Jemig, wat een bijzonder boek was dit. Aangrijpend ook wel.
Ik weet nog dat een collega, jaren geleden, tegen me zei dat ik dit boek moest lezen en ik zei dat ik het al had gelezen.
We wilden er net iets over gaan zeggen toen er wat gebeurde en daarna kwam het er niet meer van. Pas nu ontdekte ik dat ik dit boek helemaal niet had gelezen, maar een ander boek van deze schrijfster. Enfin, beter laat dan nooit!
Het verhaal:
Rivka is een klein Joods meisje als ze in 1942 moet onderduiken. Alleen.
Ze komt terecht bij een kinderloos echtpaar, waarvan de man dominee is in Zaamslag (Z.Vl). Vanaf dat moment heet ze Anneke en wordt ze christelijk opgevoed natuurlijk.
Haar ouders en broertje zijn zogenaamd omgekomen bij het bombardement van Rotterdam.
Anneke gedijt prima en denkt eigenlijk nooit meer aan haar ouders, ze is gelukkig.
Haar echte vader overleeft en komt Rivka na de oorlog ophalen. Maar Anneke wil niet en haar pleegouders willen haar ook niet kwijt. En dus trekt haar vader zich terug.
In haar tienertijd komt Anneke steeds meer in conflict met haar vader- dominee. Over het geloof, maar ook omdat ze niet naar het gymnasium mag, terwijl ze erg goed kan leren.
Uiteindelijk gaat ze naar de kweekschool, niet die in Middelburg, maar in Leiden. Ze gaat voor de klas en is redelijk gelukkig, helemaal als ze Joost ontmoet en verliefd wordt. Ze trouwen.
Joost heeft ook een Joodse achtergrond, maar Anneke wil daar niets mee te maken hebben. Terwijl Joost juist steeds fanatieker wordt.
Het gaat helemaal mis als ze kinderen krijgen. Een dochter, Sandra. Een zoontje en nog een dochtertje.
Alles loopt helemaal uit de hand en ze worden allebei uit de ouderlijke macht gezet.
Sandra haat haar moeder, maar veel later, als Joost net is overleden en Sandra al volwassen is en zelf kinderen heeft, zoekt ze haar moeder toch op.
En dan maken ze eens in de zoveel tijd een afspraak, aan het strand en vertelt Anneke eindelijk wat er allemaal mis is gegaan in haar leven, hoe ze haar kinderen zo alleen kon laten.
Tijdens het lezen haatte ik Anneke ook, welke moeder doet wat zij deed en laat gebeuren wat Joost deed. Maar uiteindelijk kon ik het bijna helemaal begrijpen. Van allebei.
Aanrader.
Dat boek las ik als eerste van deze schrijfster. Daarna reserveerde ik al haar boeken.
BeantwoordenVerwijderenHoi Bertiebo,
BeantwoordenVerwijderenik heb het ooit gelezen en voelde ongeveer hetzelfde wat jij voelde: kwaadheid.
Heb het nu gekregen als "Libelle Bookazine" van een vriendin.
Maar ik weet niet of ik het wéér wil lezen.
Jij hebt het zo goed beschreven, dat ik die beklemming weer voel.
Groetjes van Marlou
.
Dat klinkt als een mooi verhaal inderdaad. Dankjewel voor de tip!
BeantwoordenVerwijderenJa, ga het halen. Ben op het moment boekloos.
BeantwoordenVerwijderenPoeh dat lijkt me en indrukwekkend boek. Ik ga hem reserveren bij de bieb. XX Esther
BeantwoordenVerwijderenIndrukwekkend beschreven.
BeantwoordenVerwijderenAls je een boekenpersoon gewoon kunt gaan zitten haten, dan is het boek absoluut goed geschreven. Ik ga hem reserveren in de bieb. Bedankt!
BeantwoordenVerwijderenIk twijfel. Klinkt als een goed boek maar of ik echt van boeken houd waar ik een "kater" aan overhoud weet ik niet. In feel-bad films ben ik beter :-)
BeantwoordenVerwijderenLijkt me een interessant boek. Ik hou mijn ogen open in de bieb hiervoor.
BeantwoordenVerwijderenIk las dat boek ook ooit en vond het erg interessant: https://www.triltaal.nl/2016/09/04/vakantieboeken-2/
BeantwoordenVerwijderenNu lees ik 't Hooge nest. Ook over de oorlog. En opnieuw een heel bijzonder en indrukwekkend boek.
,t Hooge Nest heb ik gereserveerd in de bieb. Ik wacht al een paar weken...
VerwijderenZal het op mijn lijstje van boeken lezen zetten. Dank je wel!
BeantwoordenVerwijderenDeze gaat op mijn lijstje en 't Hooge Nest heb ik eergisteravond uitgelezen. Ik schrijf er vandaag over.
BeantwoordenVerwijderen