dinsdag 16 augustus 2016

Vakantiebaan

Ik zie ze gaan, nog even naar hun vakantiebaan, het is zes uur in de ochtend.

Laatst las ik in de krant dat heel wat scholieren overspannen raken van hun vakantiebaan.
Mijn eerst reactie is dan : wat een watjes, aanstelleritis.

En ik denk meteen terug aan mijn eigen vakantiebaantjes, die niet allemáál succesvol waren.
In mijn eerste baantje werd ik na twee dagen ontslagen.
Ik was twaalf, bijna dertien en ik ging 'bessen trekken' bij een boer, vlakbij.
Ik had iets te veel lol en kneep ook iets te hard in de bessen.
'Je moest maar niet meer komen',  zei de boer aan het eind van de tweede dag en dat had hij goed bekeken.
Mijn vader heeft er nog wel voor gezorgd dat ik betaald werd voor die dagen, want daar had de boer gemakshalve niet aan gedacht.

Daarna had ik een donderdagmiddag/avondbaan: Krantenvouwen in een drukkerij. Met een vouwbeen.  Het Zeeuws land-en tuinbouwblad. Als ik mazzel had werd er om een uur of zes patat gehaald door de ouderen en dat hoefde ik dan niet te betalen.
Secundaire arbeidsvoorwaarden zou je kunnen zeggen.
De geur van drukinkt...ik ruik het nu nog.
Het was leuk daar, het hele repertoire van Jaap Fischer (jaja, oma vertelt) heb ik daar geleerd en nog wel wat meer, want we zaten altijd te zingen.

Toen kwam Scheldeoord. Dat was een bejaardenhuis, een echt ouderwets rusthuis.
Ik was veertien of zo, misschien vijftien. Het was hard werken daar, er werd echt geen rekening gehouden met mijn leeftijd (en die van mijn vriendinnen) en ook niet met het feit dat ik niks kon op huishoudelijk gebied.
Geen gezeur, doen.
Dat hield in dat ik een oude man moest wassen. Alleen zijn bovenkant gelukkig. Maar ook de ramen moesten gelapt en tafels gedekt en eten rondgebracht en vloeren gedweild. Een keer moest ik de poep uit de wasbak halen die een oudere daar had gedeponeerd.
Toch ook daar lol gehad hoor en veel geleerd.

Verder kan ik in dit CV'tje  nog de Hema noemen, op zaterdagmiddag. Nog in die plakkerige nylon blauwe schorten. Met echte kassa's. En het salaris werd diezelfde middag uitgereikt in een loonzakje. Zo'n beige zakje.
Ook was ik een tijdlang in de bediening in een mosselrestaurant. Met een wit schortje en 's avonds laat thuisgebracht door de baas. Waar ik door mijn moeder onmiddellijk in de douche werd gedirigeerd, want de mossellucht was nogal sterk.

Een baantje waar ik me op had verheugd, was werken in een souvenirwinkeltje bij de boot van Breskens naar Vlissingen. Een heel klein winkeltje was dat. Ik kon slapen in het hotel dat erbij hoorde. Niet in een hotelkamer natuurlijk, in een soort schuur die er ook bij hoorde.
Het was een puinhoop en toen ik het eenmaal op orde had, daar in wat ik als mijn eigen toko beschouwde, en er te weinig klanten waren, moest ik in een bijbehorend restaurant gaan werken. Heel jammer vond ik dat.
Daar ben ik ook ontslagen, omdat ik iets fout had gedaan met de afwasmachine, waardoor de keuken was ondergelopen en dat ding geloof ik stuk.
En ik had nog zo gezegd dat ik het niet snapte.
Op staande voet eruit gegooid. Wederom zonder salaris. En bovendien 's avonds laat terwijl het 30 km verderop was. Zo kwaad was die baas.

Mijn vader was ook kwaad. Op mij omdat ik zo stom had gedaan en ook op die baas omdat hij mij zo laat op straat had gezet.
Maar hij ging toch verhaal halen.
Op mijn brommer, met mijn oom Andries die toevallig bij ons logeerde en op de brommer was gekomen. Ik zie ze nog vertrekken met zijn tweeën.
Mijn moeder en mijn tante helemaal de slappe lach om hun helden.
Ze kregen mijn geld hoor, van de dagen dat ik daar had gewerkt.

Zo ging dat toen. Maar overspannen.... Dacht het niet.

Hadden jullie leuke bijbaantjes?

19 opmerkingen:

