Precies daar waar we geparkeerd stonden, begon de wandelroute Kalverpolder. Een laarzenpad, door een uniek en beschermd veenweidegebied.
Een laarzenpad... en waar zijn die dingen als je ze nodig hebt? Juist, thuis.
Maar ja we gingen toch en het was een mooie wandeling. Met uitzicht op de Zaanse Schans
Leuk!
We gingen even binnen in een kruidenwinkeltje. Het rook er heerlijk en er hingen een heleboel speculaasplanken.
En hij was er ook:
Leuke man, hij ging helemaal uit zich zelf vertellen over die speculaasplanken.
Dat het woord speculaas komt van speculum, wat spiegel betekent. Vanwege de gespiegelde afdruk als je de plank gebruikt.
(Ik had een heel ander beeld bij speculum, een stuk minder lekker!!!!)
Hij vertelde ook dat jongens met een speculaaspop naar hun aanbedene gingen.
Zij brak dan de koek door midden. Als ze vervolgens de bovenste helft aan de jongen gaf, dan zat het wel goed met de liefde.
Gaf ze hem echter het onderste stuk, de benen, dan moest de jongen zo snel mogelijk vertrekken, de benen nemen, want dan werd het niks.
We keken ook nog even in het winkeltje van Albert Heijn.
Alles zag er prachtig uit. En er waren ook al weer heel wat toeristen. Ik denk dat het in Japan al voorjaarsvakantie was of zo.
Toeristen kijken vind ik ook altijd erg leuk.
Die wringen zich echt in allerlei bochten voor een selfie.
Als je er nog nooit bent geweest, is de Zaanse Schans best een aanrader. Moet je natuurlijk wel van molens houden hè. Want die zie je er volop.
Het wordt kouder heb ik begrepen en vanmorgen lag er sneeuw hier, maar zó koud... ik reken er maar niet op.
Ps.: De verklaring voor het woord speculaas heb ik nog even nagezocht en gevonden. Maar er zijn meer verklaringen. Bijvoorbeeld dat speculaas van specerij komt. Ook wel logisch.
Wat is het daar mooi op de Zaanse Schans. Ik hou van onze cultuur, dus ook de molens. Wat een grote verzameling speculaasplanken, geweldig. Een bijzondere wandeling. groetjes Pauline
BeantwoordenVerwijderenMôgge Bertiebo!
BeantwoordenVerwijderenohhhh.... ik schaam me dood: ik ben nog nooit op de Zaanse Schans geweest.
We hadden familie over uit Oost-Duitsland (dus wel heel wat jaren terug) en mijn ouders gingen met ze naar... jawel dus! Zij wel...
Maar ik heb ooit wél een kleine scriptie gemaakt over koekplanken.
Geen idee waarom, ik zocht gewoon een onderwerp en daar schreef ik dus over. Meer een verslagje, denk ik.
Maar goed.
Nu jij dit geschreven hebt ga ik er zeker een keertje naar toe.
Voordat de grote stroom toeristen komt... Ik zal er dan ook een blogje aan wijden!
Dagdag!
Heb het goed vandaag...
Groetjes van Marlou
.
Geweldig mooi daar ... en die Japanners hebben die niet het hele jaar door vakantie om dan over de hele wereld met volle bussen gedropt te worden in een "zoveelmogelijkfotootjesnemen-modus"? :-)
BeantwoordenVerwijderenIk ben er nog nooit geweest het staat wel op mijn denkbeeldige lijstje. Zo Hollands, heerlijk! Xx Esther
BeantwoordenVerwijderenPrachtig daar!
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat je er zo maar spontaan weer kwam. Wij zijn er ook ooit eens geweest, maar staat al lang op de nominatie om nog eens te gaan.
BeantwoordenVerwijderenLeuk daar. Ik maakte er andere plaatjes. Misschien t.z.t maar eens een pagina van maken voor Op en Rond de Deur.
BeantwoordenVerwijderenHé zijn die selfiemakers er nou nog? Ik zag ze een paar maanden geleden ook al daar!
BeantwoordenVerwijderenEn in België heeft men het altijd over specuLOOS. . Er zijn meerdere verklaringen daarvoor, maar het meest aannemelijke lijkt me deze: dat men in de Franse taal het woord speculaas niet kent. In het Frans heet speculaas.....speculoos, wat natuurlijk voor heel wat onduidelijkheid zorgt.
BeantwoordenVerwijderenIk vond nog een verklaring:
BeantwoordenVerwijderenMen neemt aan dat speculoos vroeg in de 20e eeuw in de Belgische regio Verviers is ontstaan. In tegenstelling tot Nederland, waar de specerijen voor speculaas relatief goedkoop uit de kolonies werden geïmporteerd, waren de specerijen in België erg duur. Men ontwikkelde in België daarom een recept zonder de dure specerijen en noemde de koekjes Speculoos (LOOS omdat de koekjes zonder specerijen werden gebakken).
Speculooskoekjes worden gemaakt met kandijstroop of gekarameliseerde suiker. Van de specerijen wordt als je geluk hebt soms wel de kaneel toegevoegd maar verder dus geen van de (dure) specerijen die voor speculaas worden gebruikt.
Kortom, speculooskoekjes waren een alternatief voor degene die geen geld hadden voor echte speculaas. Tot op de dag van vandaag heeft speculoos verder dan ook niets met speculaas te maken.
De Zaanse Schans, ik kan me voorstellen dat al die buitenlanders er gek op zijn. Maar waarom ze die foto's nu moeten verpesten door er zelf ook op te gaan staan is me een raadsel.
BeantwoordenVerwijderenWij zijn er ruim een jaar geleden geweest. Of is het al weer twee jaar? De tijd vliegt in ieder geval.
BeantwoordenVerwijderenIk vond het er leuk. En ook toen was het druk.
Mooie plekjes mooie wandelingen ik geniet mee vanaf mijn stoel
BeantwoordenVerwijderen