De finale van 'De tien van Conny' vandaag en mijn collage is er niet bij. Gistermiddag en gisteravond had ik er aan zullen werken. Laatste nipper, ik weet het.
Enfin ik werd gevraagd om in te vallen in het museum. Wat ik deed. Dan had het nog steeds gekund, ik wist wat ik zou doen, had een plan met echte joudaspenning. Maar ik werd denk ik gestoken in mijn voet toen ik mijn schoenen aandeed en was er beroerd van. Pijnlijk, heel pijnlijk. Nog steeds . Dat verwacht je toch niet in november! Dus vandaar dat er niks meer van knippen en plakken kwam.
Maar wel van kijken bij de anderen. Hier, klik en nu!
Dus nu een blogje dat ik al had gemaakt, aansluitend bij dat van gisteren over het 750-jarig bestaan van Amsterdam.
Wandelend in Amsterdam zagen we en fotografeerden we deze gevel. Dat doe ik vaak hoor, ik heb een grote verzameling foto's van gevelstenen.
Van deze wist ik eigenlijk niet precies waar ik naar keek. Ook niet toen ik het middenstuk dichterbij haalde:
Wat later keek ik (op bezoek bij onze zoon) in een wijkkrantje en daarin stond, vanwege het 750-jarig bestaan, een plaatje van het zegel van Amsterdam:
Nou dat leek toch wel heel erg op die gevelsteen. Twee mannen en een hond op een schip. En er hoort een verhaal bij:
Coenraad, de bisschop van Utrecht kreeg gebieden in Friesland in leen. Omdat Coenraad wist dat de Friezen niks van gezag en van hem moesten hebben, vermomde hij zich en ging naar Stavoren om eens te zien hoe alles daar was.
Maar de Friezen herkenden hem en bonden hem aan de mast van een oud koggeschip zonder roer.
Ze lieten het schip het Almere op drijven en eigenlijk was Coenraad toen verloren.
Gelukkig was er ook een Fries, Wolfger, die samen met zijn hond aan boord sprong en probeerde te redden wat er nog te redden was, door het schip in evenwicht te houden. Kwam er ook nog een storm, zal je altijd zien. Maar het schip hield het en de mannen ook. Toen ze dagen later aan wal kwamen, zegende bisschop Coenraad de grond en voorspelde dat er hier een belangrijke en machtige stad zou groeien. Wolfger besloot te blijven en werd benoemd tot Heer van Amstel.
Jij kijkt toch wel op een bijzondere manier naar objecten die je tegen komt en wat ontdek je dan leuke dingen!
BeantwoordenVerwijderenSterkte met je voet.
BeantwoordenVerwijderenGetsie wat vervelend dat je bent gestoken in je voet. Beterschap. Fijn dat je nog een leuk stukje over Amsterdam kunt laten zien.
BeantwoordenVerwijderenOp het koggenschip, dat tijdelijk in het paleis op de Dam stond zit die hond ook. Na restauratie gaat het schip terug naar het dak van het paleis.
BeantwoordenVerwijderenHoe dat hondje op die gevelsteen, je aankijkt!Je hebt weer een fraai verhaal voor ons naar boven gehaald en sterkte met je voet.
BeantwoordenVerwijderenWat leuk en toevallig dat je precies die info vond in het wijkkrantje! Ik hou daarvan, van zulk soort toeval. Sterkte met je voet!
BeantwoordenVerwijderenEen leuke samenloop van omstandigheden en een mooi verhaal weer. Minder leuk is dat je gestoken bent, hoop dat het snel verbeterd.
BeantwoordenVerwijderenwat een pech , gebeten in november! wat een bijzonder verhaal over de heer van Amstel! goed herstel!
BeantwoordenVerwijderenJammer dat het niet gelukt is. Beterschap met je voet. Maar je blogbericht over Amsterdam is in ieder geval interessant om te lezen.
BeantwoordenVerwijderenmogge Bertiebo
BeantwoordenVerwijderenhopelijk heelt de voet snel
een pracht verhaal van de geschiedenis en oorsprong gevelsteen
geniet de dag
https://fietszwerver.wordpress.com/
You got stung?!Quite a story with the bishop.
BeantwoordenVerwijderenHè wat vervelend zo'n steek, beterschap! Leuk zo'n verhaal achter de gevelsteen.
BeantwoordenVerwijderenWat vervelend van die voet, hoop dat het al beter gaat. Maar je kunt vast nog wel ergens de collage maken, dan heb je je serie compleet. En die streek- en buurtkrantjes, goud waard. Je kunt er zoveel in vinden. En gevelstenen moet je gewoon op de foto zetten, ze zijn vaak zo mooi. Zoals deze.
BeantwoordenVerwijderenGevelstenen altijd een boeiend element in het straatbeeld. Wat betreft je voet, de pleeg in mij zegt hou het in de gaten.
BeantwoordenVerwijderenZeker vreemd dat je nog gestoken bent in november.
BeantwoordenVerwijderenJe hebt vast geen idee of het een wesp was of een ander dier.
Hoop dat het gauw beter gaat, beterschap.
Er vliegt nog heel wat rond aan insecten nu. Lastig, maar als ze steken is het helemaal vervelend. Sterkte. En jammer dat je collage er bij inschoot. Maar je gevelsteen levert een mooi verhaal.
BeantwoordenVerwijderenWat een pech met je voet, maar toch een goed verhaal bij je gevelsteen! De collage komt zeker nog...
BeantwoordenVerwijderenLeuk hè. Zo blijkt Almere dus veel ouder dan menigeen dacht. Sterkte met je voet.
BeantwoordenVerwijderenBeterschap. Interessant verhaal. En wist inderdaad niet dat de naam Almere al langer bestond.
BeantwoordenVerwijderenMooi verhaal. Jammer dat je niet aan de laatste collage bent toegekomen, maar begrijpelijk. Hoop dat het inmiddels beter gaat met je voet.
BeantwoordenVerwijderenAi dat is pijnlijk, beterschap. Al heb ik daardoor wel wat geleerd over Almere. Mooi verhaal.
BeantwoordenVerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenDat is balen Bettie, heb je gezien welke rotzak dat heeft veroorzaakt? Als het maar geen Teek was
BeantwoordenVerwijderenwant dat moet je even opletten of het rood gaat uitstralen. Mooie info laat je ons weer zien over Amsterdam, leuk om te lezen allemaal. 👍
Wat een pech. Je had dus al de helft van de woorden in je blog verwerkt (judaspenning en schoeisel). Mooie blog verder!
BeantwoordenVerwijderenEcht vervelend, die voet.
BeantwoordenVerwijderenHopelijk vermindert de pijn snel. En jammer van de collage. Ik kijk altijd het eerst bij jou en nou was die er niet… maar je verhalen over Amsterdam zijn ook niet te versmaden hoor.
Vervelend van je voet maar het verhaal van Amsterdam is mooi.
BeantwoordenVerwijderenIk hoop dat het inmiddels beter gaat met je voet. En geloof het of niet, maar ik heb ook een mapje met gevelstenen :-) Dit vind ik wel een hele mooie en ook een interessant verhaal.
BeantwoordenVerwijderen