In Alkmaar, in het Stedelijk Museum, was een tentoonstelling die ik heel graag wilde zien. Maar ik was bang dat het er niet van zou komen.
Ferrara was zo aardig om mij dan maar wat foto's te sturen, waardoor ik er nog meer zin in kreeg.
En nu ben ik toch geweest. Net op tijd, want de tentoonstelling is tot 19 maart te zien. Er was ook nog een andere tentoonstelling in het museum en die pikten we natuurlijk ook mee.
Er zijn tweeënnegentig dichtbeschreven vellen gevonden en je ziet dat het tamelijk moeilijk te lezen is, tenzij je misschien veel tijd hebt en er met je neus bovenop zit. Gelukkig zijn er wel 'vertalingen' te zien:
Er is geen portret van Maria bekend. Jammer, ik had haar graag willen zien. Dit portret is haar zuster. Wie weet leken de meisjes van Nesse op elkaar. Wie weet!
Maar waar het mij om ging en waar ik over had gelezen was Maria van Nesse. Zij was een ongetrouwde (en ongebonden) vrouw uit Alkmaar.
En haar huishoudboek dook een paar jaar geleden op. Memorieboek heet zoiets.
Maria noteerde haar uitgaven er in en maakte er persoonlijke aantekeningen bij.
Maria noteerde echt van alles, ook recepten en medische adviezen:
Maria was in goeden doen, ze gaf haar geld uit en daar had niemand iets over te zeggen. Kunst kocht ze en godsdienstige voorwerpen. Ze betaalde haar dienstmeisjes en noteerde de afspraken die ze met die meisjes maakte.
Ze noteerde bijvoorbeeld ook (en dat vond ik erg leuk) dat ze tegeltjes had gekocht voor in het toilet. Tegeltjes met afbeeldingen van verschillende beroepen. Dat waren mensen waar ze overdag zaken mee deed en die hingen nu in haar sekreet.
Er werd gezegd dat dit Memorieboek, een ander licht heeft geworpen op de vrouw in de 17 e eeuw. Die vrouwen bleken in ieder geval niet allemáál heel erg onderdanig te zijn.
Hoewel klein, een kleine ruimte, vond ik het een leuke tentoonstelling. Maar ik zeg erbij: vooral als je toch in Alkmaar bent en je hebt een museumjaarkaart. Zonder die kaart moet je 13,50 betalen en dat had ik eerlijk gezegd wel erg veel geld gevonden.
Daarvoor had je natuurlijk wel ook de rest van het museum kunnen bezoeken en de tentoonstelling over de Plantage Alkmaar.
Juist dat dagelijks leven uit vroeger tijden boeit me.
BeantwoordenVerwijderenVrouwen regelden vast vaker een heleboel zaken. Leuk om dat nu nog te kunnen bekijken.
BeantwoordenVerwijderenHartstikke leuk! Dit soort dingen kwam natuurlijk niet in de geschiedenisboeken, maar het zegt zo veel over het leven van vrouwen!
BeantwoordenVerwijderenWat fijn voor je dat het kon. Hoe lang zit je nu al met de naweeën van dat ongelukje...
BeantwoordenVerwijderenHeb even zitten turen op het handschrift. Als ik een goeie scherpe versie voor me heb zou ik het prima kunnen lezen, denk ik. (Maar goed, ik ben dan ook getraind.)
Wat fijn, dat je er toch van kon genieten!
BeantwoordenVerwijderenJe begint je museumdraadje weer aardig op te pakken!
BeantwoordenVerwijderenIk vind kleine musea fijn. Veel overzichtelijker ;-)
BeantwoordenVerwijderenLeuk om te lezen dat er toch in iedere tijd wel zelfstandige vrouwen zijn geweest! En die kanten “muts” en kraag, zo prachtig!
BeantwoordenVerwijderenDat doet je goed langzaamaan weer aan het “gewone” leven deel te kunnen nemen!
Bedankt voor de tip.
BeantwoordenVerwijderenWat fijn dat het toch gelukt is om die tentoonstelling te bezoeken! Het lijkt me inderdaad een hele mooie!
BeantwoordenVerwijderenDat klinkt als een leuke tentoonstelling! Er is ook een bijpassend boek bij de tentoonstelling zie ik op internet, misschien probeer ik dat te pakken te krijgen.
BeantwoordenVerwijderenDit memorieboek beschrijft inderdaad allerlei huishoudelijke zaken, maar toch is het een veel breder begrip. Zo is er bijvoorbeeld een "Memorieboek van de stad Gent" en werd de term ook gebruikt voor een boek waarin de missen ter ere van de (welgestelde) doden werden aangetekend.
Kijk daar word ik nou blij van, dat je die tentoonstelling toch kon gaan zien. Echt geweldig, dat belooft een goed voorjaar voor jou te worden. Zo gegund.
BeantwoordenVerwijderenFascinerend zo memorieboek.
BeantwoordenVerwijderenLeuk om te lezen dat vrouwen in die tijd zich zelfstandig konden redden. En jij kan je ook steeds beter redden hè, fijn.
BeantwoordenVerwijderenVery interesting, an intelligent, generous woman!
BeantwoordenVerwijderenGrappig, die aantekeningen. :)
BeantwoordenVerwijderen