woensdag 13 maart 2024

Centraal Museum

 In 'Nu te zien', ging het over het Centraal Museum in Utrecht en over de veranderde manier van opstellen van hun kunst. Ik las er ook nog over bij haar, klik
Al met al en nog steeds met een aantal vrije reisdagen, besloten we tot een dagje Utrecht. Omdat Utrecht sowieso leuk is en dus ook vanwege het museum. 
Ideaal zo met de trein, ik had een boek mee, waar ik niet in las, want naar buiten kijken op een van de eerste lentedagen is ook heerlijk en we kunnen vanuit Hoorn gewoon blijven zitten. Zo relaxt.
We gingen dus naar het museum. En inderdaad het is er anders dan vroeger. Je ziet bijvoorbeeld dit:


Een prachtig schilderij van Jan van Scorel, getiteld Madonna met wilde rozen. Ca 1530!. 
En op de achtergond zie je door een glazen ruit, al in de volgende zaal,  een geweldig doek van Marlene Dumas. 
In de zaal zelf nog een andere Madonna van Jan van Scorel en allerlei informatie.  Voor alle duidelijkheid laat ik het doek van Dumas nog even apart zien:


Wat een mooi werk is dit, uit 1988. Ik ben een echte fan van Dumas en kan heel lang naar zo'n werk kijken. Dit is uit 1988. Het heet Snowwhite and the next Generation. Een nieuwe generatie toeschouwers die Sneeuwwitjes lichaam begluurt. Dit kwam ook aan de orde in mijn cursus. Heel veel blote vrouwen in de musea. Veel minder vrouwelijke kunstenaressen. Maar dit terzijde. 
Nog een voorbeeld van hoe in het museum de kunst van toen en die van nu wordt verbonden:


Dit is een werk van Jan van de Pavert uit 2019. Het heet De Nieuwkomers. En dan daaronder een grafmonument voor een ridder, van heel lang geleden. 

Ik kan zoals gewoonlijk niet stoppen en laat nog een ding zien. Omdat het portret links is gemaakt door Iris Kensmil en ik had het laatst al eens iets van haar laten zien bij mijn blogje over Tonia. Tot dan kende ik Kensmil niet. (En Tonia ook niet)


Meestal in vorige eeuwen werden witte, welgestelde mensen afgebeeld. Iris Kensmil maakt schilderijen van belangrijke zwarte mensen. Hier is dat de Amerikaanse Sojourner Truth. Geboren in slavernij en terwijl ze voor Nederlandse eigenaren werkte, ontsnapt en activiste geworden voor vrouwenrechten en tegen slavernij. 

O ja en dit vond ik ook nog interessant:


Ze hebben daar in het museum dat bestaat sinds 1838,  een collectie van 70.000 stukken. Je ziet daar nauwelijks een procent van. De rest is opgeslagen op rekken zoals je er hier eentje ziet. Ze kunnen tamelijk eenvoudig wijzigen, zodat de opstelling zal blijven verrassen. 

Een ding is zeker, ik ben,  bij leven en welzijn,  niet voor het laatst in dit museum geweest!

15 opmerkingen:

  1. Bettie, de "klik" in de tweede regel werkte niet bij mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi om kunstwerken van vroeger en nu zo te combineren!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik denk dat kunst kopen vroeger een mannenaangelegenheid was. Vandaar denk ik veel naakte vrouwen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Geweldige manier om te presenteren. Musea zijn in de loop der jaren zo veel aantrekkelijker geworden!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een mooie selectie! Allemaal schilderijen die ik nog niet gezien heb in de nieuwe opstelling, omdat ik me bewust beperkt heb. Sommige schilderijen hingen wel al in de oude opstelling, maar andere helemaal niet. Ik heb nog een heleboel om te bekijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een aparte opstelling. Utrecht op het lijstje houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een leuk museum. Daar wil ik heen. Binnenkort loopt onze MK af. En we nemen zeker een nieuwe, want door alle leuke blogberichten over musea zijn we heel enthousiast geworden. Bedankt dus weer voor de tip.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bien aprovechado el tiempo, visitando ese gran museo. Al atte de los cuadros, se le une ahora el arte fotográfico.
    Saludos desde España.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. The portrait of Sojourner Truth is outstanding for many reasons. Thank you for sharing.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. The portrait is looking very good and well done

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Gode tip, ik ga weer eens naar dat museum! Ik kocht onlangs een nieuwe museumkaart, moet er geod gebruikvan maken (die beroemde stok achter de deur, ga ik weer eens wat vaker naar een museum!)

    BeantwoordenVerwijderen