zondag 18 februari 2024

Cultuur

Ik kom nog even terug op het blad van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Een interessant blad. Verschijnt vier keer per jaar, gratis. 

Daarin stond de laatste keer een artikel van Gertjan de Boer getiteld: Aanpassing en Verlies. En dat artikel drukte me met de neus op feiten die ik eigenlijk niet in zo'n blad verwachtte.

Misschien dat het juist daarom indruk op me maakte. Echt indruk. 

Het ging om de klimaatverandering die we op dit moment meemaken en die invloed heeft en nog meer zal gaan hebben op ons leven, hier in de Lage Landen. 
We zijn altijd al kwetsbaar geweest in deze delta en zijn dat helaas nog steeds. 
Op allerlei gebied wordt daarover nagedacht en worden indien mogelijk maatregelen genomen en/of aanpassingen gedaan. 
Maar ook ons cultureel erfgoed wordt bedreigd: 'Op korte termijn zijn  de grootste risico's voor erfgoed de langdurige droogte en extremer weer'. 
De gevaren zitten hem vooral in teveel of juist te weinig water. 

Te weinig water: niet opgegraven resten,  die nu in vochtige grond liggen,  blijven door dat vocht goed. Bijvoorbeeld textiel,  botten, hout, stuifmeel. Als dat droog komt te liggen vergaat het en dat is dan niet meer terug te draaien. 
Dode bomen, verdroogde tuinen, scheuren en scheefstand in houten paalfunderingen onder erfgoed.

Te veel water: overstromingen en stormen waardoor erfgoed verloren gaat.

Als illustratie bij het artikel: op het schilderij hieronder (van Cornelis Verbeeck) zie je de zeewering bij Petten die al  voor een deel is weggeslagen. Een paar jaar later was er van het dorp niet veel meer over. 



Klimaatverandering,  met de stijging van de zeespiegel, verzitlting van de grond door het oprukkende water. 
Die klimaatverandering... ik weet het, maar door dit artikel voelde ik het ook weer. 

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed ook. Ze sturen de huidige beslissingen zo dat het erfgoed zo goed mogelijk wordt beschermd. Al zullen er op langere termijn keuzes moeten worden gemaakt die misschien niet fijn zijn, maar in ieder geval wel doordacht. Tijdig op de risico's inspelen. 

Het artikel eindigt als volgt:

'Stel het is 2124. In het Rijksmuseum in Amersfoort aan Zee is een tentoonstelling te zien over Nederland in de 21e eeuw. De expositie toont de onzekerheid, polarisatie en discussies over de toekomst van het erfgoed in het licht van een veranderend klimaat. Er hangen Elfstedenkruisjes, foto's van historische boerderijen die op zes meter onder zeeniveau staan en uitleg over de verdwenen Beemster. En toch is de toon optimistisch. We hebben veel verloren, maar het is gelukt om ons opnieuw aan te passen. Net als de inwoners van Petten vierhonderd jaar geleden'. 


11 opmerkingen:

  1. Interessant! Ja, dat is ook een gevolg. Ik heb altijd begrepen dat de lage grondwaterstand te wijten is aan de landbouw, omdat die het water graag laag wil hebben. Door gemalen wordt daar dan voor gezorgd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik krijg het tijdschrift ook. Ik denk na een tip van jou. Heel interessant en zeer de moeite waard om je op te abonneren. Je plaatst een mooi stukje hieruit.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Na jouw tip heb ik ook een gratis abonnement op dit blad. Er staan altijd super interessante artikelen in. Dit heb ik nog niet gelezen. Beangstigend is vooral ook dat maatregelen maar mondjesmaat van de grond komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. This is such a great free culture magazine released 4 times a year. I wish something like that for Australia

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik voel dit soort berichten altijd in mijn maag. En vraag me ook af: wat is korte termijn en wat verstaan ze onder lange termijn. Het is de laatste jaren voor mijn gevoel erg hard gegaan, en de maatregelen hollen misschien wel achter de feiten aan. Ik ben best een beetje bang... :'(

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Met andere woorden, ga maar lekker door en pas je maar aan.
    Ik zou zeggen het is hoog tijd om echt besluiten te gaan nemen, want voor dit alles werd al in de jaren 70 gewaarschuwd, maar daar werd om gelachen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hier ook, op jouw aanraden, een lezer van dit interessante blad. Knap zoals jij er dan weer een blog over weet te schrijven. Dat is vast de juf in je. Leuk hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb me al een tijd geleden ingeschreven voor dit blad nadat jij er iets over gezegd had. Erg interessant en ook nog eens prachtig vormgegeven. Echt een aanrader.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dat is nog eens andere kost dan een mooi schilderij bespreken.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik hen me naar aanleiding van je vorige verhaal hierop ook geabonneerd, een heel interessant blad.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mooi schilderij van Cornelis Verbeeck.
    Ik vind dit type schilderijen wel mooi, ze vertellen iets over de geschiedenis. Hans

    BeantwoordenVerwijderen