dinsdag 8 december 2020

Beekman en Beekman

Het programma van Frits Spits, De Taalstaat, is een programma waar ik graag naar luister. Een programma over taal, met liedjes, boeken, eigenaardigheden, mensen, allemaal over taal. 
Deze zomer was een onderdeel van het programma: De Boekenlijst van de Taalstaat. Mensen konden dan een favoriet boek voor die lijst voordragen, vertelden er iets over, lazen een stukje voor. 
Dat allemaal om ons,  luisteraars,  op een idee te brengen, enthousiast te maken. Omdat lezen fijn is, juist in tijden van Corona

Enfin, daar is een lijst uit voortgekomen van 100 boeken. Ik wilde iets schrijven over een boek uit die lijst, een boek waarvan ik de bespreking had gehoord, een erg leuk boek. 

Het is dit boek: Beekman en Beekman.  Van Toon Kortooms. 


Dat is beslist het boek waar ik het hardst om heb gelachen,  van alle boeken die ik ken. Het meest, het hardst, gewoon zitten schateren, onbedaarlijk gelachen.
Ik had nooit gedacht dat dit boek op die lijst zou komen. Want zeg zelf, hoeveel boeken ken je die zo grappig zijn dat je echt in een deuk ligt. Ik geen een. Tja,  literatuur is een serieuze zaak, toch?



Het gaat over de gebroeders Heintje en Matje Beekman, een tweeling. Zij wonen in de Peel, Deurne.  Hun vader is molenaar, hun moeder huisvrouw en je ziet de twee boeven opgroeien tot grote vreugde van hun ouders. Kind, puber, man.  Hun niet zo slimme buurjongen, de boerenzoon Hendrik van Ham, nemen ze voortdurend in de maling en ze vreten van alles uit. 
De jongens hebben hersens en gaan op een gegeven moment naar een internaat om verder te leren en daar ontmoeten ze Bertje van Rooy en gedrieën halen ze weer van alles uit. Als ze van school zijn wordt het oorlog en leren we een andere en serieuzere kant kennen, ook van Hendrik van Ham. 
 
De tekeningen in mijn exemplaar, zijn van Henk Kneepkens en zoals hij ze tekende, zo zie ik dus ook de gebroeders. Hier zie je ze bijvoorbeeld na hun eerste kostschoolnacht. 
Het was natuurlijk ten strengste verboden zich in elkaars chambrette te bevinden en deze broeder kwam ze dat eens eventjes vertellen. Maar hij streek met z'n hand over z'n hart toen de jongens zo onschuldig als wat,  vertelden dat ze hun hele leven al bij elkaar sliepen.
 
Beekman en Beekman. Dit boek is niet gesneuveld tijdens mijn grote opruiming en ik heb weer gedeeltes gelezen. Nog steeds grappig, prettig geschreven, niet in dialect, maar toch door de zinnen en door sommige woorden in de taal van de streek. 
Ik heb er weer om zitten lachen, hardop. 
Kennen jullie het? Of de andere boeken van Toon Kortooms, die zich ook afspelen in de Peel? 

Ik heb nu net een paar niet zo vrolijke boeken achter de rug en ik heb wel behoefte aan iets vrolijks. Dit was er een, maar verder? Tips, iemand?

De complete lijst van de Taalstaat, vind je hier. Klik 
Van die honderd boeken heb ik er zesenveertig NIET gelezen. Best veel.  
Soms omdat een eerdere ervaring met die schrijver me niet was bevallen (Cees Nooteboom), soms omdat ik boek/schrijver totaal niet ken (Over het water,  H.M. van den Brink), soms omdat ik er aan was begonnen maar het niet uit las wegens geen zin meer in (Godenslaap van Erwin Mortier).
Er stonden ook een paar lievelingsboeken op (Kees de Jongen, Meester Mitraillette) en een paar waarvan ik denk dat ik die nog wil lezen. (Rutger Bregman). En twee zoals Beekman en Beekman, die ik zelf heb en die gerust nog een keer in de herhaling mogen. (Belcampo)


39 opmerkingen:

  1. ha Bertiebo,

    Weer eens lekker schateren... dat hebben we juist nu nogal nodig.
    Lijkt me een heerlijk boek, echt wat voor mij.
    Zin in!

