Totaal aantal pageviews

maandag 1 september 2014

Uitmarkt (1)

Dit lag gistermorgen klaar om uitgezocht te worden: folders, flyers, kaarten, allemaal meegenomen van de Uitmarkt afgelopen zaterdag in Amsterdam.
Heerlijk om daar rond te lopen en een beetje te ontdekken wat er allemaal te doen is.
Die stapel had trouwens nog veel groter kunnen zijn, maar ik heb bewust alleen meegenomen waar we écht belangstelling voor hebben. 
Dat is heel wat. Aan de hand van die folders heb ik  nu maar eens een lijst gemaakt van wat we allemaal willen zien. En dat is ook heel wat.
Het mooie is dat het niet hoeft. Het mág en als het er niet van komt is het ook prima.
Want jullie zouden het misschien niet denken (ik hoor vaak dat wij altijd maar weg zijn op een uitstap), maar ik ben ook echt heel graag gewoon thuis. Met een boek. Een echte lezer (en dat ben ik) verveelt zich nooit. En mijn man is geen echte lezer, maar die verveelt zich ook nooit!
Dit terzijde natuurlijk, ik had het over de Uitmarkt.
Twee dingen pik ik er even uit.
Het eerste is een theedoek die ik kreeg in de kraam van het Zuiderzeemuseum. Het enige wat ik daar voor hoefde te doen was mijn adres invullen zodat ze me informatie kunnen sturen over hun activiteiten. Nou dat had ik ook wel zonder theedoek willen doen. Ik heb al vaker over het Zuiderzeemuseum geschreven. Het is voor ons dichtbij, gratis met de Musuemjaarkaart en heel erg leuk. Die theedoek ook. Vooral vanwege de tekst op het kaartje:
Theedoek - doek voor deftige dames
In de keuken van een welgestelde familie tref je in de 18e en 19e eeuw drie soorten droogdoeken aan. Een katoenen droogdoek voor het bestek, servies en de pannen, een linnen glasdoek voor de glazen en een damasten theedoek om de fijne theekopjes mee af te drogen. De kostbare theebladeren komen het best tot hun recht in een brede kop met schotel van dun porselein uit Azië. Deftige dames wassen en drogen de kopjes vaak zelf af, omdat ze de handen van hun dienstmeiden daar te grof voor vinden. 
Ik gok dat dit de gewone katoenen droogdoek is.


Wordt vervolgd!

3 opmerkingen:

Chantal zei

Ik ben nu nog NOPOIT op de Uitmarkt geweest

Katrien zei

Mijn moeder gaat vrijdag met de medebezoekers van de zorgboerderij naar het Zuiderzee museum. Allen hebben Alzheimer, weet zeker dat ze daar een topdag zullen krijgen.
Uitmarkt, weer een goede tip voor volgend jaar.

Bernardine zei

Hoi Bertie,

Leuk verhaal weer schreef je. Mocht je nog eens een leuk museum willen bezoeken.... Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is de moeite waard. En óók gratis met museumjaarkaart. :-)
Bijna net zo leuk als het Zuiderzeemuseum, of misschien nog wel leuker.... Of zou ik bevooroordeeld zijn :-)