
Het eerste gedicht over een straat dat mij te binnen schiet is de "Dapperstraat."
Groetjes
Fijn dat je het deelt, zo leuk!
BeantwoordenVerwijderenLeuk!
BeantwoordenVerwijderenIk vraag me ook vaak af hoe een straat aan z'n naam komt! Wij hebben hier een straat die heet 'herderstasje' vind ik zo grappig! Liep er vroeger een herder doorheen met een tasje om? :-)
BeantwoordenVerwijderenOh daar zou ik zo iets over kunnen schrijven. Een herderstasje is een plantje en omdat ik vroeger op de ped. ac. Een herbarium moest aan leggen, wat ik vreselijk vond toen,weet ik dat. Dat herbarium heb ik bij elkaar gejat met herderstasje en al
VerwijderenIk lees dit nu december 2020. Mijn vader woonde met zijn ouders, zussen en broer in de Rozenstraat in Amsterdam. Ik kwam daar later vaak bij mijn oma en opa. Zo’n leuk gedichtje! Wilma Bongers.
BeantwoordenVerwijderen