  1. oh Bertie, wat een leuke post. Scheldeoord, daar was ik ook. Mevr. van Poppel (?) was toch de dame van de keuken, ze lag om niks in een deuk: als er een pannelap viel b.v.! En het mosselrestaurant: dat verdiende goed vanwege de forse fooien van de Belgen! En bessen plukken, dat heb ik ook gedaan, vreselijk, het beige loonzakje heb ik nog, in een fotoalbum.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. oh ja, de Hema: dhr. Borgstijn! Ik heb ook nog bij de Spar gewerkt en bij AH, die was toen in de Noordstraat. En ik dacht eigenlijk dat jij De Vrije Zeeuw had gevouwen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mevrouw van Oppen, Marga. En ja die stikte inderdaad zowat als er een pannenlap viel. En natuurlijk was jij ook in Scheldeoord. Addy ook! En meneer Borghstijn zei tegen mij dat ik altijd in de Hema terecht kon als ik niks anders kon vinden. Ik weet ook nog goed dat jij bij Ah zat. En dat je al die prijzen wist. Niks scannen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik'heb clematis planten aangebonden, op je gat door de rij schuiven, in bikini, want het was prachtig weer, altijd geloof ik. met een vriendin samen. Tot de buurman in de tuin ernaast vervelende opmerkingen begon te maken toen werd het minder leuk. En ik heb jaren in het rusthuis gewerkt in de avondploeg, eten rondbrengen en lege pannen weer ophalen. Kwikzilver noemden de oude mensen me, ik was alrijd snel en levendig. Was een hele leuke periode. Mijn salaris moest ik op het gemeentehuis ophalen aan een klein loket in een bruin zakje. Ik was ook zo rond de vijftien, zestien toen. Hard werken na school maar overspannen? Nee hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat was ik lui varkentje. Geen enkele vakantiebaan, maar ik ging op mn 15e weken (ik werd 29 dagen later 16).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik zit hier op Corsica te schudden van het lachen! Heb het net aan Jan voorgelezen, wat een heerlijk verhaal!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Haha jij had het maar druk met je vakantiebaantjes. Ik had er niet zoveel.
    Mijn zoon heeft er nu wel eentje. Hij staat om half zes op en komt om vijf uur thuis.
    Best pittig en hij is moe maar niet overspannen! XX Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ben opgegroeid aan de kust in Noordwijk, dus het was bollen pellen of de horeca. Elf jaar was ik toen ik al stond af te wassen een paar uurtjes per dag in een hotelkeuken. Met buurmeisjes en vriendinnen 's morgens heel vroeg op de fiets naar Hillegom om bollen in te pakken bij Bakker. Vijftien jaar maar verteld dat ik zestien was, kamermeisje in een hotel. Keihard werken was dat maar zo verschrikkelijk veel lol gehad met die Friese boerendochters die er ook werkten en intern waren. Een jaartje ouder en de hele zomervakantie op twee kinderen gepast van een stel wat een hotel runde en geen tijd voor de kleintjes had. Dat was een luizenbaantje, ik verdiende aardig en zat de hele dag op strand met die twee. Het was een prachtige zomer en maar haar was witter dan wit. Ik kijk met plezier terug op die tijd, niks geen stress maar leuke ervaringen, veel geleerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat herkenbaar je baantjes. Ik begon op 12-jarige leeftijd met druivenkrenten voor een kwartje per uur. Om een petticoat te kunnen kopen. In een paasvakantie heb ik alle gangen van het bejaardentehuis geschuurd op mijn op het laatst pijnlijke knietjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen

  11. Ik was 16 toen ik mijn eerste baantje had, bij V&D op de keukenafdeling. Mijn eerste klant wilde een koffieperculator en ik had geen idee wat dat was. Meteen een hoop gemopper, maar ik wilde bij het speelgoed werken, want ik ging de opleiding voor kleuterleidster doen. Helaas wilden alle meisjes daar wel werken. Ik was daar gauw weg, en ging werken bij Wilms Floet , een mooie tassenzaak in IJmuiden. Daar heb ik heerlijk gewerkt, heb geleerd hoe de inkoopsprijs een verkoopprijs werd ( eerst de inkoopsprijs verdubbelen en dan gooide meneer Wim ( de eigenaar) er nog eens het bedrag bovenop wat hij wilde verdienen. Leuke klanten, de collega's waren wat minder, maar dat kon me niet zoveel schelen. Na drie jaar stopte ik, want toen was ik kleuterjuf en ging mijn geld in het onderwijs verdienen.

    Ik geniet van alle verhalen hierboven.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Geen vakantie- of scholierenbaantjes voor mij, mijn vader vond het niet goed ("Je kunt later nog genoeg werken.") Bessen plukken o.i.d. zat er niet echt in in Amsterdam ;)
    Onze kinderen hebben schoongemaakt en in de horeca gewerkt, tijdschriften bezorgd en bij AH gewerkt. Ik heb ze nooit over werkstress gehoord, al waren ze best wel eens moe natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Mooie en leerzame herinneringen. Die heb ik ook aan mijn vakantiebaantjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. zoveel baantjes!!ik begon op mn 14e in een kruidenierszaak(kleine supermarkt) aan zee(als er controle was moest ik me verstoppen,want dat was veel te jong).ik werkte daar elke zomer 2maand, ook andere vakanties.ik ging daar 5jaar en had daar mn eigen kamer,en werd heel goed bevriend met de 2dochters.ik had daar een superrrrtijd,hadden dan ook de kans om savonds uit de bol te gaan en mn bazen waren precies ouders voor me,waar we altijd contact hebben blijven mee houden,kwamen heel graag bij mn ouders langs.ja...een mooie tijd!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat een leuk onderwerp. Ik denk dat ik er zelf maar 'ns een logje aan ga wagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wat leuk, die verhalen. Dank daarvoor, dames

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat leuk om te lezen allemaal! Ik begon met appels plukken richting herfst. Kletsnatte, koude boomgaarden en water dat in je mouwen liep. In de loop van de dag gingen er steeds meer kledingstukken uit met het stijgen van de temperatuur. Bollen pellen heb ik ook gedaan, maar ik ging al gauw de horeca in als afwashulp en later in de bediening. Lekker onder dak, hard werken en veel nieuwe dingen leren kennen.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Leuk onderwerp. Het inspireert me tot het maken van een blog erover. Het komt eraan!

    BeantwoordenVerwijderen