    groetjes van Marlou

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh wat leuk! Meteen komt de herinnering boven uit de jaren "70. Opgekruld in een stoel met Beekman en Beekman.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb het niet gelezen maar veel over gehoord. Wat heerlijk om zo'n vrolijk boek te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh ja, die heb ik ook in onze kast gelezen en ooit gelezen. Ik herinner me er niet zoveel van, maar wel dat ik het destijds heel leuk vond!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nog nooit gelezen, maar altijd eens willen doen. Ga ik eens werk van maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Een schitterend boek dat ik meteen weer eens wil lezen. Zo heb ik hier in de boekenkast een boek van Ernst Claes liggen, de Witte. Dat is een boek dat ik al mijn hele leven meesleep. Zeker de Belgische evenknie van Beekman en Beekman.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De Witte is ook zo'n boek dat ik nooit las, maar wel wil lezen

      Verwijderen
  7. Dat boek is al iets van 40 jaar in mijn bezit :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het boek staat hier ook in de kast. Ik kreeg het in de pubertijd van mijn ouders. Onze achternaam is Beekman.
    Ik ben er wel eens in begonnen toen, maar als puber las ik andere dingen. Bedankt voor de beschrijving. Ik ga het eens oppakken in de kerstperiode.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Beekman en Beekman las ik met een prismabril op mijn. Vijf weken plat in een ziekenhuisbed met een wervelbeschadiging. (1970) Tegenwoordig lossen ze dat anders op.
    Soms stopte ik een punt van het laken tussen mijn lippen om mijn buurvrouw niet te veel te storen met mijn schaterlach. Heerlijk boek.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh dat moet lastig zijn geweest. Dat je daar lag bedoel ik, zo lang

      Verwijderen
  10. die bril stond natuurlijk op mijn neus.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Lijkt mij een zeer goede keus, een boek wat je doet schaterlachen. Vooral in deze moeilijke tijd voor sommigen. Ik ga die lijst eens opzoeken. Maar merk dat ik minder focus heb op lezen. Heb nu De Tolk van Java, maar vind het zware en soms gruwelijke kost. En dat trek ik niet nu.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb het boek niet gelezen.
    De lijst heb ik wel even bekeken, er staan 4 boeken op waarvan ik denk dat ik ze op de middelbare school heb moeten lezen, maar ze daarna gelijk uit min geheugen heb gewist.
    Daarna heb ik nog 3 boeken van de lijst gelezen, in totaal 7 gelezen, dus ik zeg verder maar niets :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wel van gehoord, maar nooit gelezen. Op de lijst staan veel boeken die ik heb gelezen, maar ik lees ook graag buitenlandse schrijvers. Nederlandse schrijvers hebben het zo vaak over godsdienst waar ik helemaal niets mee heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Bertie wat een leuk stukje over Beekman en Beekman. Ken het boek niet maar lijkt me de moeite waard het te leren kennen en ook lekker te lachen! Onlangs las ik van Philip Snijder : Zondagsgeld, over zijn jeugd op het Bickerseiland in Amsterdam, en dat is nog niet eens zo lang geleden! Zeer de moeite waard. Eventueel heb ik het voor je en kan het opsturen .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan het! Goed gedaan! Zondagsgeld heb ik even gegoogeld en ik wil het zeker lezen. Hartstikke lief dat je het op wilde sturen, maar dat hoeft echt niet hoor. Heb het meteen gereserveerd in de bieb. Kan wel even duren,want het kont uit een andere plaats. Maar ik heb geen haast

      Verwijderen
  15. Ik weet dat ik ieg delen ervan gelezen heb, maar om de één of andere reden niet helemaal. Wel een ander boek van Kortooms (maar welke was dat ook al weer?). Pallieter als ander vrolijk boek? Van Heinsius heb ik den vermakelyken avanturier gelezen, daarvan heb ik genoten (maar is wat lastiger te krijgen denk ik). Een boek uit 17.. dat midden vorige eeuw ook nog uitgegeven werd.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ken het boek niet, maar weet wel dat het fijn is om na een paar serieuze of spannend boeken iets te lezen waar je lekker om kunt lachen.
    Zelf heb ik veel gelachen en genoten van de drie boeken van Hendrik Groen en zijn belevenissen in een bejaardenhuis. Het laatste deel (deel 3 dus) is net uit.
    Zo wil ik ook wel oud worden! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wat een heerlijke lijst! Ik heb niet geteld, maar ik ken er onverwacht veel van terwijl ik tegenwoordig toch vooral non-fictie lees. En kinderboeken trouwens, een goed kinderboek vinden blijft een sport.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Leuk zo'n lijst, ik heb er aardig wat van gelezen maar niet geteld. Van dit boek heb ik wel gehoord maar nooit gelezen. Het leukste boek is voor mij nog steeds 'De wereld volgens Garp' van John Irving, maar goed, dat is geen Nederlandse schrijver.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Olaf de Landell. "Ave Eva" b.v. vind ik ook leuk om te lezen. Lekker luchtig. Kent u ook vast wel. Veel plezier met het uitzoeken. Francine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja zeker, Francine. Ik heb al zijn boeken gelezen, maar lang geleden. Was Ave Eva dat boek over de schoonheidssalon? Ik ga eens even kijken

      Verwijderen
  20. Ik heb vaak over het boek gelezen maar het zelf nog nooit gelezen. Misschien wordt het eens tijd. Bij Haban.nl lees ik ook graag boekentips.
    Frits Spits...dan hebben we het over iemand, hè?

    BeantwoordenVerwijderen
  21. kuk!!Ik ga het weer eens lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ach, Beekman en Beekman! Ik was 13 toen ik er kennis mee maakte. Ik zat op de mulo en één keer in de week werd door de lerares Nederlands voorgelezen. Op zaterdagochtend, jawel toen gingen we ook op zaterdag nog naar school. Uit Beekman en Beekman dus... Zij was van Indische afkomst en lachte er zelf smakelijk om tijdens het voorlezen. Ik weet niet waar ik soms het hardst om moest lachen, om haar of de avonturen die ze voorlas. Ik heb het boek ook en ik heb het meerdere keren gelezen. Ik denk dat ik nog maar een keertje.....
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Die lijst ga ik eens goed bekijken! Van Toon Kortooms is “Mijn kinderen eten turf” me ook bijgebleven. Wij gebruiken hier de term “ in de week zetten” uit dit boek nog steeds. als je iets van een ander gedaan wil krijgen: ik ga het even bij haar in de week zetten....

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Wat heb jij veel gelezen dan, ik kom maar tot 11, en daarvan zijn de meeste kinderboeken. En van Voskuil was het alleen deel 1, waar ik overigens wel van heb geniten. Kortooms en Den Doolaard, die namen en titels ken ik wel, want mijn vader las die boeken graag. En naar de Taalstaat luisteren wij ook elke week.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Heerlijk en inspirerend zijn dit soort lijsten, ik heb er veel van gelezen met als favoriet de hele serie van Voskuil. Ik herlas dit jaar Mijn kinderen eten turf van Kortooms en vond er niks meer aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Bertie ik heb het boek Beekman en Beekman ook besteld bij boekwinkeltjes! Ik ben erg benieuwd, want de tekeningen vind ik ook erg mooi.
    Wat leuk hè dat we elkaar zo kunnen adviseren.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Beekman & Beekman is een boek dat me terug doet denken aan de handwerkmiddag op de MMS in de jaren '60. Dat was in Brabant. Om de beurt las een van ons voor uit het boek, mooi op zijn plat Brabants bij zekere gezegden, en dit was de gezelligstge middag in de week. Soms denk ik terug aan Hendrik. De Beekmannen namen hem mee naar de kermis in Deurne en daar in een cafe waar een orkestje dat tegen betaling luid schetterende verzoekmummers speelde, betaalde Hendrik met het verzoek "om nou eens 10 minuten helemaal niks te spelen". En daar zaten ze dan naar de stilte te luisteren. Die gedachte komt soms in mijn hoofd in restaurants of winkels waar je jezelf nauwelijks kunt horen praten.
    Ik ben hier in Londen verstoken van Nederlandse literatuur en lees er helaas weinig van.
    Maar de wereldliteratuur heeft ook veel te bieden

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Anna er is een boekwinkel in Charing Cross Road met flink wat Nederlandse boeken. Ik was er verbaasd over in ieder geval. Ik kom alleen niet op de naam. Een hele grote winkel. Je kunt er ook eten. Verdorie, ik k zou et zo naar toe kunnen lopen...

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Die winkel heet Floyds. Ik was er nog vorig jaar voor een presentatie van het boek "The Cut-Out Girl", geschreven door Bart van Es, een geboren Nederlander die als kind met zijn ouders naar |Engeland kwam. Ik heb de Nederlandse vertaling in Rotterdam gekocht als cadeautje voor mijn zus. Ik geloof dat het zoiets als "Nooit Vergeten" heet in Nederland (maar dat kun je wel opzoeken). Het gaat over een Joods meisje, Lien, dat in de oorlog door haar ouders,
    voor haar eigen veiligheid, werd afgestaan aan een Nederlands gezin (de grootouders van Bart van Es). Haar ouders en bijna haar volledige familie hebben de oorlog niet overleefd.
    Beslist een aanrader.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. dit boek werd ons op de middelbare school voorgelezen door meneer Dijkstra, de leraar Nederlands. Mede door hem ben ik meer en betere boeken gaan lezen en doe dat nog steeds. Hij las heel beeldend voor, soms lagen we dubbel van de lach. Het boek kreeg ik cadeau bij vertrek na m'n eerste baantje. Heerlijk boek, nog steeds.

    BeantwoordenVerwijderen